Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bekaroğlu'ndan "anayasa" açıklaması: Çağrıyı olumlu karşılıyoruz

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, "Başbakan Davutoğlu'nun, yeni anayasa konusunda, siyasi partilere çağrıda bulunması iyi bir şey ama olmayacak şeyler öne sürülüp, sonra da 'muhalefet yeni anayasa istemiyor' denilmemeli. Gerçekten Türkiye'nin ihtiyacı olan bir anayasa değişikliği yapacaksak, bu çağrıyı olumlu karşılıyoruz, bu çağrıya cevap veririz" dedi.

        Bekaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi partilere yaptığı "yeni anayasa" çağrısına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

        Türkiye'nin, tüm yurttaşların özgürlüklerini genişleten ve koruyan yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Bekaroğlu, yeni anayasanın, demokrasi, hukuk devleti, sosyal adalet ve insan haklarına saygı temelinde yapılması gerektiğini söyledi.

        Yeni anayasa konusunda, geçmiş dönemde önemli çalışmalar yapıldığını ancak bir sonuca ulaşılamadığını hatırlatan Bekaroğlu, bunun nedeninin, "başkanlık sistemi" tartışmaları olduğunu savundu.

        Türkiye'de parlamenter sistemin eksikliğinden kaynaklanan problemlerin yaşandığını anımsatan Bekaroğlu, "CHP, parlamenter sistemi güçlendirecek, hak ve özgürlükleri daha iyi bir noktaya taşıyacak, evrensel hukuku rehber alacak, 12 Eylül'ün izlerini silecek yeni anayasa çalışmasında yerini alacaktır. Bu konuda çok açığız. Hiç, tartışmaya gerek yok" ifadesini kullandı.

        Yeni anayasa yapımında, "başkanlık sistemi"nin öncelikli olması durumunda, bu çalışmalardan bir şey çıkmayacağını ileri süren Bekaroğlu, Türkiye'nin, yüz yıllık tecrübesiyle, parlamenter sistemi güçlendirecek bir anayasa yapabileceğine işaret etti.

        CHP'nin yargının bağımsızlığını sağlayacak, ifade ve basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldıracak bir anayasa istediğini vurgulayan Bekaroğlu, "Başbakan Davutoğlu'nun, yeni anayasa konusunda, siyasi partilere çağrıda bulunması iyi bir şey ama olmayacak şeyler öne sürülüp, sonra da 'muhalefet yeni anayasa istemiyor' denilmemeli. Gerçekten Türkiye'nin ihtiyacı olan bir anayasa değişikliği yapacaksak, bu çağrıyı olumlu karşılıyoruz, bu çağrıya cevap veririz" diye konuştu.

        "YARGI BAĞIMSIZLIĞI KONUSUNDA HAZIRIZ"

        Bekaroğlu, 12 Eylül darbesinin ürünü seçim sisteminin değişmesi konusunda, CHP'nin çalışmalarının olduğunu, seçim barajının düşürülmesi için kanun teklifleri verdiğini anımsatarak, bu konunun kendileri için önemli olduğuna dikkati çekti.

        Türkiye'de, yargı bağımsızlığı konusunda yaşanan sıkıntıların olduğunu savunan Bekaroğlu, yargı bağımsızlığının gerçekten sağlanması konusunda, CHP'nin her türlü görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

        Mehmet Bekaroğlu, yeni anayasanın, toplumsal uzlaşı ve siyasi partiler arasındaki geniş mutabakatla yapılması gerektiğinin altını çizdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ