Diyabetlilerin yemeğindeki karbonhidrat miktarı ve insülin dozunu yapay zeka hesaplayacak
Erzurum'da, Tip 1 diyabet hastalarının karbonhidrat sayımını ve insülin dozu hesaplamasını besinlerin fotoğrafları üzerinden yapay zeka teknolojisi ile otomatik hesaplayan mobil uygulama geliştirildi
ABONE OLAtatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden geçen yıl mezun olan ve daha önce sağlık meslek lisesi bitirdiği için atandığı Araştırma Hastanesi'nin endokrinoloji servisinde hemşire olarak da çalışan Samet Can Akbulut, lisans bitirme projesi kapsamında, Tip 1 diyabet hastalarının her gün ve her öğün yemekten önce karbonhidrat sayımı ve insülin dozu hesaplamasını kolaylaştırmak için pratisyen hekim Hümeyra Ören ile proje çalışması yaptı.
Bu kapsamda fakültenin Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Dal danışmanlığında yapay zeka destekli "DiaAssist " isimli mobil uygulama geliştirildi.
Tip 1 diyabetliler, tüketeceği besinin fotoğrafını uygulamaya yükleyerek yemeğin karbonhidrat değerini hiçbir matematiksel işlem yapmadan yapay zeka desteğiyle anında görebilecek.
Çalışmayla TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK tarafından organize edilen 2242 kodlu Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları'nda sağlık kategorisinde Türkiye üçüncülüğü elde edildi.
Doç. Dr. Dal, öğrencisi Akbulut'un hastanede ve sahada karşılaştığı problemi sosyal sorumluluk projesi kapsamında çözmeye çalıştıklarını söyledi.