Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler ING Bank'dan öğrencilere tasarruf eğitimi! - İş-Yaşam Haberleri

        ING Bank'ın 25 okulda yürüttüğü finansal okur-yazarlık eğitimi "Turuncu Damla" nın ilk dönem sonuçları açıklandı.

        İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde, ING Bank, Koç Üniversitesi, REC ve PSI Danışmanlık’ın birlikte yürüttüğü Turuncu Damla Programı kapsamında verilen eğitimlerin ilk aşaması tamamlandı. İlk aşamada, İstanbul’da 25 devlet okulunun 3. sınıflarında öğrenim görmekte olan yaklaşık 2500 öğrenciye 8 hafta boyunca eğitim verildi. Programdaki eğitim metodolojisi, çocuklara yaratıcı, yansıtıcı ve eleştirel düşünme, yorum yapma, çıkarımda bulunma, basit hesaplama ve bütçeleme gibi beceriler kazandırmayı amaçlarken liderlik, inisiyatif alma, empati kurma alanlarındaki gelişime yönelik teknikleri de içinde barındırıyor. Eğitim süresince gerçekleştirilen öz-denetim, farkındalık, zaman tercihi, ödüllü ekonomik karar deneyleri, risk oyunları gibi ölçümleme yöntemleri ile Koç Üniversitesi tarafından etki analizi yapıldı.

        "ÖRNEK BİR PROJE"

        Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin tasarruf eksikliği olduğunu söyleyen ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Turuncu Damla modeli'nin itibarı ile örnek bir proje olduğunu ifade etti.

        Projeyle ilgili bilgi veren Abay, şunları söyledi: "2013 Nisan ayında okullarda vermeye başladığımız, Prof. Dr. Şule Alan önderliğinde bir ekip tarafından içeriği hazırlanan Turuncu Damla Eğitim Programımız ile hedefimiz doğrultusunda önemli bir adım daha attık. Finansal okuryazarlığın teknik boyutundan ziyade davranışsal boyutuna odaklanarak Turuncu Damla Eğitim Programı’nı geliştirdik."

        "Elde edilen bulguların Koç Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Şule Alan ve Doç. Dr. Seda Ertaç tarafından ulusal ve uluslararası platformlarda sunulacağının ve çok önemli bir akademik çalışmanın temellerini oluşturmasından duydukları gururun altını çizen Abay, Turuncu Damla verilerinin, 30-31 Ekim tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilecek ve uluslararası birçok otoritenin katılacağı OECD Konferansında temsil edileceğini belirtti.

        "SON SIRADAYIZ"

        Pınar Abay: “ING Grubu’nun 2013 yılında 12 bin kişinin katılımıyla 12 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği “ING Uluslararası Finansal Okuryazarlık Araştırması”nda, Türkiye yüzde 8 ile finansal okuryazarlık eğitimi alan ülkeler arasında son sırada yer alıyor. Buna karşın Türkiye’den ankete katılanların yüzde 71’i, finansal okuryazarlık eğitimini okulda almak istiyor. Bu sonuçları, doğru yolda olduğumuzu destekler nitelikte veriler olarak kabul ediyoruz” dedi.

        "TASARRUF BİLİNCİ YÜKSEK BİREYLER YETİŞTİRECEĞİZ"

        İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “Turuncu Damla Eğitim Programı’nın en önemli yanı, bugünün çocukları yarının büyükleri olacak çocuklarımıza tasarruf bilincini küçük yaşlarda öğreterek ihtiyaç ve isteklerini ayırt etmelerini sağlamaktır. Bugünden tasarruf yapmayı öğrenecek olan çocuklarımız aile bütçesine katkı sunacak ve yetişkin birer birey olduklarında da çocuklukta kazandıkları davranışları günlük yaşamlarında kullanacaklardır. Bizim de hedefimiz bu tip eğitimlerin müfredata girmesi yönünde gerekli altyapıyı hazırlamaktır. Böylece ülkemizde kaynakları verimli kullanan, tasarruf bilinci gelişmiş bireyler yetiştirmiş olacağız” dedi.

        DAHA FAZLA "YARIN"

        2012-2013 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde gerçekleşen eğitime katılan öğrencilerin yüzde 48’inin kız, yüzde 52’sinin erkek öğrencilerden oluştuğuna dikkat çeken Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şule Alan, eğitim sonunda çocuklarda bugünkü tüketimden, bir hafta sonra gelecek daha yüksek bir getiri için vazgeçebilme kapasitesinin arttığını belirtti.

        Koç Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seda Ertaç ise, “Eğitimler kapsamında erkek çocuklarda sabırlı davranma yönünde daha fazla artış olduğu gözlendi. Eğitimden önce erkek öğrencilerin daha bugüne odaklı idi, eğitim sonrasında ise erkek öğrencilerde sabır artışı meydana geldi. Bunun nedeni ise kız çocukların başlangıçta da daha sabırlı bir tutum sergiliyor olmaları. Verdiğimiz eğitim sonrasında çocuklarımız daha fazla ‘yarın’ düşüncesiyle karar vermeye başladılar. Böylesine bir eğitimin müfredata girmesi Türkiye’nin tasarruf açığı probleminin uzun dönemli ama kalıcı çözümü için atılacak en doğru politika adımlardan biridir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ