Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi 'PKK bölücü terör örgütüdür'

        AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü ve bölücülük faaliyetlerine karşı olduklarını vurguladı.

        Mogherini, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonunda konuştu. ABD ve Rusya arasında varılan Suriye'de ateşkes anlaşmasını bir başarı olarak gördüğünü kaydeden Mogherini, ancak anlaşmanın sahadaki durumu göz ardı ettiğini belirterek, "Bu yüzden temkinli ifadeler kullandım. Bizim rolümüz bir şeyleri memnuniyetle karşılamak değil onları mümkün kılmaktır" dedi.

        "ESED YÖNETİMİN BİR PARÇASI OLAMAZ"

        AB açısından Beşşar Esed'in geleceğinin çok net olduğunu kaydeden Yüksek Temsilci, "Bu (karar) oy birliğiyle alındı ve 5 yıldır da sürekli olarak tekrarlandı. Esed, ülkesinin gelecekteki yönetiminin bir parçası olamaz. Bu, AB onu sevmediği için değil, çok net sebeplerden ötürü. Çünkü Suriye'de 5 yıldır devam eden bir iç savaş var. Ancak gerçeklere bakacak olursak, bu pozisyonumuzu ortaya koymamızın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Esed hala görevde. Dolayısıyla bizim rolümüz, pozisyonumuzu ifade etmek değil, bir sonuca erecek süreci başlatacak şartları oluşturmak" diye konuştu.

        "AB, BÖLÜCÜ BİR AJANDAYI DESTEKLEMİYOR"

        AB'nin Kürt meselesindeki tutumunun çok açık olduğunu kaydeden Mogherini, "Öncelikle AB, her türlü terör eylemini kınıyor ve PKK'yı terör örgütü olarak görüyor" ifadesini kullandı. Diğer yandan Türkiye'deki sorunun sadece çözüm süreci ile ele alınması gerektiğine inandıklarını kaydeden Mogherini, Kürt meselesinin Irak ve Suriye boyutu da olduğunu belirterek, "AB, Kürtler için ayrılıkçı bir ajandayı desteklemiyor, bu ister Türkiye'de, ister Irak'ta, isterse de Suriye'de olsun. Bu açıkça bir şeyler ifade ediyor" değerlendirmesini yaptı.

        Kürt meselesinin bölgesel bir sorun olduğunu kaydeden Mogherini, "Haklar ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde ele alınmadığı sürece de çözülemez. Bu sorun, sadece bölgede değil, bazen Avrupa'da da mücadele etmesi en zor sorunlardan biri" diye konuştu.

        RUSYA-TÜRKİYE GERGİNLİĞİ

        Yüksel Temsilci, Türkiye ve Rusya ile Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerginlik hakkında şunları söyledi:

        "AB'nin ortak yaklaşımı tansiyonu mümkün olduğunca düşürmek ve Suriye'nin değişik vekalet savaşlarının alanı olmasının önüne geçmek. Sürekli olarak Suriye'yi değişik bölgesel aktörler arasındaki vekalet savaşlarıyla anıyoruz. Ancak daha da büyüme riski var. Bir soğuk savaştan bahsetmiyorum. Her zaman akla gelen Rusya ve ABD'den farkı olarak,Dı değişik aktörler arasında sıcak bir savaş riski var. Rusya ve Türkiye arasında da olabilir. AB olarak, ikisi arasındaki tansiyonun düşmesinde çıkarımız var. Yapmaya çalıştığımız da bu."

        Mogherini, Türkiye'nin de üyesi olduğu NATO'nun sığınmacı krizinde rol üstlenmesinin ortak mücadeleyi kolaylaştırdığını sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ