Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Hakan Fidan'lı 7 Haziran senaryoları, Ecevit Kılıç yazdı

        7 ŞUBAT: Her şeyden önce Hakan Fidan’ın kendisine yönelik operasyonun yıldönümünde istifa edip aday olması önemli bir mesaj. 7 Şubat’a sadece yarım saat kala istifa kararı aldı. Üç yıl önce bugün yaşanan MİT krizinde hedefte Fidan vardı. KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınmak istendi.

        ÇÖZÜM SÜRECİ: Yeni dönemde çözüm sürecinin Hakan Fidan’a emanet edileceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Fidan, barış sürecinin devlet kanadındaki mimarıydı. Masanın değişmeyen ismiydi. Ve artık süreci kapalı kapılar ardında değil siyaset sahnesinde yürütecek. Ve çözümün finale en yakın olduğu dönemde. MİT Müsteşarı olarak başlattığı süreci muhtemelen bakan olarak sonlandıracak. Fidan’ın milletvekilliği kararı almasında bu önemli bir etken. Kabul edelim ki; çözüm metninde en çok onun imzası yer almayı hak ediyor.

        DAVUTOĞLU NE DEDİ? Fidan’ın Meclis’e gelmesini en çok Başbakan Davutoğlu istedi. Davutoğlu ilk Başbakan olduğunda da niyeti Fidan’ı dışardan bakan yapmaktı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan buna sıcak bakmadı. Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı dönemindeki uyguladığı politikaların sahadaki uygulayıcısıydı Hakan Fidan.

        ERDOĞAN NEDEN İTİRAZ ETTİ? Başbakan Davutoğlu’nun “Fidan yanımda olmalı” isteğine Cumhurbaşkanı Erdoğan en başta olumlu bakmadı. Erdoğan, en azından bir dönem daha Fidan’ın MİT’in başında kalmasını istedi. Bunun nedeni ise “paralel yapı” ile mücadele. Cumhurbaşkanı, bu mücadelenin zaafa uğramasını istemedi. Ancak Fidan’ın MİT’te yaptığı değişim ve dönüşüm dikkate alınarak ve teşkilatın başına bundan sonra kimin geçeceği konusunda ortak fikir oluşunca adaylığına karar verildi.

        DIŞİŞLERİ BAKANI MI OLACAK? Fidan siyasete sadece milletvekili olmak için girmiyor. Yeni dönemde Ak Parti’nin temel aktörlerinden biri olacağını görmek zor değil. Fidan’a en çok Dışişleri Bakanlığı yakıştırılıyor ancak bu konuda büyük bir sürpriz yaşanabilir. Çözüm sürecini yürütecek Başbakan Yardımcılığı veya İçişleri Bakanlığı daha olası. Bir de Hakan Fidan hakkındaki “geleceğin başbakanı” yorumları bilinçli olarak dolaşıma sokuluyor sanki. Fidan’ı böylesi bir siyasi tablonun içinde göstermek tam da ona karşı olanların işine yarıyor.

        NEREDEN ADAY OLUR? Bu dönem Ak Parti’nin Güneydoğu vekillerinin profilleri çok eleştiri konusu oldu. Çözüm süreci ile uyumlu olmadığı çok konuşuldu. Fidan’ın Diyarbakır birinci sıradan aday olması bambaşka bir sinerji yaratacaktır. Ankara’dan aday gösterilmesi de güçlü bir ihtimal.

        MİT’İN BAŞINA KİM GEÇİYOR? Muhtemelen bunu Erdoğan, Davutoğlu ve Fidan dışında kimse bilmiyor. Ama kulislerde konuşulan isimler var; Fidan’ın iki yardımcısı. İkisi de çözüm masasının değişmeyen isimleri. Bir de daha önce yine Fidan’ın yardımcılığını yapan Kamu Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ