Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Türkiye ile Mısır 8 yıl sonra resmi olarak görüşüyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye ile Mısır 8 yıl aradan sonra ilk kez resmi olarak görüşüyor.

        Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve beraberindeki heyet, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sanad Loza ve beraberindeki heyet ile görüşmek üzere Kahire'ye gitti.

        Görüşmelerin ilk gününde Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlıklarında gerçekleştirileceği kaydedilirken, görüşmelerin ana gündemi teknik düzeyde sınırlı olacağı kaydedildi.

        6 ANA BAŞLIKTA UZLAŞILDI

        Dışişleri Bakanlığı heyetinin Kahire temasları öncesinde, MİT'ten en üst seviyede bir heyetin Kahire’ye giderek istihbari düzeydeki son görüşmeleri yaptığı öğrenildi. MİT heyetinin, Mısırlı muhatapları ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, Türkiye-Mısır ilişkilerinin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için 6 ana başlıkta uzlaşıldığını ifade edildi.

        Mısırlı diplomatik çevreler, söz konusu istikşafi görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleşmesini sağlayabilecek gerekli adımlar üzerinde durulacağını aktardı.

        MISIR DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

        Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Hafız, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kahire'deki Dışişleri Bakanlığı konutunda başlayan siyasi görüşmelere Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlık ettiğini belirtti.

        Mısır Dışişleri Bakanlığından dün gece yapılan açıklamada, "İstikşafi görüşmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda normalleşmesine yol açabilecek gerekli adımlar üzerinde odaklanacaktır." ifadelerine yer verilmişti.

        MISIR TÜRKİYE'DEN BİR HEYET DAVET ETMİŞTİ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Nisan'da katıldığı canlı yayında, Türkiye ve Mısır arasında, önce istihbaratlar arasında açılan kanalın, dışişleri bakanlıkları aracılığıyla devam etmesi konusunda mutabık olunduğunu ifade etmişti.

        Siyaset ve diplomaside bazen kırgınlıklar olabileceğini ancak ortak niyet konulduktan sonra ilişkilerin daha kolay ilerleyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek." açıklamasında bulunmuştu.

        Çavuşoğlu, heyetin, bakan yardımcıları düzeyinde olacağını, daha sonra kendisinin Mısırlı mevkidaşıyla görüşebileceğini belirtmişti.​​​​​​​

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ