Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, elektriğe gizli zam yapıldığı iddialarına açıklık getirdi. - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, elektriğe gizli zam yapıldığı iddialarına açıklık getirdi. "Gizli zam gibi bir şey söz konusu olamaz. Eğer böyle bir şey olmuş olsa bu, bütün televizyonlarda açıklanıyor" diye konuşan Mercan, "Herkesin kendi fikri olacaktır. Bu tür spekülasyonlara girmeyi doğru bulmuyorum. O Mühendisler Odası'nın bir fikridir, ben katılmıyorum" dedi.

        Enerji zamları konusunda bir şey söyleyemeyeceğini de ifade eden Mercan, "Çünkü bunlar doğal akışı içerisinde olur, olmaz, oturulur karar verilir. Ekonominin bütün dengeleri değerlendirilerek bir karar verilir" ifadelerini kullandı.

        ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE İLGİLİ NELER SÖYLEDİ?

        33. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında konuşan Mercan, Türkiye'nin 1.000 dolarlık bir GSMH üretirken, yaklaşık 267 kilogram eş değer petrol enerjisi tükettiğini, OECD ülkeleriyle kıyaslandığında bu oranın nisbeten daha düşük olduğunu söyledi.

        Enerji verimliliğinde kat edilecek oldukça yol olduğunu vurgulayan Mercan, toplam enerji tüketiminin yüzde 75'inin dışa bağımlı olduğu bir ülkede yerli katkı oranını artırmanın son derece önemli olduğunu kaydetti.

        Gelecek günlerde sanayide enerji verimliliğini artırma konusunda bir takım projeleri de hayata geçireceklerini, daha önce 500 bin liraya kadar olan enerji verimliliği yatırımlarını destekleme miktarının yine bakanlığının inisiyatifi ile 1 milyon liraya çıkarıldığını belirten Mercan, şöyle devam etti: "Şimdiye kadar bu projelerden son 4 yılda 30 projeye bakanlığımız teşvik verdi. Ama her projenin 1 milyon lira olduğu düşünülecek olursa, bakanlığımız yaklaşık 10 milyon lira bir geri ödemede bulundu. Bu yeterli mi, yetmez. Şu anda genel müdürlüğümüzün değerlendirmesinde bulunan proje miktarı 70 civarında. Bunun yüzde 30'unu düşünecek olursanız yine 21 milyon liralık bir teşvik. Bu ocak ayı içerisinde bakanlığımız yeni bir çağrıya çıkıyor. Bu çağrı ile birlikte inanıyorumki müracat eden proje sayısı 70'i geçecektir. İkinci devam eden teşviğimiz gönüllü anlaşma projeleri. Bu projelerde yenilenebilir enerji genel müdürlüğü ile işbirliği yaparak sanayi kuruluşlarımız kendi tesislerinde enerji verimliliği projeleri hayata geçiriyorlar. Elde edilen tasarruf 3 yıl boyunca bakanlığımızın yetkili personeli tarafından izleniyor ve 3. yılın sonunda elde edilen tasarrufun bir kısmı teşvik olarak yatırımcılara veriliyor."

        YENİ TEŞVİK MEKANİZMASI HAYATA GEÇECEK

        Mercan, yeni bir teşvik mekanizmasının hayata geçirilmek üzere olduğunu belirterek, "Ekonomi Koodinasyon Kurulu'nda görüşülmüş bir teşvik mekanizması. O da enerji verimliliği ile ilgili yapılan yatırımların, tabi daha detayları ortaya çıkmadı ama biliyorsunuz klasik teşvik mekanizmasında 6 teşvik bölgesi var. Enerji verimliliğiyle ilgili yapılan yatırımların sanki nerede yapılırsa yapılsın 5. bölge teşviğine maruz kalmasına dair bir hükümet kararı oluşmak üzere" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ