Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bu semptomlara dikkat: Koronavirüs belirtileri değişti! Yeni covid/korona belirtileri nelerdir? BA.5 varyantı nedir, nasıl bulaşır ve tedavisi nasıl, ölümcül müdür?
        1

        Yeni koronavirüs belirtileri araştırılıyor. Günden güne farklılık gösteren belirtiler ve yaşanan vaka artışları sonrasında BA.5 varyantının aşılara karşı daha dirençli olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlendi. Peki, BA.5 varyantı nedir, belirtileri neler? ve "Koronavirüs belirtileri değişti mi? İşte konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtı...

        2

        HAFTALIK KOVİD-19 TABLOSU AÇIKLANDI!

        En son açıklanan Sağlık Bakanlığınca açıklanan haftalık Kovid-19 tablosuna göre, 11-17 Temmuz arasında vaka sayısı 226 bin 532 oldu, 96 kişi hayatını kaybederken, 124 bin 732 kişinin de karantina ve tedavisi sona erdi.

        Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Kovid-19 tablosuna göre, 11-17 Temmuz tarihleri arasında 226 bin 532 kişi koronavirüse yakalandı. DHA'nın aktardığı habere göre; koronavirüsten dolayı 96 kişi hayatını kaybederken, 124 bin 732 kişinin de karantina ve tedavisi sona erdi.

        3

        KORONAVİRÜS BA.5 VARYANTI NEDİR?

        Omicron'un alt varyantı olan BA.5, koronavirüs'ün şimdiye kadarki en hızlı yayılan varyantı olarak biliniyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre ateş, yorgunluk, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtiler yeni varyantın belirtileri arasında yer alıyor. Koronavirüs'ün yeni varyantının aşılara karşı dirençli olduğu ve daha hızlı yayıldığı da biliniyor.

        4

        YENİ KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ AÇIKLANDI!

        İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarafından koronavirüse yakalanan kişilerin bildirdiği yeni semptomlar açıklandı. Koronavirüs'ün şimdiye kadarki hızlı yayılan varyantı olan BA.5 semptomları belli oldu.

        5

        BA.5 VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

        17 bin 500 kişinin verilerine göre hazırlanan yeni semptomlarda ilk sırada boğaz ağrısı yer alırken, yüksek ateş, koku ve tat kaybı gibi belirtilerin görülme sıklığı azaldı. İşte, en sık görülen koronavirüs BA.5 belirtileri:

        Koku Kaybı - %10

        Kulak Ağrısı - %11

        Nefes Darlığı - %11

        Terleme veya Titreme - %12

        Ateş - %13

        Göğüs Ağrısı - %13

        Koku Hissi Değişimi - %13

        Göz Ağrısı - %14

        Lenf Bezlerinin Şişmesi - %15

        Baş Dönmesi - %18

        6

        Kas Ağrısı - %25

        Yorgunluk - %27

        Hapşırma - %32

        Ses Kısılması - %35

        Balgamlı Öksürük - %37

        Burun Akıntısı - %40

        Kuru Öksürük - %40

        Burun Tıkanıklığı - %40

        Baş Ağrısı - %49

        Boğaz Ağrısı - %58

        7

        5 TEMEL SEMPTOMU BULUNUYOR!

        New York Times'ta yer alan habere göre, BA.5 varyantının beş temel semptomu; Öksürük, Burun akıntısı, Boğaz ağrısı, Yorgunluk, Baş ve kas ağrıları

        8

        GÜN GÜN BA.5 BELİRTİLERİ

        0. GÜN

        Enfeksiyon, Koronavirüs bulaşmış biriyle yakın temastan sonra başlar. Bir kişi konuştuğunda, şarkı söylediğinde, öksürdüğünde veya hapşırdığında, Covid parçacıkları taşıyan tükürük damlacıkları etrafa salınır. Virüs miktarı duruma göre değişiklik gösterir.

        9

        1. 2. VE 3. GÜN: KULUÇKA

        Sars-CoV-2 vücudumuzun ilk hücrelerini istila etmeyi başardıktan sonraki adım, etki alanını genişletmek. İstila edilen her hücre binlerce kopya saldıkça, virüs organizmada daha çok ilerliyor. Virüsün varlığının tespit edilemediği bu sessiz evrim dönemi kuluçka olarak biliniyor.

        Brezilya'daki Todos pela Saude Enstitüsü'nde bilimsel araştırmacı olan Virolog Anderson F. Brito, "Yeni varyantların kuluçka süresinin azaldığını fark ettik" diyor.

        4. VE 14. GÜN: SEMPTOMLARIN BAŞLANGICI VE GELİŞMESİ

        Virüs üst solunum yollarında, yani burun, ağız ve boğazda ilerlerken, sonunda ona karşı saldırı başlatan bağışıklık sistemiyle karşılaşır.

        İlk savunma hattı, Çin'deki Zhejiang Üniversite Hastanesi'nde iki araştırmacı tarafından 2021'de yayımlanan bir makalede detaylandırıldığı gibi nötrofiller, monositler ve "doğal öldürücüler" olarak adlandırılan hücreleri içerir.

        Zamanla, viral istilaya daha organize şekilde karşılık veren T lenfositleri ve antikorları serbest bırakan B lenfositleri gibi diğer bağışıklık birimleri devreye girer.

        10

        15. GÜN VE SONRASI: BİTİŞ

        Koronavirüs ile ilk temastan yaklaşık iki hafta sonra, bağışıklık sistemi genellikle "savaşı kazanır". Aşılar buna yardımcı oluyor, çünkü vücudun savunma mekanizmasının patojenle temas etmeden önce bile onunla savaşmak için "eğitilmesini" sağlar.

        Bazı durumlarda ise, virüs akciğer gibi hayati organlara ulaşmayı başararak ciddi iltihabi durumlara yol açar. Bu durumlar genellikle acil müdahale gerekir ve ölüm riski yükselir.

        11

        Bununla birlikte, iyileşen hastalar için bile semptomların aylarca, hatta yıllarca sürdüğü uzun süreli Covid riski var.

        Bu durum hala belirsiz olsa da, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), koronavirüslü kişilerin yüzde 13,3'ünün semptomlarının bir ay veya daha uzun süre devam ettiğini tahmin ediyor.

        Ayrıca CDC'ye göre, hastaneye gitmesi gereken Covid hastalarının yüzde 30'undan fazlası altı ay sonra hala yorgunluk ve nefes alma sorunlarından kaygı ve eklem ağrısına kadar çeşitli rahatsızlıklar yaşıyor.

        12
        13
        14
        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ