Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Düğünlerde neden beyaz gelinlik giyilir?
        1

        İlk beyaz gelinliğin 1406 yılında İngiltere Prensesi Philippa tarafından giyildiği rivayet ediliyor. Kendisi, beyaz bir gelinlik giyen ilk kraliyet mensubu.

        2

        Aynı şekilde, 1558 yılında İskoç Kraliçesi Mary de düğününde beyaz bir gelinlik giydi.

        3

        Bu oldukça ilginçti çünkü genelde soylu ailelerin kızları evlenirken gri, bej veya altın tonlarında kıyafet tercih ederdi.

        4

        Hatta, gelinlik giyen birine söylenen "prensesler gibi olmuşsun" cümlesinin bu duruma atıf yaptığı bile söyleniyor çünkü o dönemlerde beyaz gelinlik yalnızca prensesler tarafından giyiliyordu.

        5

        Ancak, bugün bizim bildiğimiz beyaz gelinlik algısının 1840'ta İngiltere Kraliçesi Victoria'dan geldiği düşünülüyor.

        6

        Prens Albert ile evlenen Kraliçe, düğününde beyaz bir elbise giymeyi tercih ediyor. Ayrıca elbisesine bir duvak takarak, onu elmaslarla süslüyor.

        7

        Kraliçe Victoria'dan sonra beyaz gelinlik hem moda algısı olarak benimsenmiş hem de evlenmeden önce cinsel birliktelik yaşamayan kadınların saflığını ve masumluğunu anlatan bir renk olarak algılanmış.

        8

        Türkler’de ise ilk beyaz gelinlik 1898’de II. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan tarafından giyildi. Daha sonra, batılılaşma hareketleriyle birlikte Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde de popüler hale geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ