Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Chobani'nin patronu Hamdi Ulukaya'dan, Rusya'nın LGBT'yi kısıtlayan yasasına tepki - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT EKONOMİ

        ABD’de yarattığı yoğurt markası Chobani’yle 1.1 milyar dolarlık servet sahibi olan Elazığlı Hamdi Ulukaya, Rusya’nın Lezbiyen Gay Biseksüel ve Trans (LGBT) bireylerin özgürlüğünü kısıtlayan yeni yasal düzenlemeye karşı mesaj verdi.

        Ulukaya AP’ye yaptığı açıklamada, “2014 yılında bunun hâlâ bir sorun olması çok üzücü. Nereden gelirseniz gelin ya da kimi severseniz sevin, biz ayrımcılık yapan bütün yasa ve uygulamalara karşıyız. Bu nedenle Rusya’nın Anti LGBT Yasası’na karşıyız” dedi. Ulukaya’nın şirketi Chobani de üst üste konulduğunda LGBT bireylerle özdeşleşen gökkuşağı renklerini oluşturan yoğurt kaplarından gerçekleştirilen bir reklam afişini sosyal medyada yayınladı. Şirketin reklam kampanyasının sloganı, “Doğal Yoldan Herkesi Güçlendirir” oldu. Rusya’da eşcinsellik yasak değil. Ancak son günlerde uluslararası çevrelerde Rusya’nın ağır eleştirilere hedef olmasına neden olan son yasal düzenlemeyle LGBT propagandası yapmak yasaklandı.

        SÜT ÜRÜNÜ AMBARGOSU VAR

        Ulukaya, Soçi Kış Olimpiyatları’nda mücadele eden ABD Milli Olimpiyat Takımı ve Olimpiyat Komitesi’nin sponsorları arasında yer alıyor. Rusya, sponsorluğun bir parçası olarak milli takımın tüketeceği 5 bin kap Chobani yoğurdunun Soçi’ye girişine izin vermiyor. Ancak sorunu LGBT haklarına verilen destek değil Rusya’nın ABD süt ürünlerine daha önce koyduğu 3 yıllık ambargo başlattı. Olimpiyatlarda mücadele verecek sporcular tüketeceği için yoğurtların girmesine izin verilmesi gerekiyor. Şirket de gerekli evrak işlemlerini tamamladığını belirtiyor. Buna rağmen Rusya, yoğurtları kabul etmeyeceğini bildiriyor. Yoğurtlar da ABD’nin New Jersey Eyaleti’nde bir depoda yola çıkmayı bekliyor.

        ŞAVAK’TAN ABD’YE UZANAN ‘YUNAN YOĞURDU’

        Elazığ Şavak’ta mandıracılık yapan bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Ulukaya, Ankara Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1994’te Amerika’ya gitti. Babasının tavsiyesi üzerine 2002’de peynir ticaretine başlayan Ulukaya, 2005’te New York Eyaleti’nde 55 kişinin çalıştığı bir yoğurt fabrikasını satın aldı. Chobani markasını yaratarak meyveli süzme yoğurt üreten Ulukaya, ABD piyasasında ‘Yunan yoğurdu’ imajı oturduğu için ürünlerini bu isimle sattı. İşlerini hızla büyütüp ülkenin en çok satan ikinci yoğurt markasının sahibi olan Ulukaya, geçtiğimiz yılda Avustralya pazarına girdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ