Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para sayaç, epdk, elektrik mevzuat, Özelleştirme İdaresi, Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - Makro Ekonomi Haberleri

        Eski konutlarda, bina içinde yer alan elektrik sayaçları, vatandaş ile dağıtım şirketlerini karşı karşıya getiren ‘tecavüz, sarkıntılık ve hırsızlık' gibi ağır suçlamalara neden olan büyük bir soruna dönüşmeye başladı.

        Bugüne kadar 18 dağıtım bölgesinden 12'sinin özel sektöre devri (10'u Özelleştirme İdaresi'nce, 2'si de mahkeme kararları çerçevesinde Enerji Bakanlığı'nca) gerçekleştirildi. Dağıtım tesislerinin yönetimi devletten, özel sektöre geçerken eskiden çoğu zaman dikkat çekmeyen dağıtım hizmetleriyle ilgili pek çok konu, özel sektörle birlikte sorun olarak öne çıkmaya başladı.

        MİLLETVEKİLİ ŞİKAYETİ

        Elektrik dağıtım şirketleriyle vatandaşları karşı karşıya bırakan 'elektrik sayacının bina içindeki yeri' ile ilgili önemli bir sorun, bir milletvekilinin şikayetiyle tepe noktasına ulaştı. Bir milletvekili, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurarak, evine dağıtım şirketince bir tebligat bırakıldığını, tebligatta "Sayacınız, konut içinde olduğu için okunamadı. 5 gün içinde elektriğiniz kesilecek" uyarısının yer aldığını aktardı.

        "MEVZUATTA YOK; KEYFİ UYGULAMA"

        EPDK, gerekli incelemeleri yaptı. Mevzuatta, sayacın konut içinde bulunmasına bağlı olarak okuma işleminin yapılamaması nedeniyle süre verilerek elektriğin kesilmesini öngören bir düzenleme olmadığı ortaya konuldu. Dağıtım şirketine, mevzuat anımsatıldı.

        TECAVÜZ VE SARKINTILIK İDDİALARI ARTIYOR

        Anadolu'da pek çok ilçede, köyde ve mezrada elektrik sayaçları, konut içinde bulunduğu belirtildi. Hatta bazı köy ve mezralarda (bir oda bir aradan ibaret evlerde) yatak odasına bile sayaç yerleştirildiği biliniyor. Bu tür konut içindeki elektrik sayaçları sorunu da beraberinde getiriyor. Dağıtım şirketinin elemanı, elektrik tüketimini okumak üzere zorunlu olarak konutların içine giriyor. Bu görevlilerle ilgili zaman zaman ‘tecavüz, sarkıntılık ve hırsızlık' gibi iddialar gündeme getiriliyor. Şikayetler, Ankara'ya enerji yetkililerine de iletiliyor.

        SAYAÇLAR DIŞARI

        EPDK mevzuatı gereğince yeni abonelikte elektrik sayaçları, binada ya da konutlarda, görevlinin elektrik tüketimini kolayca okuyabileceği yere konuluyor. Mevzuatta, daha önce abone olup da halen konut içinde bulunan sayaçlarla ilgili bir hüküm bulunmuyor.

        Sektör uzmanları, EPDK'nın şikayetleri dikkate alarak bu konuda yapacağı düzenlemenin hem vatandaşları, hem dağıtım şirketlerini rahatlatacağına dikkat çekerek, "Sayacın nasıl dışarı uygun bir noktaya alınacağı ve bu taşıma işleminden doğan masraflarının kim (dağıtım şirketi mi abone mi) tarafından karşılanacağı da mevzuatta açıkça yer almalı" dedi.

        Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde yeni kurulacak tesisat kapsamındaki sayaçlar için şu hüküm bulunuyor:

        "Sayaç ve ilgili ölçü aletlerinin yeri, ilgili mevzuat çerçevesinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından belirlenir. Sayaç, ilgili tüzel kişinin kolayca okuyabileceği şekilde tesis edilir."

        Olcay AYDİLEK / Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ