Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Adaletin bu mu dünya? - Para Haberleri

        Selim KARAHAN/HABERTÜRK

        Birleşmiş Milletler'e bağlı faaliyet gösteren Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) dünyada işsiz sayısının 2012'de 197 milyonu aştığını açıkladı. İşsiz sayısı 2011'e göre 4 milyon artarken, raporun dünyanın en zengin 100 kişisinin servetlerini 1 senede 240 milyar dolar artırdığını belirten başka bir raporla benzer zamanlarda yayımlanması anlamlı oldu.

        Son rakamlarla beraber 2008 ekonomik krizinden beri dünyadaki işsiz sayısı 28 milyon artmış oldu. Ancak ILO'nun verileri işsizliğin tek sorun olmadığını gösterdi.

        '397 MİLYON KİŞİ 1.25 DOLARIN ALTINDA KAZANIYOR'

        Dünyada 2012 itibarıyla 397 milyon çalışan aileleriyle beraber günlük 1.25 doların altında bir gelire sahip, yani aşırı yoksullukla mücadele ediyor. 472 milyon kişi ise günlük 1.25 ile 2 dolar arasında kazanıyor ve ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde gideremiyor. Diğer bir deyişle dünya işgücünün yaklaşık yüzde 30'una eşit olan 869 milyon kişi hayatını kötü koşullarda devam ettirmeye çalışıyor.

        'POLİTİKALAR YETERSİZ KALDI'

        Raporda bunun yanında önümüzdeki döneme yönelik de tahminler yer aldı. ILO'ya göre işsiz sayısı 2013'te 5.1 milyon artarak 202 milyonu aşacak. 2017'de ise bu rakam 210.6 milyona ulaşacak.

        Verilerle ilgili yazılı açıklama yapan ILO Genel Direktörü Guy Ryder "Ekonomik belirsizlik ve buna karşı üretilen politikaların yetersizliği dünyada talebin, yeni yatırımların ve işe alımların düşmesine sebep oldu. Bu durum işsizliğin önceden çok düşük seviyelerde olduğu ülkeleri bile etkiledi" dedi. İş arayanların gerekli kriterleri karşılayamamasının da önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Ryder "Hükümetler bu sorunu gidermek için mesleki eğitim programlarına destek vermeli" diye konuştu.

        Ryder bunun yanında krizin küresel olduğunu ve ülkelerin tek başlarına çözüm üretemeyeceğini savundu.

        '100 KİŞİ YOKSULLUĞU ÇÖZEBİLİR'

        ILO'nun raporu İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın , dünyanın en zengin 100 kişisinin gelirinin, yoksulluğu 4 defa bitirebileceğini belirtmesi üzerine geldi. Kuruluş dünyanın en zengin 100 insanının 2012 yılında servetlerinin 2011'e göre 240 milyar dolar arttığına dikkat çekti. İşsiz ve yoksul sayısının 2017'ye kadar artacağını öngörülürken en zengin 100 kişinin gelirlerindeki hızlı artış da devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ