Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Deprem bulutu nedir, gerçekten var mı? Deprem bulutu depremin habercisi mi?
        1

        Dünyanın herhangi bir noktasında görülen depremlerden sonra özellikle sosyal medyada "deprem bulutu" olduğu iddia edilen birçok fotoğraf paylaşılıyor.

        Deprem bulutlarının ilginç ve tuhaf şekiller alarak, gelecek depremin habercisi olduğu varsayılıyor. Bunlar gerçek mi iddia mı?

        2

        Öncelikle şunu belirtelim; deprem bulutları hakkında kesin olarak kanıtlanan bir veri yok. Bilim bu konuyu hâlâ tartışıyor.

        Bununla beraber, deprem bulutları kavramı eski çağlarda da bahsedilen bir konu. Hint bilgin ve astronom olan Brihat Samhita'nın (505 – 587) Varahamihira adındaki eserinde bahsettiği; tutulmalar, mevsimler, gezegen hareketlerinin yanı sıra bulut oluşumuna da atıfta bulunuluyor.

        3

        Günümüzde bazı bilim insanları deprem ile bulutlar arasında direkt bir ilişki olduğunu ve bulutları inceleyerek depremi önceden bilebileceklerini iddia ediyor.

        4

        Research Gate'de 2006 yılında yayınlanan bir araştırma; bulutların, deprem öncesi ortaya çıkan enerjiden dolayı bulutların iyonlaşmasına neden olduğunu ve bu etkiyle bir bulutun, diğer bulutlarla birleşemediği için ortaya "deprem bulutu" denilen ilginç şekillere sahip bulutların meydana geldiğini öne sürüyor.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ