Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Çin'den ABD'ye Huawei tepkisi: Onursuzca lekeliyorlar - Para Haberleri

        ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı getirilen ek tarifelerin ötesine geçmiş durumda. Geçtiğimiz hafta cuma günü ABD yönetimi Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık üründen alınan gümrük vergisini yüzde 10'dan 25'e çıkartmıştı. Bu hafta başında ise Çin, cevap olarak 60 milyardolarlık ABD menşeili ürüne uyguladığı tarifeleri yüzde 25'e kadar yükselttiğini açıkladı. Bunun üzerine ABD ise 300 milyar dolarlık yeni bir Çin menşeili ürün listesi yayımladı ve bu ürünlere ek vergi getirilip getirilmeyeceğine 17 Haziran'da karar vereceğini duyurdu.

        İSİM VERİLMESE DE HEDEF BELLİ

        Ticaret savaşı karşılıklı alınan kararlarla adeta tenis maçına dönerken dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli şirketlere karşı yeni bir adım atmaya hazırlandığına yönelik haberler ABD basınında yer aldı. Buna göre Trump'ın imzalayacağı başkanlık kararnamesiyle ABD'li şirketler ulusal risk teşkil edebilecek yabancı firmalardan telekom ekipmanı satın alamayacak. Söz konusu kararnamede spesifik bir ülke veya şirket belirtilmese de uzmanlar burada ana hedefin Çinli Huawei olduğunu ifade etti.

        REKLAM

        AJANLIK İDDİALARINI DEFALARCA REDDETTİ

        Huawei özellikle son iki yılda akıllı telefon alanındaki hamlesiyle gündeme gelse de telekom altyapıekipmanları satışında dünyada ilk sırada bulunuyor. Özellikle 5G alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkıyor. Bu sebeple İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde de 5G konusunda çalışmalar yürütüyor. Trump yönetimi daha önceHuawei tarafından üretilen ekipmanların Çin hükümeti tarafından ajanlık faaliyetleri maksadıyla kullanılabileceğine yönelik endişelerini kamuoyuyla paylaşmıştı. Huawei ise birçok kez bu iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

        SENATÖRLER DE TRUMP'A KATILDI

        ABD'de Çinli şirketlerden ekipman alımıyla ilgili şüpheleri olan tek kişi Trump değil. Dün ABD Senatosu'nda 5G ile ilgili yapılan bir tartışmada birçok senatör ABD ve müttefiklerinin 5G altyapısı için Çinli şirketlerden hizmet ve ürün almaması gerektiğini dillendirdi. Trump'ın imzalamaya hazırlandığı kararnamenin detaylarının basına yansımasının ardından ise bugün Çin'den çok sert bir tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Sheung konuyla ilgili yaptığı açıklamada "ABD gücünü, Çinli şirketleri onursuzca lekelemek için kullanıyor" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        'ÇİN HÜKÜMETİ ADINA ÇALIŞMIYORUZ'

        Huawei başta olmak üzere Çinli firmaların teknoloji altyapı projelerindeki artan varlığı batılı ülkeleri bir süredir endişelendirmeye devam ediyor. Huawei Yönetim Kurulu BaşkanıLiang Hua dün Londra'da bu endişeleri gidermek için eşine rastlanmamış bir teklifte bulundu. Liang politikacıları rahatlatmak için İngiliz hükümetiyle, ajanlık yapmayacaklarına dair birtaahhüt verdikleri bir anlaşma imzalayabileceklerini belirtti. Huawei'nin uluslararası pazarlarda Çin hükümeti adına herhangi bir faaliyette bulunmadığını vurgulayan Liang "Genel merkezimiz Çin'de olsa da biz küresel çapta faaliyet gösteren bir firmayız" diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ