Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de 8'inci vitrin değişikliği

        Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 16-17 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği 35. Olağan Kurultayı'nın ardından, gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirleyeceği yeni Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) çevrildi. Yeni MYK, Kılıçdaroğlu'nun 6 yıl içinde yapacağı sekizinci "vitrin değişikliği" ile oluşturulacak.

        CHP'nin, Genel Başkan, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin seçildiği 35. Olağan Kurultayı, 16-17 Ocak tarihinde, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

        İlk gün genel başkan seçiminin yapıldığı kurultayın ikinci gününde de kurultaydan sonra en yetkili organ olan 60 kişilik PM ve 15 kişilik YDK üyeleri belirlendi.

        Yeni PM'nin ardından, gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun oluşturacağı yeni MYK'ya çevrildi. Kılıçdaroğlu'nun cumartesi günü yeni PM üyeleriyle ilk toplantısını yapması ve aynı gün de yeni MYK'yı açıklaması bekleniyor.

        DAR BİR KADRO VE AĞIRLIKLI OLARAK YENİ İSİMLER

        Kılıçdaroğlu'nun sekizinci kez atayacağı MYK'da ise önemli değişikliklere gideceği belirtiliyor.CHP liderinin, yeni MYK'da daha dar bir kadro ve ağırlıklı olarak yeni isimlerle çalışacağı tahmin ediliyor.

        Kulislerde, PM seçiminde en yüksek oyu olan Selin Sayek Böke'nin koltuğunu koruyacağı ve Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yeniden üstleneceği ifade ediliyor. Daha önce Sencer Ayata'nın üstlendiği AR-GE, Bilim Yönetim Platformu Genel Başkan Yardımcılığı için ise yine bu kontenjandan PM'ye giren eski milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu'nun adı geçiyor.

        ESKİ MUSUL KONSOLOSU YILMAZ, MYK'YA GİREBİLİR

        Murat Özçelik'in istifasının ardından boşalan ve son dönem bu görevi geçici olarak Faik Öztrak'a veren Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yine bir diplomatı tercih etmesi halinde ise görevi eski Musul Konsolosu ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz'ın alması, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in ise Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olabileceği belirtiliyor.

        Emrehan Halıcı'nın istifasının ardından atama yapılmayan Bilişimden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına yeni PM'de yer alan eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger'in getirilebileceği ifade ediliyor.

        Anahtar listede yer alan ancak PM'ye giremeyen Enis Berberoğlu'ndan boşalan İletişim ve Medya ile İlişkiler Genel Başkan Yardımcılığı için ise eski RTÜK üyesi ve gazeteci Ali Öztunç'un adı geçiyor.

        İLK KEZ LİSTESİNDE TEKİN OLMAYACAK

        Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olduğu yerel seçimlerden bu yana "yol arkadaşı" olarak adlandırılan ve 3 Kasım 2010'daki MYK'dan bu yana her yönetimde görev alan İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ilk kez liste dışı kalacak. PM'de yeterli oyu alamayan Gürsel Tekin, yeni MYK'da da bulunamayacak.

        Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tekin'den boşalan Genel Sekreterliğe Hakkı Süha Okay'ı getirebileceği belirtiliyor.

        Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Antalya Milletvekili ve eski TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Osman Budak, Ordu Milletvekili Seyit Torun'un adı da parti kulislerinde MYK için adı geçen diğer isimler.

        Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce 17 olan MYK üye sayısını 35. Olağan Kurultay'da yapılan tüzük değişikliğinin ardından düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu sayının bazı genel başkan yardımcılıklarının birleştirilerek 8 ile 14 arasında değişmesi bekleniyor.

        33. KURULTAY'IN ARDINDAN SEKİZİNCİ YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ

        Kılıçdaroğlu'nun atayacağı yeni MYK, 22-23 Mayıs 2010'da yapılan ve genel başkanlığa seçildiği 33. Olağan Kurultay'dan bu yana 8'inci yönetim olacak.

        33. Olağan Kurultay sonrası Kılıçdaroğlu'nun atadığı MYK'da, eski Genel Sekreter Önder Sav'ın etkisi bulunuyordu. Ancak bir süre sonra Sav ile ters düşen Kılıçdaroğlu, 3 Kasım 2010'da MYK'da revizyon yaptı. 16 ismi MYK dışında bırakan Kılıçdaroğlu, örgütü ise daha sonraki MYK'larda sürekli görev alan Gürsel Tekin'e emanet etti.

        Olağanüstü kurultay çağrısını 18 Aralık 2010'da yapan Kemal Kılıçdaroğlu, oluşan yeni PM'nin sonrasında MYK'da köklü değişikliğe gitti. Kılıçdaroğlu, 2011 Genel Seçiminin ardından da örgütün beklentisi doğrultusunda yine MYK'da revizyon yaptı.

        Genel Başkan Kılıçdaroğlu, 17 Ağustos 2011'de yine MYK'da değişikliğe gitti ve yönetimin önemli bir kısmını değiştirdi.

        Kılıçdaroğlu, o dönemde 80 olan PM üye sayısını 2012'de art arda yapılan tüzük kurultaylarıyla 60'a düşürürken, CHP 17-18 Temmuz 2012'de 34. Olağan Kurultayı'nı yaptı. Bu kurultayın ardından da bir kez daha MYK yenilendi.

        BUGÜNE KADAR 75 GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DEĞİŞTİ

        Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından da MYK'da değişikliğe giden Kemal Kılıçdaroğlu, son "vitrin yenilemesini" Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile genel başkanlık için yarıştığı 18. Olağanüstü Kurultay'ın ardından gerçekleştirdi.

        35. Olağan Kurultay'da aday olmayan İnce, Kılıçdaroğlu'nun her seçimin ardından 5 genel başkan yardımcısını değiştirdiğini belirterek, "Bugüne kadar 75 genel başkan yardımcısı değiştirmiş, 10 da şimdi değiştirir olur 85. Kendisi ne zaman değişecek onu sormamız lazım" eleştirisinde bulunmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ