Endüstriyel Cam ve Seramik Bölümü Nedir, Mezunları Ne İş Yapar ve Nerelerde Çalışır? Endüstriyel Cam ve Seramik Bölümü İş İmkanları
Sanayi dünyasında önemli parçalarından biri de, Endüstriyel Cam ve Seramik Bölümü'dür. Bu bölümde, cam ve seramik malzemeleri ile hem tasarım hem de üretim yapma becerisi kazandırılır. Teorik ve pratik içerikli bir eğitim modeli olan bölümle ilgili bazı sorulara cevap aranmaktadır. Bu sorulardan bazıları; endüstriyel cam ve seramik bölümü nedir, endüstriyel cam ve seramik bölümü eğitimi süresi kaç yıl ve endüstriyel cam ve seramik mezunları nerede çalışır şeklinde… Endüstriyel cam ve seramik bölümüyle ilgili merak edilen detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Endüstriyel Cam ve Seramik Bölümü Nedir?
Endüstriyel cam ve seramik bölümü nedir sorusu, kendisi için doğru meslek arayışı içinde olanların cevap almak istediği konulardan biri. Bu bölümde cam ve seramik hammaddelerinin kullanılması ile ortaya çeşitli ürünler çıkar. Bu hammaddeler ile hem tasarım hem de üretim gerçekleştirilir. Bölümde okuyan öğrencilere cam ve seramiğin kimyasal ve fiziksel özellikleri ve bu özelliklerle maddelerin nasıl işlenebileceği öğretilir. Aslında kısaca bu materyalleri endüstriyel anlamda işleyebilen elemanlar yetiştirir. Üretilen ürünler ise ciddi anlamda bir çeşitliliğe sahiptir. İçeriği cam ya da seramik olan birçok ürün örnek verilebilir. Bu ürünlerden bazıları; şişeler, kavanozlar, ısıya dayanıklı camlar, otomotiv camları, dekoratif cam ürünler, ampuller, fayans, porselen sofra ürünleri, dekoratif seramikler şeklinde ilerler…
Endüstriyel Cam ve Seramik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
Endüstriyel Cam ve Seramik bölümünün içeriğinden bahsettik. Bu bölümde eğitim almak isteyenler, endüstriyel cam ve seramik bölümü eğitim süresi kaç yıl sorunun yanıtını bilmek istiyorlar. Endüstriyel cam ve seramik bölümü, genel olarak ön lisans programlarında karşımıza çıkıyor. Yani bu bölümün eğitim süresi 2 yıl… Meslek yüksekokullarında ön lisans düzeyinde 2 yıl eğitim alabileceğiniz gibi bazı üniversitelerin mühendislik fakültelerinde lisans eğitimi de verilebiliyor. Lisans eğitim süresi ise diğer lisans programlarında olduğu gibi 4 yıldır. Ancak bu bölümün daha çok meslek yüksek okullarında ön lisans şeklinde yaygın olduğunu hatırlatalım. Endüstriyel cam ve seramik bölümü eğitim süresi kaç yıl sorusunun beraberinde bu alanda eğitim almak isteyen adaylar, endüstriyel cam ve seramik derslerinin içeriğini de bilmek istiyorlar. Endüstriyel cam ve seramik dersleri şu şekilde;
Endüstriyel Cam ve Seramik Mezunları Ne İş Yapar?
Endüstriyel Cam ve Seramik bölümünün eğitim süresi ve derslerinden daha da önemli olan konu ise endüstriyel cam ve seramik mezunları iş olanaklarının neler olduğu… Bu bölümden mezun olan adayların hem Türkiye hem de dünya çapında çalışma sahaları olduğunu söyleyelim. Seramik ve cam sektörü, hiçbir zaman yok olmayan ve sürekli büyüyen alanlardan biri. Bu nedenle hem özel hem de kamusal anlamda teknik personele ihtiyaç duyuluyor. Peki endüstriyel cam ve seramik mezunları ne iş yapar? Cam veya seramik üretim tesislerinde çalışabilen mezunlar; üretim planlama, üretim süreçleri otomasyonunda, kalite kontrol, AR-GE, tasarım ve teknik destek, hammadde analizleri ve ürün geliştirme projeleri gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. O halde birçok pozisyonda görev edinebilen endüstriyel cam ve seramik mezunları nerede çalışır?