Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtiçi Tatil Fırsatları 'Vize Kalksın' çağrısı! - Turizm Haberleri

        Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) Başkanı ve dünyanın en büyük tur operatörü TUİ'nin başındaki isim Dr. Michael Frenzel, Avrupa ülkelerine Türkiye'ye vizeleri kaldırmaları çağrısında bulundu. WTTC olarak turizmin gelişmesinin önündeki en büyük engel olan vizelerin kaldırılması için çalıştıklarını dile getiren Frenzel, Brüksel'de gerçekleştirecekleri toplantıda Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye uyguladığı vizeleri kaldırması konusunu masaya yatıracaklarını söyledi.

        98 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM

        Dünyanın en üst turizm örgütlerinden WTTC'nin yönetimine iki Türk kabul edildi. Özaltın Otel İşletmeleri Genel Müdürü Öznur Özdemir Özaltın ile OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş'ın yönetime girmesiyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Antalya Belek'teki Gloria Serenity Otel'de gerçekleştirilen programda konuşan WTTC Başkanı Frenzel, dünya turizmi üzerine bir sunum yaptı. 2008 yılındaki finansal krize rağmen turizmin yüzde 3 büyüme gerçekleştirerek 2 trilyon dolarlık ciroya ulaştığını anlatan Frenzel, sektörün dünya çapında 98 milyon kişiye istihdam sağladığı bilgisini verdi. Dünya çapında her 12 kişiden birinin turizm sektörü tarafından istihdam edildiğini kaydeden Frenzel, sektörün küresel gayri safi milli hasılaya katkısının otomotivin 6, kimya sanayinin 5, madenciliğin 4, telekomünikasyonun 2 katından fazla olduğunu dile getirdi.

        Gelecek yıllarda turizmin küresel gayri safi milli hasılaya katkısının yüzde 2,7, iş imkanının ise yüzde 2 artacağını ve dünyada 1 milyardan fazla insanın ilk kez seyahat edeceğini belirten Frenzel, bununla birlikte pazarlarda da değişme yaşanacağını ifade etti. Frenzel, bugün ABD, Japonya ve Avrupa olan pazar ağırlığının Asya ile Afrika'ya kayacağını söyledi. Turist gönderen ülkelerin de bu değişimden etkileneceğini kaydeden Frenzel, Almanya gibi batılı ülkelerin elinde olan liderliği Çin ve Hindistan'ın alacağını belirtti.

        'TÜRKİYE'YE VİZELERİ KALDIRIN'

        Türkiye'nin nüfusu ve ekonomik gelişmesiyle birlikte turizm açısından iyi bir pazar olduğunu ve bunun artarak devam edeceğini anlatan Frenzel, Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye uyguladığı vizeyle ilgili, "Türkiye'ye bütün vize uygulayan ülkelerin vizeleri kaldırmasını istiyoruz ve bunu için çalışıyoruz. Bunun için resmi temaslarımız da var. Bu çalışmanın içine Özdemir Özaltın'ı da alacağız. Devlet büyükleriyle resmi görüşme hakkımız var ve Türk üyelerimiz olduğu için bunu daha fazla dile getireceğiz." diye konuştu.

        Vize oldukça turizm büyüyüp gelişemeyeceği uyarısında bulunan Frenzel, "Onun için ilk hedefimiz vizeleri kaldırıp insanların eşit rahatlıkta ve güvenlikte seyahat etmesi. Bunda da Türkiye'yi en ön sıraya koyacağız. Brüksel'de yapılacak gelecek toplantımızda Türkiye'ye Avrupa ülkelerinin vizeyi kaldırması için bunu masaya yatıracağız." dedi.

        TÜRKİYE TURİZMDE LİG ATLIYOR

        Özaltın ve Bektaş'ın WTTC yönetimine girmesiyle ilgili toplantının sunumunu yapan Türkiye Avrupa Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, "Turizmin en tepe örgütü olan WTTC'nin yönetimine iki Türk'ün girmesi 30 yıllık bir başarı. Türkiye turizmde lig atlıyor. Bu, uluslararası yatırım hareketlerinin de başlangıcı olacak." değerlendirmesinde bulundu. Dünyanın en üst turizm örgütlerinden WTTC'nin yönetimine kabul edilen Öznur Özdemir Özaltın, amacının Türkiye'yi konsey içinde daha iyi bir konuma getirmek olduğunu söyledi. Özaltın, Türkiye'nin genç, dinamik ve iyi eğitimli insanlarıyla, turizm ve seyahatin küresel gelişimine büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtirtti. Konseye katılan diğer Türk üye Ayhan Bektaş da WTTC'nin yıllık toplantısının en kısa sürede Türkiye'de düzenlenmesi için çalışacağını ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ