Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar altın fiyatları, altın tahminleri, temmuz sonuna kadar altın fiyatları artamayacak - Para Haberleri

        Eren SAKARYA / HABERTURK.COM

        Ukrayna'da kriz sürerken altının onsu bugün 1.305 dolar civarında son bir haftanın zirvesine yaklaştı. Fakat öğleden sonra açıklanan ABD işsizlik maaşı başvuruları verileriyle altın düşüşe geçti.

        BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        İŞSİZLİK BAŞVURULARI SON 7 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

        ABD' de işsizlik başvuruları, 10 Mayıs'ta sona eren haftada 24 bin düşüşle Mayıs 2007'den bu yana en düşük seviye olan 297 bine geriledi. ABD'den gelen ekonominin iyiye gittiğini gösteren bu veriler karşısında altın FED'in tahvil alımını daraltma politikasına oluşan güvenle 1.295 dolar seviyesine indi. Önümüzde Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme beklentisi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz arttırımı gibi altının gidişatını etkileyecek unsurlar var. Peki altın bu gelişmeler karşısında nasıl bir gidişat sergileyecek? Altın Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altınla ilgili gelişmeleri HABERTURK.COM'a değerlendirdi.

        DOLAR/EURO PARİTESİNİN ARTMASI ALTINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

        Yıldırımtürk, Ukrayna'daki krizin bölgesel kalması sonucu altına etki etmediği, piyasaların buna alıştığını belirtti. Yıldırımtürk altın fiyatlarını etkileyecek gelişmeleri şöyle açıkladı:

        "Ukrayna gerginliği artık bir bölgesel gerginliğe dönüştü. ABD başkanı Obama'nın Ukrayna'daki gerginliği askeri yollar değil de yaptırım yoluyla çözmeye çalışması ve çatışmaların bölgesel olarak sınırlı kalması, altın fiyatlarını çok etkilemiyor. Altın fiyatları asıl olarak Avrupa Merkez Bankası'nın haziran ayında parasal genişlemeye gitmesi beklentisi ve talebin oldukça zayıf olmasına karşın emtialardan aldığı bir miktar destekle yükseliyor. Altının onsu 1.305 ila 1.308 seviyesini geçmekte zorlanıyor. Sanki düşmeyecekmiş imajı verip özellikle büyük fonlar altına satış yapmak istiyorlar. Her ne kadar altın Avrupa Merkez Bankası'ndan destek alsa da ABD Merkez Bankası FED'in taping programı devam ediyor. Bu program sonlanıp ABD'de faizlerin artması halinde altın değer kaybedecektir. Dolar/euro paritesinin güçlenmesi de altını olumsuz etkileyecektir. "

        TEMMUZ SONUNA KADAR ALTINDA HAREKETLİLİK BEKLENMİYOR

        Fiziki talebin düşüklüğüne de değinen Yıldırımtürk, altına talep olmaması nedeniyle bir hareketlilik beklenemeyeceğini ifade etti. Yıldırımtürk "Hindistan, Çin ve Türkiye'de de fiziki talebin oldukça zayıf olduğunu görüyoruz. Bu son yayınlanan ihracat rakamlarına da göze çarpıyor. Türkiye'de altın ithalatı oldukça düştü. Ramazan ayının bu yıl Temmuz ayına denk gelmesinden dolayı düğün nedeniyle altın talepleri azalacak. Ayrıca yurtdışı fon yöneticilerinin temmuz ayında tatile çıkması nedeniyle hem iç hem dış piyasada altında yukarı yönlü bir hareketlenme beklenmiyor. Altının burda direnç seviyesi 1.275 dolar. Bu seviye kırıldımı altında sert bir düşüş yaşanabilir. Kısa vadede küresel gelişmelerden dolayı altın 1.320 seviyelerini görebilir ama bu kalıcı olmayacaktır" dedi.

        YATIRIMCI NE YAPMALI?

        * Artık ihtimaller üzerine altını elde tutma devri kapandı. Bu yüzden altın yatırımcısı, altındaki gelişmeleri çok iyi takip etmeli.

        * Kısa vadeli düşünen yatırımcılar için, 1.305, 1.310 dolar seviyeleri satış için iyi bir seviye.

        * Altın bir anda sert düşüş yaşarsa, örneğin 1.275 dolara inerse, bu düşüşlerin de kısa vadeli iyi bir alım fırsatı...

        * Uzun vadede ise altın her zaman değerli bir yatırım aracıdır. Ufak ufak altın biriktirmek yararlıdır çünkü ileride ne olacağı belli olmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ