Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyanetten hastalara manevi destek

        Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı, hastalara manevi destek sağlanması için işbirliği yaptı. Bu kapsamda Ankara, İstanbul, Erzurum, Kayseri, Samsun ve Ordu'da, 2015 yılının Temmuz ayından itibaren 12 sağlık tesisinde Diyanet İşleri Başkanlığı personeli 20 din görevlisi tarafından hastalara manevi destek verilmeye başlandı. Din görevlileri, bugüne kadar 6 bin 45 hasta ve hasta yakınına ulaşarak manevi destek verdi.

        Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Dairesi Başkanı Abdurrahman Han, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı'da birkaç yüzyıllık geçmişi olan bu uygulamaya "manevi bakım" denildiğini belirterek, "Yaptığımız şey bir tedavi olmadığı için projeyi 'manevi destek' olarak tanımladık. Uygulama Batı'da kiliseler aracılığıyla yapılıyor" dedi.

        Uygulamanın aslında Türkiye'de 1990'lı yıllarda Sağlık Bakanlığınca denendiğini ama bazı sebeplerle yarım kaldığını aktaran Han, geçen yıl ocak ayında Diyanet İşleri Başkanlığının talebi doğrultusunda bakanlıkla bir protokol imzalayarak hastalara manevi destek projesini hayata geçirdiklerini hatırlattı.

        Projenin oluşturulma süreciyle ilgili bilgi veren Han şunları kaydetti:

        "Din psikolojisi, din eğitimi, din sosyolojisi, dini danışmanlık ve rehberlik alanında lisans ve lisansüstü eğitimi bulunan bin 517 aday arasından gönüllü 20 görevli belirledik. Bu arkadaşlarımızı 5 hafta, 200 saatlik bir eğitimden geçirdik. Eğitim verenler arasında ilahiyatçı, tıpçı, iletişimci ve psikologlardan oluşan 40-50 arasında hocamız bulunuyor. Konuyla ilgili 2-3 çalıştay düzenledik. 3 aylık pilot uygulamanın ardından değerlendirme toplantısı yaptık. Uygulamanın olumlu sonuçlarını gördükten sonra projeye devam kararı aldık."

        Psikologların akla ve beyne hitap ederek ikna ve tedavi yöntemi uyguladıklarını anlatan Han, "Doktorlar ise fizyolojik ve biyolojik yönden insanı tedavi eder. İnsanın bir de kalbi vardır. Ama hastanelerde kalbi ikna eden veya tedavi eden bir unsur veya karşılık yoktur. İşte tam olarak biz burada devreye giriyoruz. Biz insanların kalbine ve gönlüne hitap ederek o hastalık süreçlerini daha sağlıklı ve huzurlu tamamlamalarını sağlamak için varız" ifadelerini kullandı.

        Projenin uygulandığı hastanelerde, görevlilere ayrılan bir oda veya bölüm bulunduğuna işaret eden Han, ihtiyaç duyanların oraya gelerek görevliyle yüz yüze görüştüklerini ve destek aldıklarını belirtti.

        Konuyla ilgili olarak geçen hafta, 78 akademisyen ile Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin katılımıyla 3 günlük bir çalıştay yapıldığını hatırlatan Han, "Çalıştayda süreç masaya yatırılarak mevcut sürecin değerlendirmesi yapıldı. Uygulamanın bundan sonrası planlandı ve rehber kitapçık hazırlanmasına karar verildi. Ayrıca uygulamanın planlı ve sistematik bir şekilde diğer illerde de hayata geçirilmesi öngörüldü" dedi.

        Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 'Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü', 7 Ocak 2015'te imzalanmıştı. Protokol çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık tesislerinde talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personelini motive etmek ve onlara manevi destek hizmeti sunmak amacıyla tıbbi müdahaleye hiçbir şekilde müdahil olmadan dini konularda danışmanlık ve rehberlik hizmetleri veriliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ