Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Binali Yıldırım AK Parti'nin yeni genel başkanı olacak
        1

        HABERTURK.COM/ÖZEL HABER

        AK Parti'de Ahmet Davutoğlu'nun ardından genel başkanlığa gelecek isim belli oldu. Davutoğlu'nun çekilme kararı ile birlikte gözlerin çevrildiği isim Binali Yıldırım, 22 Mayıs'ta yapılacak 2'inci Olağanüstü Kongre'de AK Parti'nin tek adayı olacak.

        2

        Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan'ın Refahiye ilçesinde dünyaya geldi.

        3

        İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı.

        4

        Yıldırım'ın hayatındaki dönüm noktası ise yollarının Recep Tayyip Erdoğan ile kesişmesi oldu. Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde o da Deniz Otobüsü İşletmeleri (İDO) genel müdürüydü.

        5

        2001'de kurulan AK Parti ile Yıldırım da siyaset sahnesine adımını attı. Kurucular Kurulu üyesi olan Yıldırım, 3 Kasım 2002 seçimlerinde TBMM'ye girdi.

        6

        Yıldırım, Erdoğan'ın siyaset yasağı nedeniyle başbakanlığı Abdullah Gül'ün üstlendiği 58. Hükümet ile kabineye Ulaştırma Bakanı olarak girdi.

        7

        REKORUN SAHİBİ

        Sırasıyla 59'uncu, 60'ıncı ve 61'inci hükümetlerde de 11 yıl boyunca ulaştırma bakanlığı görevini sürdüren Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun süreli görev yapan ulaştırma bakanı oldu.

        8

        İCRACI BAKAN

        Türkiye hızlı tren ile Binali Yıldırım döneminde tanışırken birçok önemli projede de onun imzası yer aldı. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Osman Gazi Köprüsü ve kilometrelerce bölünmüş yol...

        9

        BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI

        Yıldırım, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'nin İzmir adayı oldu. Yıldırım, yüzde 36 oy alsa da, başkanlığı Aziz Kocaoğlu'ndan alamadı.

        10

        Yıldırım'ın Kocaoğlu ile nezaket içinde gerçekleşen rekabeti de seçim döneminde hafızalarda yer etti. Kocaoğlu da kısa bir süre önce gönlünden geçen başbakan adayının Binali Yıldırım olduğunu açıkladı.

        11

        Belediye başkan adaylığı için bakanlık görevinden istifa eden Yıldırım, siyasete birlikte başladığı Erdoğan'ın danışmanı oldu. 3 dönem kuralı nedeniyle aday olmadığı 7 Haziran seçimlerinin ardından uzak kaldığı TBMM'ne 1 Kasım'da yenilenen seçim ile geri döndü.

        12

        64'üncü Hükümet'te de Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdüren Yıldırım'ın, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından da genel başkanlık için adı geçmişti. 22 Mayıs'ta yapılacak kongre ile Yıldırım, Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun ardından AK Parti'nin üçüncü genel başkanı olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ