Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Bu yaz sinemalarda seyredeceğimiz filmler
        1

        HIZLI VE ÖFKELİ 9
        (F9)

        Kısaca ‘F9’ olarak da bilinen ‘Hızlı ve Öfkeli 9’ 19 Mayıs’ta Hong Kong ve Güney Kore’de gösterİme girdi ve yaptığı 256 milyon dolarlık hasılatla şimdiden 2021’in gişede en başarılı filmlerinden biri olmayı başardı. ‘Fast & Furious 6’dan (2013) yıllar sonra seriye yeniden yönetmen olarak dönen Justin Lin’in senaryosunu Daniel Casey ile yazdığı ‘Hızlı ve Öfkeli 9’, 2017 yapımı ‘The Fate of the Furious’ filminin devamı niteliğinde. Oğlu Brian ile gözlerden uzak sessiz bir hayat süren Dom Toretto (Vin Diesel), ekibiyle birlikte bir kez daha kötülerin karşısına çıkmak zorunda kalıyor. Bu kez işin içinde kiralık katil olan kardeşi Jacob (John Cena) ve eski düşmanı Cipher’in (Charlize Theron) dahil olduğu bir ekip var. Kadrodaki diğer oyuncular arasında Michelle Rodriguez, Helen Mirren ve Kurt Russell gibi isimler dikkat çekiyor. Türkiye gişelerinde her zaman başarılı olan Fast & Furious serisi, umarız Türkiye’deki sinema salonlarının kötü talihini yenmesine vesile olur ve harika bir açılışla sektöre hayat öpücüğü verir. (Gösterim tarihi: 2 Temmuz)

        2

        CRUELLA

        Disney’in ‘101 Dalmaçyalı’ serisini bilenler Cruella de Vil karakterini hatırlamakta zorluk çekeceklerini sanmıyoruz. ‘101 Dalmaçyalı’ (1996) ve ‘102 Dalmaçyalı’ (2000) filmlerinde Glenn Close tarafından canlandırılan Cruella, masum ve şirin dalmaçyalı köpeklerin peşinde koşan marazi bir karakterdir. Senaryosunu Dana Fox ve Tony McNamara’nın yazdığı film, Cruella’nın gençlik yıllarına götürüyor bizi. 1970’li yıllarda punk rock döneminde Londra’da geçen filmde bir zamanlar ismi Estella Miller olan yetenekli bir gencin moda tasarımcısı Cruella de Vil’e dönüşümünü izliyoruz. Başrollerinde Emma Stone ve Emma Thompson’ın oynadığı, Craig Gillespie’nin yönettiği film, ABD’de 28 Mayıs’ta gösterime girdi. Dünya genelinde 87 milyon dolar hasılat yapan film, eleştirmenlerden yüksek not alamasa da oyuncuların performansı ve yönetmenliğiyle öne çıktı. (Gösterim tarihi: 2 Temmuz)

        3

        AZAP
        (Relic)

        2020’nin en iyi korku gerilim filmlerinden biri olarak gösterilen ‘Azap’, dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Sundance Film Festivali’nde yapmış ve olumlu eleştiriler almıştı. Kay (Emily Mortimer), 85 yaşındaki annesi Edna (Robyn Nevin) ortadan kaybolduğunda onu bulmak için kızı Sam (Bella Heathcote) ile birlikte harekete geçer. Edna evine döndüğünde nereden geldiğini söyleyecek bir durumda değildir ve olaylar kızı ile torunu için giderek daha da korkutucu bir hale gelir. ‘Azap’, Japonya-Avustralya kökenli Natalie Erika James’in ilk uzun filmi… Eleştirmenlerin ‘Babadook’ ve ‘Hereditary’ gibi filmlerle karşılaştırdığı ‘Azap’, alt metinleri ve görsel atmosferiyle öne çıkan bir film. (Gösterim tarihi: 2 Temmuz)

        4

        KORKU SEANSI 3: KATİL ŞEYTAN
        (The Conjuring: The Devil Made Me Do It)

        İlkini 2013’te ikincisini 2016’da seyrettiğimiz ‘The Conjuring’ serisi üçüncü bir filmle devam ediyor. İlk filmin yazar ve yönetmeni James Wan, 2016 yılında yaptığı bir söyleşide Warren çiftinin birçok vakaya baktığını hatırlatarak gelecekte daha birçok filmin olabileceğini söylemiş ama yoğun programı nedeniyle bu filmlere yönetmen olarak imza atamayacağını belirtmişti. ‘The Curse of La Llorona’ (2019) ile tanınan Michael Chaves’in yönettiği film, bizi 1981 yılında Connecticut’a götürüyor ve Arne Cheyenne Johnson’ın cinayet davasına odaklanıyor. Başrollerinde Patrick Wilson ve Vera Farmiga’nın oynadığı film, 26 Mayıs’tan itibaren birçok ilkede gösterime girmesinin yanı sıra HBO Max’te de çevrimiçi olarak seyircilerle buluştu. İnternetteki bazı kaynaklara göre daha şimdiden 57 milyon dolar hasılata ulaşmış durumda. (Gösterim tarihi: 9 Temmuz)

        5

        BLACK WIDOW

        2020’nin mayıs ayı için planlanan gösterimi Covid-19 pandemisi nedeniyle önce 6 Kasım’a ertelenmiş ama salgının sürmesi nedeniyle belirlenen tarihte vizyona girememişti. Şimdi bir terslik çıkmazsa tüm dünyada temmuz ayı içinde gösterime girmesi bekleniyor. Aslında ‘Avengers: Endgame’den sonra çok üzülen Black Widow hayranlarının yıllardır beklediği bir solo maceraydı bu… ‘Berlin Sendromu’ ile tanıdığımız Cate Shortland’in yönettiği filmde Black Widow’u canlandıran Scarlett Johansson’a Florence Pugh, David Harbour, O-T Fagbenle, William Hurt, Ray Winstone ve Rachel Weisz gibi isimler eşlik ediyor. Marvel Sinematik Evreni’nin 24’ncü filmi olan ‘Black Widow’, 2016 yılında seyrettiğimiz ‘Captain America: Civil War’dan sonraki dönemde geçiyor. Kara Dul olarak bilinen Natasha Romanoff, filmde karanlık geçmişiyle yüzleşiyor. (Gösterim tarihi: 9 Temmuz)

        6

        SESSİZ BİR YER 2
        (A Quiet Place: Part II)

        2020 yılının mart ayının sonlarında gösterime girmesi planlanıyordu. Yani, tam da pandemi nedeniyle tüm dünyanın evine kapandığı günlerde… Prömiyeri 8 Mart’ta New York’ta gerçekleşen filmin vizyonu önce eylül 2020’ye sonra da 2021 yılına ertelendi. ABD’de 28 Mayıs’ta gösterime giren film, dünya genelinde yaptığı 138 milyon dolarlık hasılatla Covid-19 döneminin gişelerdeki en başarılı açılışını gerçekleştirdi. İlk filmin yönetmen, yazar ve başrol oyuncusu John Krasinski senaryoyu bu kez tek başına yazdı, yönetmenliği de üstlendi. Film yaşadıkları yerde sese duyarlı yaratıklara karşı verdikleri mücadeleden sağ çıkmayı başaran anne Evelyn (Emily Blunt) ve çocukları Marcus ile Regan'ın dış dünyada hayatta kalma çabalarını anlatıyor. Ancak bu kez tek tehlike sesle avlanan yaratıklar değil. Üçüncü filmin hazırlıklarının şimdiden başladığını belirtelim. (Gösterim tarihi: 16 Temmuz)

        7

        SPACE JAM: YENİ EFSANE
        (Space Jam: A New Legacy)

        Başrolünde yıldız basketbolcu Michael Jordan’ın oynadığı ‘Space Jam’, 1996 yılının en popüler filmlerinden biriydi. Sadece ABD’de değil, gişelerde gösterdiği başarıyla tüm dünyada dikkat çeken film animasyon ve canlı çekimleri birleştiriyordu. 25 yıl sonra gelen yeni filmde bu kez ünlü basketbol oyuncusu LeBron James çıkıyor karşımıza. Serinin ilk filminde olduğu gibi canlı çekimler, el çizimi animasyon ve bilgisayar kökenli özel efektlerin bir araya geldiği filmin yönetmeni Malcolm D. Lee… Don Cheadle’ın da yer aldığı filmde Looney Tunes ekibini Jeff Bergman, Eric Bauza ve Zendaya seslendiriyor. LeBron James’in dijital bir dünyaya hapsedilen oğlunu kurtarmak için Looney Tunes üyeleriyle yaptığı iş birliğini anlatan film, ABD dahil birçok ülkeyle aynı günlerde Türkiye’de de vizyona girecek. (Gösterim tarihi: 16 Temmuz)

        8

        JUNGLE CRUISE

        Başrollerinde Dwayne Johnson ve Emily Blunt’ın oynadığı film, Disneyland’de bulunan aynı isimli bir tema parkından sinemaya uyarlandı. Jaume Collet Sera’nın yönettiği film, 20. Yüzyıl başlarında geçiyor. Londra’lı bilim insanı Lily (Emily Blunt), erkek kardeşi McGregor ile birlikte tıbbın geleceğini değiştirme potansiyeline sahip, eşsiz iyileştirme özelliği olan Hayat Ağacı’nı bulmaya kararlıdır. Bunun için başlangıçta pek güvenmediği nehir gemisi kaptanı Frank (Dwayne Johnson) ile anlaşır. Üçlü yağmur ormanlarında karşılarına çıkan vahşi hayvanların yanı sıra aynı ağacı ele geçirmeye çalışan Almanlarla da zamana karşı yarışa girer. Édgar Ramírez, Jack Whitehall, Jesse Plemons ve Paul Giamatti’nin de oynadığı, aksiyon, macera ve komediyi bir araya getiren film, Türkiye’de tüm dünyayla aynı gün gösterime girecek. (Gösterim tarihi: 30 Temmuz)

        9

        THE SUICIDE SQUAD: İNTİHAR TİMİ
        (The Suicide Squad)

        David Ayer’in yönettiği ilk ‘Suicide Squad’ eleştirmenler tarafından beğenilmemiş ama gişelerde başarılı olunca ikincisinin hazırlıklarına hemen başlanmıştı. ‘Galaksinin Koruyucuları’ serisinin ilk iki filmine imza atan James Gunn, Marvel ile arasının bozulduğu bir dönemde DC Comics ile anlaşmış ve devam filminin hem yazarı hem yönetmeni olmuştu. Genişletilmiş DC Evreni’nin (DC Extended Universe) onuncu filmi olarak çekilen ‘The Suicide Squad: İntihar Timi’nin oyuncu kadrosu Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman, Sylvester Stallone, Viola Davis gibi yıldızlarla dolu. Belle Reve hapishanesinin azılı mahkumlarının görevi bu kez, bir Nazi hapishanesini ve laboratuvarını yok etmek… Serinin ilk filmine oranla hayli farklı bir dünya kuran James Gunn’ın ‘Galaksinin Koruyucuları’yla ulaştığı başarı düşünüldüğünde beklentiler yükseliyor. (Gösterim tarihi: 30 Temmuz)

        10

        GERÇEK KAHRAMAN
        (Free Guy)

        Matt Lieberman ve Zak Penn’in senaryosunu yazdığı, Shawn Levy’nin yönettiği filmde başroldeki Ryan Reynolds’un yanı sıra Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar ve son yılların yükselen ismi Yeni Zelandalı Taika Waititi oynuyor. Geçtiğimiz yaz gösterime girmesi planlanan ‘Gerçek Kahraman’, peş peşe gelen ertelemelerin ardından nihayet bu yaz seyirciyle buluşacak. Hikâyesi itibarıyla animasyon ‘Wreck It Ralph’i hatırlatan ‘Gerçek Kahraman’, Free City adlı video oyununda banka memurunu oynayan bir karakterin kaderine isyan ederek kendi hikâyesinin kahramanı olmaya karar vermesini anlatıyor. Ama bunun için oyun tasarımcıları fark etmeden önce zamana karşı yarışmak ve hedefine ulaşmak zorunda. (Gösterim tarihi: 13 Ağustos)

        11

        ZAMANDA TUTSAK
        (Old)

        Hikâyesi kısaca özetlendiğinde dahi ilgi uyandıran filmler yapma konusunda M. Night Shyamalan’ın başarısı inkâr edilemez… ‘Zamanda Tutsak’, tropik bir bölgeye tatil yapmaya giden ailenin birkaç saatliğine denize girmek için seçtiği tenha ve gizemli plajda başından geçenleri anlatıyor. Aile üyeleri bir süre sonra plajda hızla yaşlandıklarını ve tüm hayatlarının bir güne indirgendiğini anlıyor. M. Night Shyamalan filmi, Pierre Oscar Levy ve Frederik Peeters’in ‘Sandcastle’ adlı resimli romanından esinlenerek sinema uyarladı. Filmle ilgili bir başka ilginç not, Shyamalan’ın resimli romanı, kendisine gelen bir Babalar Günü hediyesi olarak keşfetmesi… Filmde Gael García Bernal, Vicky Krieps, Eliza Scanlen, Thomasin McKenzie, Alex Wolff, Abbey Lee, Aaron Pierre, Rufus Sewell, Ken Leung, Nikki Amuka-Bird, Embeth Davidtz, Emun Elliott ve Kathleen Chalfant rol alıyor. (Gösterim tarihi: 13 Ağustos)

        12

        MINARI

        Kore kökenli bir aile, Amerikan Rüyası’nın peşinde Arkansas’a göçüp orada küçük bir çitlik alır. Ailenin hayatı diğer büyükannelere pek benzemeyen nev’i şahsına münhasır Soonja’nın (Yuh-jung Youn) gelişiyle tümden değişir. Dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yapan ve orada Dramatik branşta Jüri Büyük Ödülü ile Seyirci Ödülü’nü kazanan ‘Minari’, en iyi film dahil 6 dalda aday olduğu Oscar’larda yardımcı kadın oyuncu kategorisinde Yuh-jung Youn ile ödül kazandı. Filmin Kore kökenli bir aileden gelen yazar ve yönetmeni Lee Isaac Chung’ın, Arkansas kırsalında küçük bir çiftlikte büyümüş olması, ‘Minari’nin özyaşamsal özellikler taşıdığını gösteriyor. 2020’nin en iyi filmlerinden biri… (Gösterim tarihi: 13 Ağustos)

        13

        RESPECT

        Soul müziğin kraliçesi olarak anılan Aretha Franklin’in yaşam öyküsüne odaklanan filmin çalışmaları uzun süredir devam ediyordu. Aretha Franklin de 16 Ağustos 2018’de hayatını kaybedene kadar projeye katkıda bulunuyordu. Franklin’i canlandıracak Jennifer Hudson en başından beri projenin içindeydi. Senaryosunu Callie Khouri ve Tracey Scott Wilson’un yazdığı, Liesl Tommy’nin yönettiği filmin Jennifer Hudson dışındaki oyuncu kadrosu 2019’un sonbaharında netleşti, çekimler de aynı dönemde başladı. Forest Whitaker, Marlon Wayans, Audra McDonald ve Mary J. Blige gibi oyuncuların yer aldığı film, Aretha Franklin’in babasının kilise korosunda şarkı söylediği yıllardan başlayarak uluslararası bir müzik yıldızı olmasına kadar olan sürece odaklanıyor. (Gösterim tarihi: 20 Ağustos)

        14

        ZİHİN GEZGİNİ
        (Reminiscence)

        Yakın gelecekteyiz. Nick Bannister (Hugh Jackman), zihnimizin içinde geçmişe yeniden dönmemizi sağlayan bir teknoloji sayesinde müşterilerinin hatıralarında gezinen özel bir ‘zihin dedektifi’dir. Yükselen deniz sularının değiştirdiği Miami kıyılarında yaşar. Yeni müşterisi Mae (Rebecca Ferguson) ile yaşadığı gönül macerası bütün hayatını değiştirir. Nick, Mae’ye ulaşmaya çalışırken şiddet dolu suçlara tanık olur. Yazdığı televizyon dizileriyle tanınan Lisa Joy, yönettiği ilk sinema filminde bir insanın sevdiklerine ulaşmak için ne kadar ileri gidebileceğini sorguluyor. Başrollerdeki Jackman ve Ferguson’a eşlik eden diğer oyuncular arasında Thandie Newton, Cliff Curtis gibi isimler de yer alıyor. (Gösterim tarihi: 20 Ağustos)

        15

        IN THE HEIGHTS

        Quiara Alegría Hudes’in kitabından Lin-Manuel Miranda tarafından sahneye uyarlanan ‘In the Heights’ adlı müzikal, Broadway’de 2008 yılında seyircilerle buluşmuş ve 4 Tony ödüllü kazanmıştı. Aynı yıl Universal Pictures oyunu sinemaya uyarlayacağını açıklamış ama proje yıllar boyunca bir türlü hayata geçirilememişti. 2016’da yönetmen Jon M. Chu ve başrol oyuncusu Anthony Ramos ile anlaşıldı ve çalışmalar yeniden başlatıldı. Hayallerine ulaşmayı arzulayan Usnavi ve yaşadığı Washington Heights'ın sakinlerinin hikâyesini anlatan müzikalin oyuncu kadrosunda Corey Hawkins, Leslie Grace, Melissa Barrera, Olga Merediz, Daphne Rubin-Vega ve Jimmy Smits gibi isimler yer alıyor. Dünya prömiyerini 9 Haziran’da Tribeca Film Festivali’nde yapan ‘In The Heights’in eleştirmenlerden yüksek notlar aldığını belirtelim. (Gösterim tarihi: 20 Ağustos)

        16

        ŞEKER ADAMIN LANETİ
        (Candyman)

        1992 tarihli ilk ‘Candyman’, gişede aldığı başarılı sonuçların yanı sıra eleştirmenlerin de ilgisini çeken bir film olmuştu. 1995 ve 1999’da iki Candyman filmi daha çekilmiş ama başarılı olamadıkları için serinin ‘marka değeri’ni düşürmüşlerdi. 28 yıl sonra Hollywood, şehir efsanesi Candyman’e bir kez daha el attı… ‘Get Out’ ve ‘Us’ ile tanıdığımız Jordan Peele’in Win Rosenfeld ve filmin yönetmeni Nia DaCosta ile birlikte senaryosunu yazdığı ‘Şeker Adamın Laneti’, 1992 yapımı filmin devamı niteliğini taşıyor. Clive Barker’ın ‘The Forbidden’ adlı kısa öyküsünden esinlenen 2020 yapımı ‘Şeker Adamın Laneti’, ilk filmin geçtiği bölgeye götürüyor bizi yeniden… Sanatçı Anthony McCoy, yıkılan sosyal konutların yerine inşa edilen yeni lüks binalardan birinde yaşıyor. Aynanın karşısına geçip ismini beş kez tekrar ederseniz çağırabileceğiniz Candyman’in hikâyesi Anthony’yi de etkiliyor ve eserleri için esin kaynağı ararken farkında olmadan büyük bir şiddet dalgasına neden oluyor. Filmde Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett’ın yanı sıra Tony Todd ve Vanessa Estelle de ilk filmdeki rolleriyle karşımıza gelecekler. (Gösterim tarihi: 27 Ağustos)

        17

        THE BEATLES: GET BACK

        Peter Jackson’ın yönettiği belgesel, Beatles grubunun 1970 tarihli albümü ‘Let It Be’nin hazırlanış hikâyesini anlatıyor. Jackson’ın yararlandığı en önemli kaynaklardan biri Michael Lindsay-Hogg’un 1969 yılının ocak ayında çektiği ‘Let It Be’ adlı belgesel… Ayrıca, Beatles’ın ünlü çatı konserinin görüntüleri de filmde yer alacak. Jackson, filmde I. Dünya Savaşı üzerine çektiği ‘They Shall Not Grow Old’ adlı belgeselde kullandığı tekniklerden de faydalanıyor ve eski çekimleri çağdaş sinema teknikleriyle yeniden işliyor. Jackson yaptığı bir basın açıklamasında, filmin gerçeklerin mitlerden çok farklı olduğunu ortaya çıkaracağını yazmıştı. Jackson, filmi Paul McCartney ve Ringo Starr’ın işbirliğiyle gerçekleştirdi. Grubun artık hayatta olmayan mensupları John Lennon ve George Harrison’un eşlerinin de projeye onay verip katkıda bulunduklarını belirtelim. Paul McCartney yaptığı bir açıklamada Jackson’un çektiği filmin, 1970 tarihli ‘Let It Be’ adlı belgeselde anlatılanların tümüyle doğruyu yansıtmadığını gösterdiğini ve bunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. (Gösterim tarihi: 27 Ağustos)

        *Filmlerin gösterim tarihleri Boxoffice Türkiye’den alınmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ