Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Piyasalar faiz kararını fiyatlıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Fed'in faizleri sabit tutma kararı öncesinde 1,1158 seviyesinde seyreden euro/dolar paritesi, şu sıralar 1,1168'e çıktı. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,9735'ten 2,9694’e geriledi.

        Altının ons fiyatı kararlar takiben 1.325,95 dolardan 1,330 dolara yükselirken, ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi yüzde 1,70’den yüzde 1,67’ye indi.

        Açıklama öncesi sınırlı artışla işlem gören ABD borsaları, toplantının karar metnini takiben fazla değişmedi.

        Şu sıralar, Dow Jones Endeksi yüzde 0,16, S&P 500 Endeksi yüzde 0,26, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,18 yükselişle işlem görüyor.

        Brent tipi ham petrolün varil başına fiyatı ise 46,77 dolardan 46,80 dolara yükseldi.Küresel yatırımcılar, şu andan itibaren Fed Başkanı Janet Yellen'in düzenleyeceği basın toplantısına odaklandı. Faiz kararını değerlendirecek Yellen'in, gelecek ik toplantıya ilişkin açıklamaları dikkatle takip edilecek.

        KÜRESEL RİSK, ENFLASYON, SEÇİM DERKEN FED 2016'YI DA BİTİRDİ...

        Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Fed kararı sonrası HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ'ne değerlendirdi.

        Fed beklenildiği üzre Eylül toplantısında faiz artışına gitmedi ve hedef fonlama oranı üst bandını %0,50 seviyesinde tuttu. Buna karşılık metne giren ve metinden çıkan ifadeler ile oy dağılımındaki değişiklikler açısından bu toplantıda önemli satır başları oluştuğunu söyleyebiliriz.

        Fed bilindiği üzre iki toplantıda bir ekonomik projeksiyonlarını güncelliyor. Eylül FOMC toplantısında güncellenen projeksiyonlara göre; uzun dönemde faiz oranı tahminlerinde revizyon var. Haziran’da uzun dönemde faiz projeksiyonu %3 seviyesinde iken Eylül itibariyle bu beklenti %2,90’a gerilemiş. Bu değişiklik, faiz oranlarında artış beklentisinin korunmakla beraber daha yavaş bir ivme ile gerçekleşeceği şeklinde yorumlanabilir. 2016 büyüme beklentileri, beklediğimiz gibi aşağı yönlü revize edildi ve %2’den %1,8’e düşürüldü. 2017 ve 2018 büyüme beklentileri ise sabit. Haziran ayında %1,4 olarak tahmin edilen 2016 PCE enflasyonu medyan tahmini de aşağı yönlü revize edilerek %1,3’e düşürüldü.

        Yakın dönem tahminleri düşürüldü, buna karşılık uzun vadeli beklentiler stabil. Bu da Fed’in ekonomi konusunda çok önemli endişelere sahip olmadığını gösteriyor. Faiz artırım konusunda üyeler arasında daha derin bir ayrışma olduğu gözlemlenmekte. Daha önceki FOMC toplantılarında, faiz kararına şerh koyan Kansas City Fed Başkanı Esther George’a iki üye daha katıldı. Daha önceki Fed toplantılarında 9’a 1 olarak alınan faizlerin sabit tutulması kararı bu ay 7’ye karşı 3 oyla alındı; Eric Rosengren ve Loretta Mester da George’a katılmış oldular. Rosengren’in son konuşmalarından sonra onun da faiz artışı yönünde oy kullanması kesin gibiydi, Mester da buna ek olarak faiz artış tarafına geçmiş. Şahinler biraz daha güç kazanmış, ancak güvercinler de ağırlıklarını koruma konusunda dirençliler. Fed’in %0,625 olan 2016 ortalama fonlama faiz oranı beklentisi itibariyle de 1 faiz artırımı için kapı açık.

        Janet Yellen da faiz artırımı konusunda şartların güçlendiğine değiniyor. Bunun dışında da çok bilinmedik bir konuşma olmadığını da belirtmek gerekir. Piyasa Yellen’in faiz artırımının etrafından dolaşmasına alıştı. “Faiz artışı verilere bağlı” cümlesi 2 yıl önce iş yapardı, ancak artık pek etkilemiyor. Şartlar, Aralık FOMC’sinde 2015 Aralık FOMC’sinden çok da farklı bir anlam taşımayan bir faiz artışına işaret ediyor. Küresel riskler, enflasyon, Başkanlık seçimleri dene dene 2016 da bitti ve yola “4 faiz artırımı” söylemiyle çıkılan bu sene nerdeyse faiz artışı bile denemeyecek bir faiz artışıyla bitiyor. Uzun dönem faiz projeksiyonlarının düşmesi de artık Fed’in de normalleşme konusunda bazı şeylerin farkına yavaş yavaş varmaya başladığını gösteriyor.

        Donald Trump konusuna da kısaca değinmek gerekirse; Yellen tabii ki siyasetin politika kararlarında etkili olmayacağını söyleyecekti. Trump gelirse, Yellen artık orada olmayacağından dolayı bunu düşünmesine de çok gerek yok. Clinton hala daha ağır basan taraf, ancak beklenmedik bir sonuç çıkarsa da kartları yeniden karacağız, o belli.

        Beklemeye devam edecek bir Fed de elbette gelişmekte olan ülke piyasalarının işine yarayacak. Fed’in de faizleri yükseltemeyeceği belli olduktan sonra, ilgi biraz daha yüksek faizli para birimleri tarafında olacaktır. Türkiye Merkez Bankası da faiz indirimi konusunda bu kadar istekliyken ve büyümede riskler aşağı yönlü olarak ağırlık kazanmışken fırsatı değerlendirecek ve en az 2 faiz indirimi daha yapacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ