Münih'te Bakanlar Suriye'de ateşkes için umutlu konuşmadı
Münih Güvenlik Konferansı'nda Suriye konusunu tartışan Alman, İngiliz ve Rus dışişleri bakanları, Suriye'de ateşkes konusunda umutlu konuşmadı
ABONE OLKonferans Başkanı Wolfgang Ischinger’in, Münih’te varılan anlaşma sonrasında, Suriye’de şiddetin durması ihtimalini nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier “yüzde 51” yanıtını verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, Suriye muhalefeti ve bölge ülkelerini eleştirdiği uzun bir konuşma sonunda “yüzde 49” karşılığını verdi.
Aynı oturumda konuşmacı olan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un, “Rusça bilmiyorum, ama bu konuşma sonrasında başarı oranı yüzde 0’a yakın derdim” sözleri salonda gülüşmelere yol açtı.
Hammond, panelde yaptığı konuşmada, Rusya’nın son dönemde ılımlı muhalefeti hedef alan hava operasyonlarını eleştirerek, bunların siyasi çözüm sürecini zora soktuğunu söyledi.
İngiliz Bakan, “Son haftalarda Rusya terörizmle mücadele adı altında ılımlı muhalefeti bombaladı. Rusya önümüzdeki günlerde bu bombardımanı durdurmadığı, önemli ölçüde azaltmadığı müddetçe ılımlı muhalefet sürece katılmayacak. Onlardan böyle bir beklenti de olamaz. Şiddetin durdurulup durdurulmayacağı Kremlin’in tavrına bağlı” şeklinde konuştu.