Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Yeni kira artış oranı hesaplama ekranı: Aralık 2022 kira artış oranı hesaplama nasıl yapılır, TÜFE ile kira artış oranı ve kira zammı ne kadar? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Kira zammı araştırmaları bugün açıklanan enflasyon verileri sonrasında hız kazandı. TÜİK tarafından açıklanan TEFE-TÜFE enflasyon verisi ile belirlenen kira artış oranı ev sahibi ve kiracılar tarafından yakından takip ediliyor. Adalet Bakanlığı'nın geçtiğimiz dönemlerde açıkladığı yüzde 25 sınırının kaldırılıp kaldırılmadığı merak ediliyor. İşte ayrıntılar...

        2

        KASIM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Kasım ayı enflasyon verileri 5 Aralık 2022 tarihinde duyuruldu.

        TÜİK kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları kasımda aylık olarak yüzde 2.88, yıllık ise yüzde 84.39 yükseldi.

        Piyasa beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 84.78 gelmesi yönündeydi. Ekimde enflasyon yüzde 85.51 olarak açıklanmıştı.

        3

        ADALET BAKANI DUYURDU

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu'nda Borçlar Kanunu'na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor" ifadelerini kullanmıştı.

        4

        ARALIK AYI KİRA ARTIŞ ORANI

        Aralık ayı kira artış oranı normal şartlarda Kasım ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından belli olacak.

        2022 Ağustos ayına göre 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 54,69 olarak kaydedildi. Normal şartlarda kira artış oranının üst sınırının da Eylül ayında yüzde 54,69 olması gerekiyordu.

        5

        Ancak kira artış oranıyla ilgili getirilen kısıtlama nedeniyle 12 aylık enflasyon oranının yüzde 25'in üzerinde olması halinde kira zammı yüzde 25'te sınırlandırılıyor.

        6

        Ekim ayına göre 12 aylık enflasyon ortalaması 65,26 yani yüzde 25'in üzerinde olduğu için kira artış oranı Kasım ayında da yüzde 25 olacak.

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ