Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ÖSYM LYS tercih kılavuzu 2016 | Üniversite tercihleri ve kayıtları ne zaman?

        Uzun bir yıl boyunca hedefindeki bölümü kazanma hayali kuran ve bu kapsamda sıkı çalışma gösteren adaylar için artık tercih vakti geldi. Aldıkları puan ve sıralamaya göre tercih yapacak olan adaylar, taban puan ve sıralamalar için araştırmaya başladı. İşte sizler için hazırladığımız, tercih yaparken göz önünde bulundurabileceğiniz uzman görüşleri...

        ÖSYM TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ YÖK TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

        TERCİH LİSTESİ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

        Tercih dönemine az bir süre kala çeşitli illerde tercih fuarları yapılmaya devam ediyor. Ankara Tercih Fuarının ardından İstanbul'da da Eket Tercih Fuarı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde üç gün boyunca devam etti. Birçok üniversitenin katılımıyla öğrencilerden yoğun ilgi gören fuarda adaylara tercih yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi ve Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü Burak Kılanç, "Adaylar puana göre değil mutlaka başarı sırasına göre tercihlerini yapsınlar" dedi.

        ÖSYM tarafından açıklanan LYS sonuçlarının ardından heyecanla tercihlerini yapmayı bekleyen adaylar için İstanbul Eket Tercih Fuarı 22-23-24 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Devlet ve Vakıf üniversitelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen fuarı ziyaret eden aday ve veliler merak edilenleri sordu, uzmanlar cevapladı. Bu yıl sıralamayı etkileyen birçok faktör olduğunu dolayısıyla adayların kesinlikle puana göre değil geçen yılın sıralamasına göre tercihlerini yapmaları gerektiğine vurgu yapan Burak Kılanç, açıklamalarına şöyle devam etti:

        "Adayların bu sene olan puan başarı sırası yığılmaları dikkate alındığında asla puanlara değil başarı sıralarına dikkat ederek tercih yapmaları gerekiyor. Bu seneki başarı sıralarını kılavuzda yer alan hedefledikleri bölümlerin geçen seneki son başarı sıralarıyla kıyaslasınlar, tercih listelerini böyle oluştursunlar. Tercih dönemlerinin klasik sorusu adayın kendi başarı sıralamasından ne kadar aşağıya ve ne kadar yukarıya gideceğidir. Bu sene bir takım belirsizler var. Ülkemizin içinden geçtiği zorlu dönem tercih dinamiklerini değiştirecektir. Bazı üniversitelerle ilgili alınan kararlar tercih dinamiklerini değiştirecektir. Aynı zamanda puan türü değişen bölümler var. Bu da tercih dinamiklerini değiştirecektir. Öyle olduğu için bu sene biraz temkinli davranmakta fayda var. Adaylar kendi başarı sıralarından mutlaka yüzde yüze kadar geriye gitsinler. Örneğin 40 bininci bir aday açıkta kalmak istemiyorsa, mutlaka bir yerlere yerleşmek istiyorsa 80 binlere kadar geriye giderek tercihlerde bulunsun."

        "TERCİH ROBOTUNUN KAYNAĞI ÖNEMLİ"

        Tercih döneminde gençlerin başvurabileceği güvenilir kaynaklara da değinen Kılanç, "YÖK Atlas'taki tercih sihirbazları son 3 yılın başarı sıralarını, kontenjan değişimlerini gösterdiğinden dolayı çok önemli bir kaynak. Ayrıca geçen sene yerleşenlerin bütün detaylarını her bölümde görebiliyorlar. Bunun dışında Üniversite Tercih Merkezi (UTM) var. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi tercih platformudur. Buradaki tablo 3 ve tablo 4 yazılımları da 24 bin satırlık uzun tercih kılavuzunun çok kolay süzülmesini sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Adaylar Üniversite Tercih Merkezi'nin bu yazılımlarını kullanarak da gönül rahatlığıyla etkin ve başarılı tercihlerde bulunabilirler.

        Vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih edecek adaylar için de bilgi aktaran Kılanç, "Bursluluk durumlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih edecek olanların üniversitelerin bursluluk devam koşullarını ya da burs kesilme durumlarını çok iyi incelemeleri gerekir" dedi.

        "OKUMAK İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ TERCİH LİSTESİNE YAZMAYIN"

        Tercih dönemlerindeki en önemli uyarının ise bölüm seçimlerinde karşımıza çıktığını belirten Kılanç, "Bir de olmazsa olmaz bir kural olarak bu dönemlerle ilgili önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bir aday okumak istemediği bir bölümü tercih listesine yazmasın. Eğer oraya yerleşecek olursa yerleşmek bir sonraki sene puan kaybı demektir. Bu sene tercihte bulunup yerleşen bir aday gidip kesin kayıt yaptırmasa bile bir sonraki sene sınava girdiğinde okuldan gelen puanı yarı yarıya düşecektir. Bu da yarışa önemli ölçüde geriden başlaması demektir. Kimse böyle bir hataya düşmesin. Herkese başarılar diliyorum" açıklamalarında bulundu.

        ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

        Üniversiteye yerleşen adaylar için elektronik kayıt tarihleri 12-16 Ağustos, normal kayıtlar 15-19 Ağustos, ek yerleştirme tercihleri 26-30 Ağustos, ek yerleştirme kayıt tarihleri ise 6-9 Eylül olarak belirlendi.

        "30 TERCİHİN HEPSİNİ KULLANIN"

        Yarın başlayacak üniversite tercihleri öncesinde adaylar kendileri için en doğru tercihi yapmak adına son hazırlıklarını yapıyor. Adaylar aldıkları puanlar ve sıralamaları dahilinde istedikleri bölümler için tercih yapabilecek. Yapacakları tercihler konusunda aday öğrencilere önerilerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, ''Öncelikle adaylar kendilerine verilen 30 tercih hakkını mutlaka değerlendirmeli. Öğrenciler bazen istemedikleri bölümleri yazmaya gerek olmadığını düşünüyor ve bu yüzden 30 tane tercih hakkını kullanmak istemiyor. Ancak benim tavsiyem tüm haklarını kullanmaları yönünde olacak'' dedi.

        Abdülkadir Gayretli
        Abdülkadir Gayretli

        "YATAY GEÇİŞ VE ÇİFT ANADAL HAKKI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ"

        Gayretli sözlerini şöyle sürdürdü: ''Tercih yaparken elbette istedikleri bölümleri seçmeliler. Ancak istedikleri her şeye ulaşamayabilir, bunun için alternatif yolları deneyebilirler. Yani doğrudan elde edilemeyen bir isteğe dolaylı yollardan da sahip olunabilir. Bu noktada dikey ve yatay geçişlerle her öğrencinin istediği bölümü okuyabilmesi kolay bir hale gelmiş durumda. Yatay geçiş elde edilemediği durumlarda ise öğrenci çift ana dal yaparak istediği bölümü okuma şansına sahip olabilir.''

        Öğrencilere YÖK tarafından tanınan bu alternatiflerin çok güzel olduğunu belirten Gayretli, ''YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç öğrencileri seven ve düşünen bir yapıya sahiptir. Onun da düşüncesi, her bir öğrencinin istediği bölümde okuması, hayata iyi bir şekilde hazırlanması ve okulu bitirdiğinde iş bulma endişesi duymadan mutlu bir şekilde hayatını çizmesi yönündedir. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum'' dedi.

        "MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİNE AĞIRLIK VERİN"

        Seçecekleri bölüm konusunda kararsızlık yaşayan adaylara da tavsiyelerde bulunan Gayretli, ''Mühendislik bölümleri özelikle mekatronik, endüstri, bilgisayar, elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri öğrencilere tercihleri için en başta önereceğim bölümler. Çünkü Türkiye'yi kalkındıracak projelerin bu bölümlerden mezun arkadaşlarımız tarafından yapılacağına inanıyorum. Tabi ki tıp, sağlık bilimleri gibi alanlarımız da çok önemli. Ancak öncelikli olarak geleceğimize yatırım yapmak istiyorsak ve kısa zamanda kendi işimizi kurup, iş imkanları oluşturacaksak mühendislik bölümlerine ağırlık vermemiz gerekecek. Bunların dışında hiçbir zaman ölmeyen işletme, uluslararası ilişkiler, dış ticaret, lojistik, sivil havacılık gibi bölümler de çok önemli. Özellikle sivil havacılık alanında çok büyük eksiklikler var. Bu bölümlerden mezun olan öğrencilerimiz de sonrasında rahatlıkla iş imkanı bulabilirler'' ifadelerinde bulundu.

        ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

        LYS maratonu sona erdi. Şimdi sıra üniversite tercihlerini yapmakta. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihlerinin 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında alınmasına karar verildiği bildirildi.

        Adaylar tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ