Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Fazlı Kılıç: Kâğıt içerisinde mazı çamı ağacı üretmeye başladık

        GAZETE HABERTÜRK

        Kağıthane Belediyesi, Türkiye’nin ilk Botanik EXPO’su olma özelliğini taşıyan EXPO 2016 Antalya’da stant kurarak, 500 yıl önce yapılan el yapımı kâğıdın nasıl yapıldığını ve kâğıttan nasıl ağaç yapıldığını anlattı. Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, ağaçtan değil kâğıttan ağaç ürettiklerini dile getirdi.

        Başkan Kılıç, çocuklara el yapımı kâğıdın nasıl oluştuğunu öğretmek istediklerini vurgulayarak, “Kâğıthane ismi yaklaşık 500 yıl önce el yapımı kâğıt atölyelerinden geliyor. İstanbul fethedildiğinde etrafta keşif yapılırken, kâğıt atölyelerinin görülmesi sebebiyle Kâğıthane ismi verilmiş. Bizde tarihe vefa duygusuyla el yapımı kâğıt atölyemiz var. Çocuklarımıza el yapımı kâğıt nasıl oluşturulur bunu öğretiyoruz hem de el yapımı kâğıtla ürettiğimiz çalışmalardan çeşitli resimler ve sanatsal etkinlikler yapıyoruz” dedi.

        ‘GÜNÜMÜZDE DE KULLANILABİLİR’

        El yapımı kâğıt atölyesi ile çocukların çevre duyarlılığını oluşturmak istediklerini ifade eden Başkan Fazlı Kılıç, bunun içinde çeşitli kampanyalar yaptıklarını söyledi. Kılıç, “Geçtiğimiz yıl 100 bin adetlik bir kampanya yaptık. El yapımı kâğıt içerisine çam şeklinde oluşturduğumuz kâğıt içerisine mazı çamı tohumu koyduk ve çocuklarımız bunu yetiştirmeye başladı. Biz şöyle bir slogan oluşturduk.

        Bugüne kadar ağaçtan kâğıt üretimi yapılıyordu. Biz kâğıttan ağaç üretiyoruz. Olayı tersine çevirdik diye. Kâğıt içerisinden mazı çamı ağacı üretmeye başladık” diye konuştu. El yapımı kâğıtla ilgili oluşturdukları kitapların olduğunu anlatan Baş- kan Kılıç, “El yapımı kâğıt 500 yıl önce yapılmasına rağmen günümüzde de kullanılabilir ve değerlendirilebilir.

        El yapımı kâğıtlarımızı biz tamamen kullanılmış giysilerden ve kâğıtlardan üretiyoruz. Onları kesip parçalıyoruz. Bir hamur makinemiz var orada hamurlaştırdıktan sonra belli aşamalarla elekten geçirerek keçenin üzerine kâğıtlarımızı çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ