Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Dünyanın en büyük tüketici elektroniği şovu, CES 2023'te akıllı telefondan mobiliteye her şey... - Teknoloji Haberleri

        3 Ocak 2023 tarihinde medya özel günü ile Las Vegas’ta kapılarını açacak olan dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu CES, yeni yılda yepyeni teknolojilerin tanıtımına da ev sahipliği yapacak. TV teknolojisinden en yeni dizüstü bilgisayar donanımlarına, araç teknolojilerinden 5G’ye, robotlar ve dronelardan uzay teknolojisine, telefonlardan mobiliteye, kripto para birimlerinden blockchaine (blok zinciri) kadar birçok farklı konuyu bünyesinde barındıran bu dev organizasyonda ne gibi yeniliklerin yer alabileceğini Habertürk okuyucuları için derledik.

        CES’in (Consumer Technology Show) resmi internet sitesinden açıkladığı verilere göre, 2023 yılında organizasyona Fortune 500 listesinde yer alan 322 şirket katılım gösterecek. 41 farklı kategoride teknoloji ve ürünlerin sergileneceği büyük organizasyonda, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 173 ülkeden temsilciler yer alacak.

        REKLAM

        Kesin program henüz yayınlanmasa da etkinliğin açılış konuşmasının 5 Ocak günü yerel saat ile 08.30’da (Türkiye saati ile 19.30) başlayacağını biliyoruz.

        Yüz yüze sergilere gelince, Las Vegas Kongre ve Dünya Ticaret Merkezi'ndeki (LVCC) gelişmeleri takip etmek isteyenler aşağıdaki zamanlarda ziyaret edebilecek:

        • 10:00 - 18:00 PT 5 Ocak Perşembe
        • 09:00 - 18:00 PT 6 Ocak Cuma
        • 09:00 - 18:00 PT 7 Ocak Cumartesi
        • 09:00 - 16:00 PT 8 Ocak Pazar

        CES 2023'TE ÖNCE ÇIKACAKLAR:

        TELEVİZYONLAR

        CES 2022, televizyonlar açısından alışılmışın dışında bir yıl olmuştu. Geçtiğimiz sene, LG ve Sony gibi büyük isimlerin çok geniş alanlarda yer aldığı ancak televizyonlarını sergilememeyi seçtiği bir yıl oldu. CES 2023, büyük isimlerin tekrar harekete geçtiği ve bir kez daha kalabalık stantlarda ürünlerini göstereceği bir sene olacak.

        REKLAM

        Teknolojinin kalbinin attığı CES’te TV’ler için her zaman büyük ekranlar hit olmuştur. Ancak bu yıl trendlerin, büyük ekranlar yerine daha iyi ve daha parlak ekranlar olması bekleniyor. QD-OLED, 2022 yılında Samsung tarafından S95B ve Sony tarafından XR-A95K ile tanıtılan yepyeni bir teknolojiydi. Bu yıl QD-OLED TV'leri şu anda mevcut olan 55 ve 65 inç dışındaki ekran boyutlarında ve diğer markalar tarafından tanıtılan modellerde görülmesi söz konusu.

        Tüm markalardan gelişmiş ekran parlaklığı ve OLED benzeri siyahlar sunan bir arka ışık teknolojisi olan mini LED'li TV'ler olacak ve 2022'de tanıtılan U8H serisi Hisense gibi daha uygun fiyatlı setlerde görünecek. Samsung ve Sony gibi markaların bu seneki CES’te 100 inç üzerindeki MicroLED TV’lerini sergileyeceği belirtiliyor.

        LG Electronics (LG) ise yeni bir vizyon tanıtmaya hazırlanıyor. ESG vizyonunu ve en son yeniliklerini CES 2023'te 'Herkes İçin Daha İyi Yaşam' alanında özel bir tasarımla sergileyecek.

        Tamamen kablosuz bir televizyon mu?

        Tüm bunların yanı sıra sürprizler görmemiz de mümkün. Teknoloji kulislerinde dönen iddialar tamamen kablosuz televizyon modelleri de CES 2023'te görebileceğimiz yönünde. Displace TV, değiştirilebilir bir pil paketi ile çalışan ve TV'nin günde altı saat civarında kullanıldığı taktirde bir aylık pil ömrüne sahip olan bir model ile teknoloji fuarında kendisini göstermeyi planlıyor.

        TELEFONLAR

        Son yıllarda, mobil telefonlar cephesinde CES'ten gelen yenilik haberleri gerileme dönemine girdi. Çoğu marka en son ve en önemli cep telefonu modellerinin tanıtım takvimlerini yılın başka dönemlerindeki özel etkinliklerine kaydırmayı tercih etti. Samsung Galaxy S23 serisinin şubat ayında tanıtılması, bu örneklerden yalnızca bir tanesi.

        Oyun telefonu Razer Edge Hero

        Bununla birlikte, mobil cihazların tanıtımları CES’ten tamamen uzaklaşmış değil. Razer, ilk olarak RazerCon 2022'de gösterilen Razer Edge 5G ile piyasadaki en iyi oyun telefonlarına gözünü çoktan dikti. Verizon ile ortaklaşa geliştirilen 5G özellikli, Android destekli oyun cihazının fiyatlandırması, CES 2023’teki gösterimine dek gizliliğini koruyor.

        REKLAM

        TCL markası uygun fiyatlı yeni Android telefonlar sunarak CES’te dikkatleri üzerine çekmeyi hedeflerken, geçtiğimiz yılın ötesine geçebilecek bir sürpriz de kulislerde konuşuluyor; HMD Global’in yeni bir Nokia modeli tanıtması… Bütün bunlara ek olarak, CES 2022’de tanıtılan Galaxy S21 FE'nin uygun fiyatlı bir halefi olmasını bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını söyleyebiliriz.

        BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ

        Bilgisayar teknolojileri ve işlemciler dendiği zaman akla gelen ilk birkaç marka arasında olan Nvidia’nın, CES'teki en büyük oyunculardan da bir tanesi olması bekleniyor. Merakla beklenen RTX 4070 Ti'ye ek olarak, kulislerde dönen bazı söylemlere göre daha az güçlü RTX 4070'in de bu sene fuarda sergileneceği vurgulanıyor.

        AMD ise şu anda Nvidia'yı yeni amiral gemisi GPU'su (Grafik İşlemci Ünitesi) olan dikkat çekici Radeon RX 7900 XTX'te çok agresif bir fiyatlandırma sunduğu için bu kartlarla fiyatlandırma kritik öneme sahip olacak.

        AMD'den bahsetmişken, CES'teki ‘Kırmızı Takım’dan da büyük şeyler bekleniyor. Firma içerisinden sızan son bilgilere göre CEO Lisa Su’nun bir açılış konuşması yapacağı ve burada gelecek nesil 3D V önbelleğin yeni Ryzen 7000 CPU'lara geldiğinin açıklanabileceğini belirtiyor.

        Galax ise , HOF (Hall of Fame) markasında yer alacak olan yeni nesil DDR5 bellek ve PCIe Gen 5.0 SSD'leri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Yeni HOF bellek modülü, bir önceki Galax’ın tasarımından farklı. RGB aydınlatma ile sarmalanan Galax HOF DDR5 bellek, üst seviye meraklılara hitap edecek. Henüz teknik detaylar resmi olarak belli değil ancak yeni RAM modülünün 8000 Mbps’ye kadar DDR5 hızlarına sahip olacağı belirtiliyor.

        REKLAM

        CPU cephesine baktığımızda Intel'in Las Vegas etkinliğinde çok sayıda yeni 13. nesil çip tanıtmayı da planladığı söylentiler arasında yer alıyor.

        Önde gelen PC ve ekipman üreticilerinden olan ASUS, 4 Ocak 2023 tarihinde “Seeing An Incredible Future” (İnanılmaz Geleceği Görmek) sanal lansmanını düzenleyecek ve burada merakla beklenen Asus ROG laptopunu görücüye çıkartacak.

        İşlemciler ve grafik kartlarının yanı sıra, Dell'den Lenovo'ya kadar dizüstü bilgisayar alanındaki birçok büyük oyuncu CES'te boy gösterecek.

        OYUN KONSOLU / SANAL GERÇEKLİK

        CES 2023'te elbette oyun severleri de mutlu edecek yeni teknolojilerin olacağını söyleyebiliriz. Ancak bunlar arasında en çok dikkat çekeceklerden bir tanesi elbette Playstation VR2 olacak. Geçtiğimiz günlerde Sony, PS Blog'daki bir gönderide PlayStation VR2 hakkında birçok yeni haber paylaştı. Kulaklık, 90Hz veya 120Hz'e ayarlanabilen 4K OLED ekrana sahip olacak. Bir VR gözlüğü için ilk defa sunulacak olan verileriyle göz dolduran bir yapıya sahip olan VR2, 144Hz'e çıkabilen 1440 x 1600 LCD ekran kullanıyor.

        PlayStation VR2 gözlüğü ayrıca göz izleme özelliğine sahip olacak ve oyunculara sadece gözlerini hareket ettirerek oyunu kontrol etmenin başka bir yolunu sunacak.

        HTC, Vive Pro 2, Vive Cosmos Elite, Vive Flow gibi farklı fiyat aralıklarında sanal gerçeklik gözlüklerine sahip; AR özelliğine sahip hiçbir ürünü bulunmuyor. Şirket, 5 Ocak’ta tanıtacağı karma gerçeklik başlığı ile Meta Quest Pro'yu hedefliyor.

        LAMBA, ŞARJ ALETİ VE KAMERA BİR ARADA

        Çoğu kullanıcının bilgisayar teknolojileriyle tanıdığı Lenovo'nun geliştirdiği çok amaçlı gelişmiş masa lambası dikkat çekmeyi başardı. Üç farklı özelliği bünyesinde toplayan cihaz, masa lambası işlevinin dışında; 15W desteğinde Qi kablosuz şarja ve 4K webcam gibi fonksiyonlara sahip.

        SES TEKNOLOJİLERİ

        Taşınabilir kablosuz ses açısından, yüksek çözünürlüklü kodekler hızında gelişmeye devam ederken, üzerinde çalışılan SoC (çip üzerindeki sistem) donanımı da dikkatleri çekiyor. Oppo, Bluetooth kablosuz çözünürlüğünü ses cihazları ile uyumlu çalışabilecek standartlara getirdiğini iddia eden yeni bir çiple zaten hali hazırda tanıttı. Bu aşamada en önemlisi ise bu çipin kulaklıklara sığabilecek olması.

        Prototip formunda bile böyle zorlu bir yeni çipin etrafında inşa edilmiş birkaç gerçek kablosuz ANC (Aktif Gürültü Önleme) sistemine sahip kulaklık seti görebilir miyiz? Vegas’ta, CES’te her şey mümkün!

        REKLAM

        GİYİLEBİLİR CİHAZLAR

        Akıllı saat alanında, 2023’te dikkat çeken modeller arasında analog saatlere benzeyen tasarımlarıyla daha şık bir görüntü yaratacak akıllı saatlerin olması bekleniyor. Geçen yıl Garmin, stil ve işlevin bir karışımını vurgulayan Vivomove hibrit akıllı saat serisini tanıtmıştı. Kullanıcıların bileklerinde başka bir ekrana bakmaktan sıkılması markaların oynaması ve keşfetmesi için güvenli bir alan olan CES’te, markaları bu sene daha çok hibrit saat tanıtmaya itecek gibi duruyor.

        Yeni moda hibrit akıllı saatler

        Akıllı cihazların diğer bir kategorisinde, Philips en iyi elektrikli diş fırçaları ve ağız duşundan (Water Flosser) oluşan Sonicare serisine yeni eklemeler yaparak karşımıza çıkacak.

        Renpho ana şirketi Joicom ise, büyüyen sağlık portföyüne, en yeni masaj tabancası ve yapaya zekâ ile çalışan egzersiz bisikleti modellerini ekleyecek.

        REKLAM

        AKILLI EVLER

        Daha bağlı, daha iyi bağlantılı... Yalnızca kullandığımız cihazlar değil içerisinde yaşadığımız evler de akıllı ve bağlantılı hale geliyor. Kasım ayının başlarında Amsterdam'da yeni ürünlerin tanıtıldığı bir lansman gerçekleştirildi ancak ‘Akıllı Ev’ konseptinin CES’te yeni teknolojilerle daha da ileriye gitmesi bekleniyor.

        Bu doğrultuda Nanoleaf, evde daha da sorunsuz aydınlatma otomasyonu sağlamaya yardımcı olacak bir dizi Matter akıllı ev uyumlu ürünü tanıtmaya hazırlanıyor. Bu, akıllı evler için gerçekten heyecan verici bir dönüşüm. Çünkü bir cihazı kontrol etmek için birden fazla uygulamaya (Alexa, HomeKit ve Siri) sahip olmak yerine, uyumlu cihazların yalnızca ‘Matter’ tarafından kontrol edilebileceği ve ağdaki tüm bu uyumlu cihazların birbirleriyle konuşabileceği ve hayallerin akıllı evini yaratabileceği anlamına geliyor.

        REKLAM

        Bunun yanı sıra, akıllı robot ev temizlik ürünleri, ev güvenlik kameraları, görüntülü kapı zilleri ve daha iyi çözünürlüklere sahip akıllı kilitler ve istenmeyen hareket uyarıları ve evdeki istenmeyen misafirlerden haberdar olmamanıza yardımcı olabilecek daha akıllı AI (Yapay zekâ) dâhil olmak üzere akıllı ev cihazlarının da CES’te görülmesi bekleniyor.

        MOBİLİTE TEKNOLOJİSİ

        2022 yılında Türkiye’nin ‘akıllı cihaz’ı Togg dünyaya Las Vegas’taki CES teknoloji organizasyonundan seslenmişti. 29 Ekim’de Gemlik Teknoloji Kampüsü'nde seri üretime hazır hale gelen Togg, tıpkı bir önceki yıl olduğu gibi, 2023’te de teknolojilerini dünyaya burada tanıtmaya hazırlanıyor.

        Togg’un yanı sıra global firmalar da mobilite teknolojilerini CES’te gözler önüne serecek. Sony ve Honda’nın elektrikli otomobil şirketinin ilk projesi CES 2023’te teknoloji dünyası ile buluşacak. Sony ve Honda’nın ortak girişimi olan Sony Honda Mobility, ilk projesini paylaşılan kısa bir tanıtım videosu ile görücüye çıkarttı. 2022’nin ilk çeyreğinde kurulan ve elektrikli otomobiller üretmek hedefiyle yola çıkan şirketin ilk ürününü Las Vegas’ta görücüye çıkartacağının sinyalleri bu tanıtım videosu ile geldi. Otomobillerin tasarımı ve üretimini Honda üstlenirken, hizmet ve eğlence platformu Sony’nin imzasını taşıyacak.

        Polestar 3 ise, düzenlenecek olan Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2023’te yeni bir sürücü izleme sistemi tanıtacak. Sürücünün kafa ve göz hareketlerini tarayacak olan yeni sistem, yorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklanan kazaları önleyecek.

        Bütün bunların yanı sıra, Stellantis ve Mercedes-Benz gibi otomotiv kökenli firmalar da mobilite ve teknoloji yeniliklerini CES 2023’te görücüye çıkartmaya hazırlanıyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ