Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünyadan Gail Porter: Kaşlarım ve kirpiklerim de gitti!
        1

        İskoç TV ünlüsü, model, oyuncu ve sunucu Gail Porter, 2005 yılında kariyerinin en parlak döneminde halk arasında 'saçkıran' olarak bilinen 'alopesi' hastalığı nedeniyle bir gecede saçlarını kaybetmişti. Porter, o dönem yapımcılar tarafından peruk takması istendiğinde mesleğini de bir kenara iterek kısa bir sarsıntının ardından tekrar hayata dönmüştü. Ancak ünlü isim, geçtiğimiz gün hastalığının yeniden nüksettiğini duyurdu.

        2

        Sosyal medya hesabından konuya illişkin açıklama yapan Porter, bu kez 'alopesi' yüzünden kaşlarının ve kirpiklerinin de döküldüğünü söyledi. Ünlü isim, paylaşımında kendisi gibi bu hastalıkla mücadele edenlere ders olacak şekilde bir mesaj yayınladı.

        3

        "HİÇBİR ŞEY BENİ YIKAMAZ!"

        Gail Porter, "Kaşlarım ve kirpiklerim yine döküldü. Ama aslında hiçbir şey beni yıkamaz. Ben şanslı bir insanım. Dünyada milyonlarca daha önemli sorun var." diye yazdı. Porter'ın bu paylaşımına takipçilerinden de çok sayıda beğeni ve mesaj geldi.

        4

        "SEN SAÇLARINDAN VE KİRPİKLERİNDEN ÇOK DAHA FAZLASISIN!"

        Bir takipçisi 50 yaşındaki yıldızın paylaşımına "Sen harikasın ve boyun eğmezsin. Seni tanıdığım için çok mutluyum." yorumunu yazdı. Bir başkası da "Sen saçlarından ve kirpiklerinden çok daha fazlasın. Gail, insanlar senin kim olduğunu ve yaptığın harika şeyleri biliyor." diyerek, Porter'a destek verdi.

        Porter gibi alopesi hastalığıyla mücadele eden bir takipçisi de "Kaşlarımı kaybetmek, başıma gelen en kötü şeydi. Şimdi kaşlarımın yarısı yeniden çıktı. Alopesi bazen zorluyor insanı. Saçlarımı kaybedeli altı yıl oldu ve hala benim üzerimdeki etkisi aynı." dedi.

        5

        "DURUMU KABULLENDİ"

        Öte yandan 2005'in sonbaharında bir gecede saçlarını kaybeden ünlü yıldıza doktorlar "Strese bağlı alopesi hastalığı" teşhisi koydular. Ancak Gail Porter bu teşhise "Eğer stres insana bunu yapsaydı, Londra'daki insanların yüzde 80'i tamamen kel olmalıydı." diyerek itiraz ettmişti. Porter, daha sonra da durumunu kabullenmişti.

        6

        "PERUK TAKMAMI İSTEDİLER"

        O geceden sonra televizyon ekranlarına çıkmayan Porter, "Benden peruk takmamı istediler ama ben buna dayanamıyorum." diye konuşmuştu. Bir anda ekranlardan da kaybolan Gail Porter, gördüğü tüm tedavilere rağmen eski saçlarına hala kavuşamadı.

        7

        'ALOPESİ AREATA' NEDİR?

        Tıpta 'Alopesi areata' halk arasında da saçkıran ya da kılkıran hastalığı olarak bilinir. Saçlı deri, sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler ve diğer vücut kıllarının, belli bir belirti olmaksızın, tüm vücuda yayılmış bir biçimde dökülmesiyle kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın sık yinelemesi ve nasıl seyredeceğinin bilinmemesi nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini etkilemesi olasıdır. Hastalığın nedenleri olarak genetik, psikolojik stresler, hücresel ve humoral bağışıklık, endokrin, bulaşıcı ve sinirsel etkenlerin rolü olduğu öne sürülmekle birlikte, altta yatan neden tam olarak bilinmemektedir.

        8

        Özellikle stres altında, otoimmun hastalıklarda veya androjen, testosteron benzeri hormonların baskılaması sonucunda agresifleşen bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ