Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Doğum günlerinde pasta kesip mum üflememizin bir sebebi var! Çok eski zamanlara dayanıyor
        1

        Doğum günü demek lezzetli pastalar demek. Bir doğum günü partisinin olmazsa olmazı olan pasta kesme ve mum üflemenin tarihsel geçmişi ise çok ilginç! Aslında bilmeden de olsa çok eski gelenek ve inançları yaşatıyoruz.

        2

        İlk olarak yönümüzü Antik Mısır'a çeviriyoruz. Antik Mısır'da doğum günü partileri yalnızca krallara özeldi ancak zamanla bu gelenek, Yunanlılara aktarıldı. Yunan mitolojisinde; her ayın altıncı gününde Artemis'e tapmak için yanan mumlarla süslenen bir pasta pişirilirdi.

        3

        Antik çağlarda, insanlar doğum günlerinde kötü ruhlar tarafından ziyaret edildiğini düşünür ve onları kovmak için de mum yakarlardı. Bu inanış, 18. yüzyılda Almanlar arasında da yaygınlaştı. Bir kişi, yeni bir yaş aldığında kötü ruhlardan korunması için oditoryum benzeri bir alana götürülürdü.

        4

        Pasta üzerine mum yakılmasıyla ilgili bir başka inanış ise şöyle; pasta üzerindeki mumlar ay ışığını temsil ediyordu ve göklerde yaşadığı inanılan Tanrı'ya dileklerin ulaşması için mumları üflemek gerekiyordu.

        5

        Başka kaynaklar ise doğum günü pastası ve mumları için bizi 13. yüzyıl Almanya'sına götürüyor. O zamanlar yalnızca çocuklara özel olan doğum günü kutlamalarında yapılan keklerin üzerine, çocuğun yaşından bir fazla mum dikiliyordu. Bu fazla mum, bir gün sönecek hayat ışığını simgeliyordu.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ