Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çin jia jia adında yeni bir robot üretti
        1

        GAZETE HABERTÜRK

        Son dönem robotik teknolojisiyle birlikte yapay zekâ hayatımıza girmiş durumda. Yapay zekâ, bir bilgisayarın ya da bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetlerini yapabiliyor. İnsanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bir mantıksal analiz robotu şeklinde hareket eden yapay zekâ, gelecek teknolojinin vazgeçilmezleri arasında.

        2

        Yapay zekâ kullanarak insansı robot yapan ülkelerin başında gelen Çin yeni bir kadın robot üretti. Pekin’deki Çin Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi uzmanlarının geliştirdiği robota Jia Jia adı verildi.

        3

        İnsan mimiklerini kusursuza yakın biçimde taklit eden Jia, soruları yanıtlıyor, iletişim kuruyor ve hatta kendisiyle selfie yapanlara “Çok yakın durma yüzümü şişman gösterecek” gibi espriler yapıyor. Çinliler Jia Jia için “O robotların Tanrıçası” diyor. Bu iddiayı doğrulamak için son dönemde tanıtılan kadınsı robotların özelliklerini derledik.

        4

        MARK 1

        -Ülkesi: Hong Kong

        -Özellikleri: Konuşma ve mimikleri uyumlu, tek göz kırpabiliyor, soruları anlıyor, komplimanları kabul ediyor, parmakla sayabiliyor, beden diline sahip.

        5

        ALISSA

        -Ülkesi: Rusya

        -Özellikleri: Göz hareketleri ve yüzü mükemmel. Konuşabiliyor ama henüz ağız hareketleri konuşmasıyla uyumlu değil. Yüz ifadelerinde de eksikler var.

        6

        GERMINOID F

        -Ülkesi: Japonya

        -Özellikleri: Göz kırpabiliyor, yüz ve göz ifadesi konuşmasıyla uyumlu. Etrafındakileri izlerken bile ifadesi ve kafa hareketleri insanların gibi. Ama yürüyemiyor.

        7

        SOPHIA

        -Ülkesi: ABD
        -Özellikleri: 60’tan fazla yüz ifadesine sahip, soruları yanıtlıyor, bilmediğine “Bilmiyorum” diyor, espri yapıyor kafasını beden diline uygun olarak çevirebiliyor. Ancak henüz bacakları olmadığı için yürüyemiyor ve saçı da yok.

        8

        YANG YANG

        -Ülkesi: Çin
        -Özellikleri: Konuşabiliyor, kafasını sallıyor, el sıkıyor ve hatta insanlarla kucaklaşabiliyor. Ancak Yang Yang henüz tam bağımsız hareket edemiyor. İfadeleri uzaktan bir kişi tarafından kontrol ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ