Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik Girişimlerin arasında uzay yarışı başladı - Girişimcilik Haberleri
        .png
        .png

        1950'li yılların başında ABD ve Sovyetler Birliği'nin öncülüğünde başlayan uzay yarışı, günümüzde teknoloji devlerinin arasında devam ediyor. Durum böyle olunca, konuyla ilgili birçok girişimde çalışmalarını bu alana kaydırmış durumda. Bunlardanbir startup olan Rocket Lab'in bünyesindeki Electron, altı küçük uydusunu yörüngeye yerleştirdiğini duyurdu.

        Geçtiğimiz pazar günü Yeni Zelanda'dan fırlatılan uyduların her birinin 18.2 metre uzunluğunda olduğu belirtildi. Rocket Lab ölçeğinde bir şirket için için bir ilk olan gelişme, gözleriçok ön plana çıkmayan uzay girişimleri arasındaki rekabete çevirdi.

        REKLAM

        UZUN SÜRE SIRA BEKLİYORLAR

        Son 30 yılda cep telefonlarının küçülmesi gibi, boyutları küçülen uyduların da kapasiteleri arttı. Fakat aradan geçen zaman içinde roketlerin boyutlarında herhangi bir küçülme yaşanmadı. Küçük boyutlarda uydu geliştiren firmalar da ürettiklerini uzaya taşımak için SpaceX'in Falcon 9 yada Rusya'nın Soyuz roketlerine ihtiyaç duyuyor.

        Bu yüzden uydu geliştiren küçük firmalar, uzaya uydu göndermek için azımsanmayacak bir süre boyunda beklemek zorunda kalıyor. Gelişmeler, söz konusu firmaları daha düşük güçte roket geliştirmeye itmiş durumda. Böylece, önümüzdeki yıllarda uzay seyahatlerinin sayısının artması hedefleniyor.

        'UZAYI ULAŞILABİLİR KILDIK'

        Rocket Lab'in pazar günü gerçekleştirdiği fırlatma, böyle bir tablo sonucu gerçekleşti. Avustralya merkezli Uzay Filo Teknolojileri'nin uydusunu uzaya götüren şirketin CEO'su Peter Beck, "Uzay Filo Teknolojileri yaklaşık bir yıldan fazladır uydusunu uzaya götürmek için sıra bekliyor.

        REKLAM

        Bizim roketimiz sayesinde daha fazla beklemekten kurtuldular. Roketlerimiz ile uzayı ulaşabilir hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi. Beck, tam kapasite ile üretime geçtiklerinde uzaya haftada bir roket fırlatabileceklerini belirtti.

        UÇAKTAN FIRLATILIYOR

        İngiliz milyarder Richard Branson'un sahibi olduğu Virgin Group şirketlerindenVirgin Orbit'te önümüzdeki yıl küçük uydusunu yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyor. Virgin Orbit'in roketleri bir Boeing 747'in kanatlarına entegre edildikten sonra, uçak havadayken fırlatılıyor.

        Space X'in eski yöneticilerinin kurduğu Orbit'in de, önümüzdeki aylarda yörünge uçuşunugerçekleştireceği biliniyor. Öyle ki, daha birçok girişim konu hakkında çalışıyor. Yakın bir gelecekte, uzay seferlerinin artacağı kaydediliyor.

        2019'DA 16 SEFER DÜZENLEYECEK

        Rocket Lab'in dördüncü uzay yolcuğu önümüzdeki ay gerçekleşecek. Roket girişiminin 2019 hedefi ise uzaya 16 sefer düzenlemek. Bugüne kadar 148 milyon dolarlık yatırım alan Rocket Lab, haftada bir adet roket imalatı yapabilecek kapasiteye sahip fabrika inşa ediyor. Uzmanlar uzaya ilk küçük uydu fırlatan girişim olan Rocket Lab'in, artan rekabet yüzünden önümüzdeki yıllarda işinin kolay olmayacağını belirtiyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ