Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Rıza Sarraf'ı (Reza Zarrab) tutuklatan savcı Wall Street'in korkulu rüyası

        Anıl EMRE/GAZETE HABERTÜRK

        İRAN asıllı Türk vatandaşı Rıza Sarraf, ABD’de New York Savcısı Preet Bharara tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. İran’a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Sarrafaleyhindeki iddianameyi hazırlayan Bharara, ABD’de adını diplomatları, siyasileri ve 2008 küresel krizinin ardından 100’e yakın bankacıyı soruşturarak duyaran isimlerden biri. 48 yaşındaki Hindistan asıllı Bharara, 2009’da New York Savcısı olduktan sonra 25 farklı ülkeye gönderdiği güvenlik güçleriyle silah ve uyuş- turucu ticaretiyle suçlanan kişileri New York’a getirtmiş ve hâkim karşısına çıkartmıştı. 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD yargısının suç örgütlerine karşı daha proaktif bir tutum izlemesi gerektiğini savunan Bharara, Washington ve Moskova arasındaki iliş- kilerin gerilmesine de yol açmıştı.

        ‘SOKAK SAVAŞÇISI’

        New York Eyaleti Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara; “Wall Street Şerifi” ve “Sokak Savaşçısı” gibi lakaplarla tanınıyor, siyasete atılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Koltuğunda 7’nci yılını doldurmaya hazırlanan Bharara, ABD tarihindeki en yüksek profilli davalardan bazılarının arkasındaki isim. Neredeyse hiçbir davayı kaybetmeyen Bharara’nın kariyerine daha yakından bakalım. 1968’de Hindistan’da doğan, daha sonra ABD’ye göç eden ailesiyle birlikte New Jersey Eyaleti’nde büyü- yen Bharara, Harvard Üniversitesi’ni dereceyle bitirdikten sonra Columbia Üniversitesi’nde hukuk okudu. Mezun olduğu 1993’ten 2000’e kadar New York’un en iyi hukuk bürolarında avukatlık yapan Bharara, 2000 yılında şu anda başında olduğu New York Eyaleti Güney Bölgesi Savcılığı’na yardımcı savcı olarak girdi. 5 yıl boyunca New York’un büyük mafya ailelerine karşı davalar yürüten Bharara daha sonra ABD Senatosu’nda 4 yıl hukuk danış- manlığı yaptı.

        2009 yılında New York Eyaleti Güney Bölgesi Savcılığı’na gelen Bharara, finans kuruluşlarını dize getirmesiyle tanınıyor. Özellikle bilgi suistimali ve içeriden alınan şirket bilgilerinin ticaretini yapma (insider trading) suçlarını soruşturan Bharara, bu suçlardan ötürü açtığı 30 davayı kazandı. Dünyanın en zengin isimlerinden, ABD’li yatırımcı Steve Cohen’in şirketi SAC Capital, sözkonusu suçlardan 1.2 milyar dolar ceza ödemeye mahkum edildi. Bir başka ünlü yatırımcı Raj Rajaratnam da aynı suçtan 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ünlü danışmanlık şirketi McKinsey’nin uzun yıllar global başkanlığını yapmış, yatırım bankası Goldman Sachs ve global bakım ürünleri şirketi P&G’nin yönetim kurullarında oturan iş dünyasının efsane ismi Rajat Gupta da 2 yıl hapis cezası aldı. Kurduğu saadet zinciriyle tüm dünyayı şoke eden, 2009 yılında 150 yıl hapis cezasına çarptırılan yatırımcı Bernie Madoff ve ortaklarına karşı verilen hukuk mücadelesine de dahil olan Bharara’ra, J.P. Morgan bankasının Madoff’un aktivitelerine göz yumduğu için 2,6 milyar dolar ödemeye mahkum edilmesini sağladı. Para, Madoff’un mağdur ettiği ailelere dağıtıldı. “Ölüm taciri” olarak anılan, hayatının konu edildiği Savaş Tanrısı filminde Nicholas Cage tarafından canlandırılan ünlü Rus silah tüccarı Viktor Bout da Bharara’dan kaçamayan isimlerden. Dünyadaki birçok kanlı iç savaşa silah sağladıktan sonra 2008 yılında Tayland’da tutuklanan Bout, Bharara’nın hukuk mücadelesi sayesinde 2010 yılında ABD’ye teslim edildi ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

        Bharara’nın hapse gönderdiği isimler arasında 2 de radikal dinci terörist bulunuyor. Ürdün’de yakalandıktan sonra 2013’te ABD’ye gönderilen, El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin’in damadı olan ve örgütün “propaganda bakanı” olarak gösterilen Süleyman Ebu Geyt ve 2010’da New York’taki bombalı saldırı girişimi başarısız olunca Dubai’ye kaçmaya çalışırken yakalanan Fysal Şehzad, müebbet hapse çarptırıldılar.

        ABD’de izlenme rekorları kıran, Türkiye’de de yayınlanan Billions (Milyarlar) dizisinde, Wall Street’in milyarder yatırımcılarıyla mücadele eden savcı Chuck Rhoades karakterinin Bharara’dan esinlenildiği konuşuluyor. Genç hukukçuların idolü haline gelen Bharara’nın ofisi şu anda ABD’nin en prestijli hukuk bürolarından bile daha çok baş- vuru alıyor, en iyi fakültelerin mezunları buraya girebilmek için yarışıyor.

        TÜRKİYE'DEN TWEET YAĞMURU

        New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, binlerce Türk tarafından tweet yağmuruna tutuldu. Twitter üzerinden mesaj atarak Amerikalı savcıya ulaşan Türkler, mesajlarında "Türkiye'den istediğiniz bir şey var mı? Şiş kebap, lokum, Türk halısı… İstemeniz yeterli, hizmetinizdeyiz", "Abi yengeyi al gel, bekliyoruz", "Bizimkilerin yapamadıklarını siz yapıyorsunuz, yanınızdayız" gibi mesajlar attı. Twitter'daki izleyici sayısı iki gün içinde binlerce artan Preet Bharara, kendi resmi hesabından bu mesajlara verdiği yanıtında, "Şiş kebabı severim ama yalnızca işimi yaptığım için, bu tür hediyeleri kabul edebileceğimi düşünmüyorum" yazdı.

        Bharara'nın sosyal medya hesaplarında ortaya çıkan hareketlilik, Amerikan medyasına da yansıdı. Amerikan gazeteleri, konuyu "Türkiye'de twitter yıldızı oldu" başlığı ile işledi.

        Öte yandan, kendisinin izlediği kişi ve kurumların sayısı yalnızca 13 olan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da izlediği kişiler listesine eklemesi ile birlikte bu sayı 14'e çıktı. Savcının izlediği kişi ve kurumlar listesinde, son olarak eklediği Erdoğan'ın yanı sıra New York Eyalet Senatosu, ,CIA, İç Güvenlik Bakanlığı, ABD Gizli Servisi, FBI, FBI New York gibi kurumlar ile Bruce Springsteen ile Steve Harvey bulunuyor. (DHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ