Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler Daire alırken nelere dikkat etmeli? - Emlak Haberleri

        İstanbul sınırları içinde hemen her projede artık stüdyo dairelere rastlamak mümkün. 1+1 veya 1+0 olarak ifade edilen stüdyo daireleri alırken dikkat edilmesi gerekli olan noktalar var. Karşınıza çıkabilecek sorunları da, yatırım fırsatlarını da iyi analiz etmek gerekiyor

        Stüdyo daire kavramı bundan birkaç yıl öncesine kadar 1+1 daireler için geçerliydi. Şimdi 1+0 daireler de Stüdyo daire olarak tanımlanıyor. İstanbul sınırları içinde hemen her projede gördüğümüz stüdyo dairelerin kimler tarafından tercih edildiğini sorduğumuzda yetkililerden aldığımız bilgiye göre 1+1 ve 1+0 dairelerin her ikisinde de alıcı grubun ortak özellikleri olduğunu görüyoruz.

        YATIRIM AMAÇLI TERCİH EDENLER VAR

        Üniversiteye girecek çocuğu için yakın lokasyonda daire alan ailelerin yanı sıra üniversiteden mezun olup memleketine dönmeden kentte iş tecrübesi yaşamak isteyen kesim yaşamak için stüdyo daireleri tercih ediyor. Güvenlikli sitede stüdyoda yaşam kadınların da tercihi. Öte yandan yatırım yapmak amacıyla da stüdyo dairelere yönelme var. Homeofis çalışma biçiminin yaygınlaşması küçük dairelere talebi artırıyor. Zamana ve mekâna bağlı olmayan çalışma biçimi işi eve taşıdı. Şimdi eve yakın bir adreste, ev rahatlığında ve konforunda küçük ofisler moda. “Home-ofis ve home” olduk kısaca. “Home ve ofis” kavramı bitmek üzere. Bu nedenle de yatırımcılar stüdyoları tek blokta toplayıp diğer yaşam tarzlarından soyutluyor. Sadece konaklama veya gündüz kullanımlı iş yaşamını çok çocuklu aile yaşamından ayırıyorlar.

        KARŞINIZA NE GİBİ SORUNLAR ÇIKABİLİR?

        Kullanışlı ev en geniş ev değildir. Metrekareleri daha fazla olunca daha zengin, daha güzel eve sahip olduğumuz söylenemez ama bazı stüdyo dairelerin otel odasından dahi küçük olduğunu görüyoruz ki bu da işhanı içindeki ofis odalarını anımsatıyor neredeyse.

        Boyutsal sorun dışında, 1+1 dairelerde küçük odaya salonun ortasından geçiliyor olması şık olmayan bir çözüm. Daire girişlerinin salona doğrudan açıldığı, antre dolabı dahi yerleştirilemeyen çözümler sorunlu. Kısaca sunulan metrekarenin nasıl çözümlendiği önemli.

        Tüm bunları çözmüş, ufak bir giriş holünden dağılan stüdyoları bazı projelerde görmek mümkün. Bu daireler yine küçük ancak hayatın akışı içinde ihtiyacınız olan pratik çözümleri sunabiliyor.

        PRİZ SAYISI ÇOK OLMALI, YOKSA EV KABLODAN GEÇİLMEZ

        Sektördeki pek çok projede ihtiyaç duyulan adedin altında elektrik prizi yerleştirildiğini görüyoruz. Teknoloji çalışma hayatını metrekarelerden çıkarıp ekranlara bağladığı günden beri elektrik prizlerine olan ihtiyacımız artmasına rağmen hâlâ iki priz ile yatak odaları teslim ediliyor. Bu nedenle tercih ettiğiniz evde dikkat edeceğiniz konular arasında mutlaka priz de olmalı. Tüm daire tipleri için geçerli olmak üzere home-ofis diye satışa çıkan dairelerde ilk sorulması gereken özelliklerden biri iletişim, data, priz, TV vb. tüm hatların yerleri ve adetleri. Yoksa televizyon üniteleri arkasından uzatma kablolarını çekmeye ve üçlü prizleri yerleştirmeye başlarsınız, tıpkı şimdi olduğu gibi! Bir de ofis ekipmanlarının ekstra yükü düşünüldüğünde elektrik hatlarının yeri ve çıkışların adedi daha da önem kazanmakta.

        KİRAYA VERECEKSENİZ GETİRİSİNİ DE İNCELEYİN

        Konut olarak değerlendirilecek 1+0 ve 1+1 dairelerde hareketli mobilyaların birden fazla fonksiyon göstermesi önemli.

        Sektörde mobilya firmaları bu tarz çalışmalar yapmakla birlikte tipleşmiş ürünler ve farklı alternatifler henüz yok. I Duvarlarda kâğıt veya boya renginin seçiminin yanı sıra dekorasyonda ayna kullanımı mekân algısını etkileyecek kararlar.

        Lokal aydınlatma konforunuz için daha etkili olacaktır. Hareketli mobilyada sehpa dahil tüm ürünlerin depolama hacimli olması önemli.

        Şayet oturmayı planlıyorsanız teras ve balkonlar bu tarz daireler için önemli.

        Kiraya verecekseniz getirisinin ne olacağı iyi etüt edilmeli ve satış fiyatına yansıyan kısmına dikkat edilmeli.

        STÜDYO DAİRE ÖRNEKLERİ:

        Teras Tema

        Mutfağın salon içinde tek duvarda dekorasyonun parçası şeklinde çözümü, yemek hacminin ayrı bir oda gibi sunumu, çamaşır dolabı dikkat çekici.

        Spradon Vadi, Kuzu Grup

        Küçük bir antreli daire girişi ve yatak odası salondan tamamen koparılmış. İyi bir plan şemaya sahip örneklerden biri.

        Stüdyo24, Cathay İleri Projeler

        Yatma bölümü zincir perdeyle salondan koparılmış. Net kat yüksekliğinin 3 metre olması mekanı ferah kılıyor. Renkler ve malzeme seçimleriyle şık.

        Soyak Evostar

        Salon ile yatak odasını ayıran panel, mekânı akışkan kılıyor. İnceliği nedeniyle duvar tipi bölücünün neden olduğu kayıplar önleniyor, mekân hafifliyor, genişliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ