Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İki polis müdürüne beraat

        Neşet DİŞKAYA / İZMİR

        İzmir'de 'Suç örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, Yargıtay'ın bozma kararından sonra tekrar yargılandıkları davada beraat etti. Uzunkaya, duruşmada, "15 perdelik senaryo bozuldu, paralel yapıyla ömrümün sonuna kadar mücedelem sürecek" derken, Gülcü de, "Kumpasa kurban gitmedik" dedi.

        İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Celal Uzunkaya, Mustafa Gülcü, Fuat Çiriş, Tahir Saraç, Cem Gülbayoğlu ile sanık ve müşteki avukatları katıldı. Sanık Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, yargılandıkları davada hakimlerin üzerinde gizli bir otorite olduğunu belirterek, polisten taşınabilir bellekle gelen belgelerin adliyede karara dönüştürüldüğünü, "cemaatte polis imamın, adliye imamından yetkili" olduğunu söyledi.

        "GÖREVDEN ALINMAMIZ İÇİN SENARYO YAZILDI"

        Aynı davada yargılanan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ise görevden alınmaları için bir senaryo yazıldığını, senarist tarafından belirlenen oyuncularca senaryonun uygulandığını ifade etti. Soruşturmanın başladığı 17 Aralık 2009'dan bu yana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki her duruşmaya katıldığını dile getiren Uzunkaya, "Gördük ki karar çoktan verilmiş. Biz sadece zaman doldurmuşuz. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 28 Aralık 2015'te hakkımızda verilen hükmü bozma ilamında gördük ki sözlerim bir yerlerde değer görmüş. Bizi cezaevine göndermeye heveslenenlerin cezaevinde olduğunu, firari olduğunu, Pensilvanya'da, yurt dışında kaçak olduğunu görmek beni biraz rahatlattı" diye konuştu.

        Mahkeme heyeti, suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu ve dolandırıcılık yaptığı iddia edilen ve yargılama sürecinde hayatını kaybeden İrfan Erbarıştıran hakkındaki davaların düşürülmesine, suç örgütüne üye olmak iddiasıyla yargılanan Tahir Saraç ve Cem Gülbayoğlu ile suç örgütüne yardım iddiasıyla yargılanan Ergün Arar, Fuat Çiriş ile Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü'nün beraatine karar verdi.

        "PARALEL YAPI 4 YILIMIZI ÇALDI"

        Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "17 Aralık 2009'ta başlayan süreç beraatle bitti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin benim ve Sayın Gülcü'nün hakkında verdiği 3 ay 10 gün hapis kararını esastan bozmuştu. Bugün de mahkeme Yargıtay'ın bozma ilamına uyarak beraatimize ayrı ayrı karar verdi. Paralel yapı benim ve diğer genel müdür yardımcısı Gülcü'nün 4 yılını resmen çaldı. Çok çirkin bir şekilde, aşağılık bir şekilde itibarsızlaştırma amacıyla bir kampanya yürütüldü. İşin en kötü tarafı suçla, suçlulukla mücadele görevi olan emniyet teşkilatının en tepesinde görevli iki genel müdür yardımcısı bir suç örgütüne yardım ve yataklıkla suçlandı. Aleyhte hiçbir delil yokken, kara propagandayla, kirli bilgilerle bizleri açıkça, peşinen suçlu ilan etiler.15 perdelik senaryo bozuldu" dedi.

        "BİZE BUNU YAPANLAR YARGILANIYOR"

        Kendilerine bunu yapanların yargılandığını belirten Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Çok şükür bizlere bunları hazırlayanlar bugün ya mahkemelerde hesap veriyorlar ya cezaevlerinde gün sayıyorlar. İntikamcı değiliz. Hep şunu diledim 4 yıllık yargılamada, 'bana bu haksızlığı, zulümü reva görenlerin dünyada cezalarını çektiğini görmeyi diliyorum' dedim. Çok şükür gördük, görüyoruz. Öteki taraftan zaten şüphem yok, hiçbir hakkımı helal etmiyorum" dedi.

        2009 YILINDA İHBAR MEKTUBU BAŞLAMIŞTI

        Soruşturma, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 2009 yılında gelen bir ihbar mektubuyla başladı. İhbarda bulunan kişi, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya'nın adlarını kullanan İrfan Erbarıştıran'ın, kendilerini dolandırdığını ileri sürdü. Adli soruşturmayı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttü. Özel yetkili savcı, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şubesiyle yürüttüğü soruşturma sonrasında, İrfan Erbarıştıran, Tahir Saraç ve Cem Gülbeyoğlu ile birlikte, toplam 5 kişiyi gözaltına aldı.

        Olayla ilgili Emniyet Müdürleri Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya, savcıya yaklaşık 200 sayfa ifade verdi, ardından açığa alındı. İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonrasında İrfan Erbarıştıran'ı 9 yıl 1 ay 5 gün, Cem Gülbayoğlu'nu 4 yıl 9 ay 15 gün, Fuat Çiriş ve Ergün Arar 2 yıl 2'şer ay 20'şer gün, polis müdürleri Mustafa Gülcü ile Celal Uzunkaya'yı, 'örgüte yardım etmek' suçundan 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıp, cezayı erteledi.

        Ayrıca Gülcü ve Uzunkaya'yı 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçundan 5'er gün hapis cezası verip, daha sonra cezayı 100 lira paraya çevirdi. Emniyet Müdürleri Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya ile diğer 5 sanık hakkında verilen hapis cezaları, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi tarafından, 28 Aralık 2015 tarihinde bozuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ