Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Fotoğraflarla müsilaj felaketi
        1

        Fitoplankton denilen mikro alglerin, yani mikroskobik bitkiciklerin aşırı çoğalması sonucu, ortamda vuku bulan bazı şartlara tepki olarak bıraktıkları salgı olarak adlandırılan müsilaj (deniz salyası) yayılmaya devam ediyor.

        2

        Hem denizin yüzeyinde kalın bir tabaka oluşturan hem de denizin altında ağ gibi yayılan müsilaj, özellikle hareket halinde olmayan canlıların üzerlerine yapışarak onların nefes almalarını engelliyor.

        3

        Uzmanlar ise müsilajdaki olağandışı artışın nedenleri olarak küresel iklim değişimine bağlı olarak Akdeniz havzasında sıcaklıkların yükselmesini, yanlış atık yönetimini ve durağan deniz şartlarına sahip Marmara Denizi'nin yapısını gösteriyor.

        4

        Marmara Denizi ile İstanbul Boğazı'nda ortaya çıkan ve Kuzey Ege'ye de sıçrayan müsilajın yoğun olarak gözlendiği bölgelerde temizlik çalışmaları devam ediyor.

        5

        İki haftadan bu yana devam eden temizlik çalışmaları İstanbul, Kocaeli Karamürsel, Bursa Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da da eş zamanlı yürütülüyor.

        6

        Diğer yandan da Marmara Denizi'nin derinliklerindeki oksijenin artırılması hedefleniyor.

        7

        Oksijenin artırılması için Kocaeli Körfezi'nde 4 ayrı noktadan, İstanbul Pendik Marina'nın ise belirlenen bir bölgesinden denizin 30 metre derinliğine ileri teknolojik oksijenlendirme cihazlarıyla pilot uygulama yapılıyor.

        8

        Deniz salyasının önüne geçilmek için çalışmalar sürerken, çekilen fotoğraflar durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor...

        9

        İşte fotoğraflarla müsilaj felaketi!