DMM: Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik mutabakat BM tarafından tescillendi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından Libya'nın, 2019 yılında Türkiye ile akdettiği Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına Dair Mutabakat Zaptı kapsamında belirlediği kıta sahanlığının, 16 Temmuz 2025 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından tescil edildiğine ilişkin açıklamada bulunuldu.
ABONE OLCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından Libya’nın, 2019 yılında Türkiye ile akdettiği Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına Dair Mutabakat Zaptı kapsamında belirlediği kıta sahanlığının, 16 Temmuz 2025 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından tescil edildiğine ilişkin açıklamada bulunuldu.
Söz konusu nota, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından Türkçeye çevrilirken, tescil işleminin Türkiye ve diğer ilgili taraflar açısından doğurabileceği sonuçlara ilişkin bir değerlendirme yapıldı.
"Malum olunduğu üzere Türkiye, Mavi Vatan doktrini çerçevesinde Libya ile 2019 yılında "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Hakkında Mutabakat Zaptı" imzalamış ve böylece kıyıdaş devletler arasında; ticari, siyasi ve güvenlik kaynaklı bir anlaşmaya varılmıştır.
Söz konusu mutabakat zaptı, 2019 yılının Aralık ayında Birleşmiş Milletler Anlaşmasının 102. Maddesi uyarınca BM Sekreterliğince tescil edilmiştir. Libya 27 Mayıs 2025 tarihinde Birleşmiş Milletlere verdiği notada, Türkiye ile arasında akdedilen anlaşma uyarınca belirlediği kıta sahanlığı sınırlarını da 16 Temmuz 2025 tarihinde onaylatmış, nota Birleşmiş Milletler’in internet sitesinde yer almış, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bağlamında "belge" olarak kabul edilmiş ve Birleşmiş Milletlerin Deniz Hukuku ile ilgili uzman dairesince yayınlanmıştır.