Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Almanya'dan Türkiye'ye uzanan cinayet davası

        Almanya'nın başkenti Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü'nün ‘yaşam tarzı' nedeniyle erkek kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmesine ilişkin olarak 2 kardeşinin "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan yargılandığı davada mütalaa veren savcılık, kardeşlerin 20'şer yıla kadar hapsini talep etti.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Arzu Kaya'nın haberine göre, Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü (23), 7 Şubat 2005 tarihinde kardeşi Ayhan Sürücü tarafından ‘yaşam tarzı' nedeniyle aile meclisi kararıyla öldürüldü. Alman Eyalet Mahkemesi, cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar veren ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü de tutuklayarak dava açtı. Delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü Türkiye'ye döndü ve soruşturmanın eksik yapıldığı gerekçesiyle haklarında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, kardeşleri Hatun Sürücü'yü "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı.

        SANIKLAR TUTUKSUZ YARGILANIYOR

        Yargılamayı yapan Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Alparslan ve Mutlu Sürücü ile avukatları katıldı. Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, Hatun Sürücü'nün küçük yaşta bir akrabası ile evlendirildiği, Almanya'dan Türkiye'ye taşındığı ve bu evliliğin yürümemesi üzerine çocuğu Can ile birlikte Almanya'ya geri döndüğünü belirtti. Bir süre ailesi ile birlikte yaşayan Sürücü'nün, farklı bir yaşam tarzı sürdürmeye başlaması üzerine çocuğunu da alarak ayrı eve yerleştiğini ifade eden savcılık, Sürücü'nün bu aşamadan sonra yetişme tarzı, yetiştiği sosyal ortam ve değerlere aykırı yaşam tarzını ilerlettiğini kaydetti.

        RAHAT YAŞAMI AİLESİ ONAYLAMADI

        Rahat ve süslü yaşamını genç kadının ailesinin tasvip etmediği belirtilen mütalaada, "Maktulün yaşama tarzı karşısında toplumda duydukları utanç duygusu ve namus kavramı gereği en küçük erkek kardeşleri Ayhan Sürücü üzerinden namusun temizlenmesi hususunu kararlaştırdıkları anlaşılmıştır" denildi. Olay günü Mutlu Sürücü'nün kardeşi Ayhan Sürücü'ye silah verdiği anlatılan mütalaada planlardan haberi olmayan Hatun Sürücü'nün kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürüldüğü belirtildi.

        20 YIL İSTEDİ

        Hatun Sürücü'nün öldürülmesi kararının ailenin hangi fertleri tarafından hangi şartlarda alındığının açık olarak tespit edilemediği vurgulanan mütalaada, sanıkların silah temin etme, olay öncesinde ve sırasında yardım etme, suç işleme kararına teşvik etme eylemlerinin yardım eden vasfında olduğu ifade edildi. Sanıkların töre saiki ile kardeşi kasten öldürmeye yardım suçunu işledikleri kaydedilen mütalaada Sürücü kardeşlerin 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapsi talep edildi. Duruşma mütalaaya karşı savunmaların yapılması için ertelendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ