Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Tapeler imha edilirse 7.5 yıl, edilmezse 4 yıla kadar hapis’ (Saliha ÇOLAK-Fevzi ÇAKIR/ANKARA)

        Saliha ÇOLAK-Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        TBMM Soruşturma Komisyonu’nda alınan “4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesine gerek olmadığı” yolundaki kararın ardından, “tapelerin imhası” tartışması başladı. İmhayı savunanlar da imhaya karşı çıkanlar da “hukuki” gerekçeler öne sürdü.

        İmhayı savunlar “CMK 135. maddeye göre imha olmazsa 4 yıla kadar hapis cezasının söz konusu olabileceğini” öne sürerken, imhanın durdurulmasını isteyenler “TCK 281. maddeye göre imha durumunda 7.5 yıl hapis cezasının verilebileceği” görüşünü ifade ediyor.

        AK Partili komisyon üyesi Yılmaz Tunç, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 135. maddesine göre, tapelerin polis ve savcılık aşamasında imhasının yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Fark edildiğinde derhal yok edilmesi gerekirdi. 2 yıldan 4 yıla kadar cezası olan bir husus” dedi.

        Muhalefet ise imha durumunda cezai yaptırım olacağını savunuyor. CHP Milletvekili İlhan Cihaner, komisyona ve Meclis Başkanlığı’na başvurarak imha işleminin durdurulmasını istedi. CHP’li Ömer Süha Aldan da “İmha işini yapacak milletvekilleri, milletvekillikleri sona erdiğinde 7.5 yıl hapisle yargılanır” uyarısında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ