Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erbakan 28 Şubat

        Abdullah KILIÇ / Habertürk

        28 Şubat’ın belirtileri olarak TSK tarafından dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e verilen 54 soruluk raporda, iktidardaki Refah Partisi’nin ‘irtica’i faaliyetleri madde madde sıralanıyordu. Bu maddelerin 15’i için Erbakan’a ‘uyarı’ yazısı yazılırken, 14 iddia ‘doğru’ diye cevaplandırılıyordu.

        Yazı dizimizin dördüncü gününde, 15 yıl önce yaşanan ‘postmodern darbe’nin habercisi niteliğinde olan ve dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile Genelkurmay II. Başkanı Çevik Bir tarafından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e sunulan 54 iddianın ikinci bölümüne yer veriyoruz.

        4 SAAT SÜREN BRİFİNG

        17 Ocak 1997’de, MGK toplantısından 10 gün ön ce Cumhurbaşkanı Demirel, Genelkurmay Başkanlığı’nda ağırlanıyor ve kendisine 4 saat süren bir brifing veriliyordu. İrticai faaliyetlerin artış ve yükselişini konu alan bu brifingin ardındansa Demirel, kendisine sunulan dosyayı cevaplandırması için Cumhurbaşkanlığı Çalışma Grubu’nun önüne koydu.

        14 İDDİA DOĞRU BULUNDU

        Refahyol hükümetinin ‘sakıncalı’ icraatlarını içeren dosyadaki 54 soru, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Fahri Öztürk, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin, Cumhurbaşkanı Danışmanı Özhan Üzümcüoğlu ve Kanunlar Kararlar Hukuk İşleri Başkanı Kemalettin Alikaşifoğlu tarafından titizlikle incelendi ve yanıtlandı. 54 sorunun yanıtlarına bakıldığında Cumhurbaşkanı’nın Başbakanlık’a 15 uyarı yazısı yazdırdığı ve Çalışma Grubu’nun 14 iddiayı ‘doğru’ diye değerlendirdiği dikkat çekti. İşte 28 Şubat 1997 MGK kararlarına dayanak olan son 24 soru ve cevabı...

        Başbakanlık’ta dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan tarafından verilen iftar yemeği, hem TSK’nın soruları arasında yer buldu hem de 28 Şubat’a damgasını vuran bir fotoğraf oldu.

        31 Tüm belediye kadroları Refah Partisi yanlıları ve diğer irticai kesimlere üye kişilerce dolduruluyor, Kuran kursu, pansiyon ve vakıflar gibi girişimlere kolaylıklar sağlanıyor.

        CEVAP: Doğrudur, araştırılıyor. (Cumhurbaşkanlığı’ndan, Başbakanlık’a yazı yazıldı.)

        32 RP’li belediyeler düzenledikleri kermes, gece, hayır çarşısı gibi etkinliklerle mahallelerde organize oluyor ve irticai kesimin önde gelenlerinin katılımıyla olay propagandaya dönüştürülüyor.

        CEVAP: Konunun incelenmesi gerekiyor. (Hiçbir işlem yapılmadı.)

        33 RP, yerel yönetim yasasında yapılacak değişiklikle camilere arazi tahsisi ve belediye bütçelerinden yüzde 1’inin cami yapımında kullanılmasını amaçlıyor.

        CEVAP: Böyle bir kanun, tasarı ya da teklifi mec lis Başkanlığı’na sunulmadı. (Cumhurbaşkanlığı’ndan Genel kurmay’a yazı yazıldı.)

        *Cumhurbaşkanlığı’nca cevaplandırılan 34’üncü soru (iddia) ve yanıtı dosyada yer almıyor.

        35 RP ve irticai kesim 509 ticari şirketle gelir sağlıyor, bunları fakir ailelere, öğrencilere harçlık olarak dağıtıyor.

        CEVAP: Bu tür faaliyetlere mani olmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın daha etkin hale getirilmesi gerekir. (Hiçbir işlem yapılmayacak.)

        36 RP, rejimin değişmesini isteyen S.Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, İran gibi ülkelerden ve bu devletlerde faaliyet sürdüren aşırı dinci örgütlerden destek sağlamakta, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yoluyla gelir elde ediyor.

        CEVAP: Bu konunun milli İstihbarat ve milli Güvenlik Kural la rı’nca araştırılması gerekiyor. (Cumhurbaşkanlığı’ndan MİT’e yazı yazıldı.)

        37 İRTİCAİ kesimin nihai amaçlarına ulaşmada takip ettikleri üçüncü aşama ‘cihat’tır. Demokratik yolla siyasi iktidar ele geçirilmezse, oluşturulacak silahlı kitleyle teokratik rejimi kuracaklar.

        CEVAP: Konunun milli İstihbarat Teşkilatı ve milli Güvenlik Kurulları’nca ciddi biçimde incelenmesi gerekir. (Cumhurbaşkanlığı’ndan MİT’e yazı yazıldı.)

        38 RP, imam hatip mezunlarını Harp Okulları’na sokmak için yasa hazırlayıp, küçük rütbeli subaylara yaklaşıyor.

        CEVAP: Konuyla ilgili verilmiş bir kanun tasarı ya da teklifi yok. MGK ve Genelkurmay’ın iddia edilen konular üzerinde hassasiyetle durması gerekir.

        39 RP, askeri lojman, garnizon gibi yerleşim merkezlerine yakın mahallelere tesettürlü öğretmen atayarak çocukları etkilemeye çalışıyor.

        CEVAP: Kılık ve kıyafet konusunda Cumhurbaşkanı’nca, Başbakan’a uyarı niteliğinde yazı yazıldı. (Cumhurbaşkanlığı’ndan, Başbakanlık’a yazı yazıldı.)

        40 İRTİCAİ faaliyetler nedeniyle Askeri Şûra kararıyla ordudan atılan subay ve astsubaylar, başta Refahlı belediyelere, yandaşları kuruluşlara ve Adalet Bakanlığı’na atanıyor.

        CEVAP: Doğrudur. YAŞ kararı ile TSK’yla ilişiği kesilen 40 kadar subay ve ast subay Refahlı belediyelere veya yandaşı kuruluşlara yerleştirildi. Liste ek’te sunulmakta. (Cumhurbaşkanlığı’ndan, Başbakanlık’a yazı yazıldı.)

        41 Genelkurmay Başkanlığı’nın milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması ve Askeri Şûra Kararı’nın yargı denetimine açılması yolunda gayret sarf ediliyor.

        CEVAP: Anayasa’nın 117’nci maddesinde Genelkurmay Başkanlığı’nın konumu hükme bağlanmıştır. Anayasa’da ve ilgili kanunlarda değişikliğe gidilmeden, bu yoldaki gayretler sözden ileri gitmez. Şûra kararlarının yargı denetimine tabi tutulması da Anayasa değişikliğini gerektiren bir konudur. (Cumhurbaşkanlığı’ndan Genelkurmay’a yazı yazıldı.)

        42 RP, Milli Güvenlik Akademisi bünyesinde açılan kursa bakanlıktan dinci ve Kürtçü kesimden kişiler seçiyor.

        CEVAP: Seçilen adaylar, Akademi Komutanlığı ve Genelkurmay’ın süzgecinden geçtikten sonra katılacak kursiyer listesi kesinlik kazanmakta. (Cumhurbaşkanlığı’ndan, Başbakanlık’a yazı yazıldı.)

        43 RP, yandaşlarına silah temin etmek için silah ruhsatı verme yetkisini İçişleri Bakanlığı’ndan alıp, valilere devretti.

        CEVAP: İddia doğru değil. Vatandaşlara silah taşıma ve bulundurma ruhsatının verilmesinde yetki valilere ait. (Cumhur başkanlığı’ndan Genel kurmay’a yazı yazıldı.)

        44 İRTİCAİ unsurların, PKK terör örgütünün oluşturduğu boşluktan faydalanıp, silah ve uyuşturucu kaynaklarından yararlanarak, Güneydoğu ve İran üzerinden silah ve mühimmat temin ettikleri haberleri alınıyor.

        CEVAP: Bu konu milli Güvenlik Kurulu’nun her zaman gündeminde. Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği konu üzerinde hassasiyetle durmaya devam ediyor. (Cumhurbaşkanlığı’ndan MİT’e yazı yazıldı.)

        ‘İLKESİ MÜSLÜMAN KARDEŞLİĞİ’

        45 RP, askeri camianın düşüncelerini ve faaliyetlerini takip edip Silahlı Kuvvetler bünyesinde istihbarat kurmak için TSK’den ayrılan ve görevde bulunan subay, astsubay ile uzman erbaşları kullanmak istiyor.

        CEVAP: Doğrudur. Genelkurmay Başkanlığı’nca konunun titizlikle takibi gerekiyor. (Yazı yazılmayacak.)

        46 RP, PKK’ya çözüm olarak “müslüman Kardeşliği” ilkesini öneriyor, Şeyh Osman başta olmak üzere diğer Kürt şeyhleriyle irtibata geçiyor. RP, Van milletvekili Fettullah Erbaş’ı PKK’nın elinde bulunan 6 askeri geri almada görevlendi. RP ile PKK arasında Batman milletvekili musa Okçu aracılığıyla ilişki kurulduğu öğrenildi.

        CEVAP: Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nin, konuyu delillendirerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal ettirmesi gerekmektedir. (Yazı yazılmayacak.)

        47 REFAH Partisi’yle yakın ilişki içinde olan İhlas Haber Ajansı; Bekâ Vadisi’nde PKK lideri Abdullah Öcalan ile siyasi içerikli bir röportaj yaptı.

        CEVAP: Doğrudur. 1997’de ocak ayının ilk haftasında röportaj yapıldı. İHA’dan alınan bilgilere göre, söz konusu röportaj yayınlanmadı, röportajın kasetleri Genelkurmay Başkanlığı’na ve İstanbul Emniyet müdürlüğü’ne verildi. (Hiçbir işlem yapılmayacak.)

        48 “ATATüRKÇü değiliz ama Atatürk ilkelerini benimsiyoruz” cümlesiyle özetlenecek aldatıcı yaklaşımlar sergileniyor, Başbakan’ın tarikat ve cemaat liderlerine verdiği yemeğe halkın tepki göstermesi üzerine, Atatürk’ün de şeyhleri meclis’te kabul ettiği ileri sürülüyor.

        CEVAP: Doğrudur, bilinmektedir. (Hiçbir işlem yapılmayacak.)

        ‘ATATüRK DüŞmANLIĞI YAPILIYOR’

        49 RP’li Bakan Necati Çelik, askerlerin Sultanbeyli’nde irtica yanlısı belediyeyi dışlayıp Atatürk heykeli diktirmesinin, Susurluk’taki esrarengiz kazadan daha önemli olduğu fikrini ileri sürdü.

        CEVAP: Doğrudur. Ayrıca, TSK’ya “kaba kuvvet” biçiminde tahkir ve tezyif edici sözler kullanması nedeniyle Adalet Bakanlığı’na Genelkurmay Başkanlığı tarafından suç duyurusunda bulunuldu. (Hiçbir işlem yapılmayacak.)

        50 RP, Atatürk ilke ve inkılaplarının bu ülke insanına ait değerlerden kaynaklanmadığını, bunların Yahudi profesörlerin Türk toplumunu kendi inançları doğrultusunda yönlendirme gayretlerinin ürünü olduğunu ileri sürüyor. Atatürk düşmanlığını körüklemeye çalışıyor.

        CEVAP: Doğrudur, bilinmektedir. (Cumhurbaşkanlığı’ndan, Başbakanlık’a yazı yazıldı.)

        51 RP yılbaşı kutlamalarına alternatif olarak “fetih gecesi”diye isimlendirilen kutlama günleri düzenleyerek irticai duyguları güçlendirmeyi, insanları çağdaş yaşamdan soyutlamayı amaçlamakta.

        CEVAP: Doğrudur. (Hiçbir işlem yapılmayacak.)

        52 RİZE milletvekili Şevki Yılmaz çeşitli irticai grupların toplantılarına katılıyor laiklik, ırk ve dil konularında sahip olduğumuz ulusal değerleri yıpratmaya gayret sarf ediyor.

        CEVAP: Doğrudur. Bu çeşit beyanda bulunanlar hakkında cumhuriyet savcılıklarının daha aktif harekete geçmeleri için Cumhurbaşkanımız tarafından Başbakan’a yazı yazılmıştır.

        53 Gelişmiş G-7 ülkelerine karşı, “müslüman Sekizler” olarak isimlendirilen ekonomik birlik kurma projesi, “İslam Birliği”nin altyapısı olarak kabul edilmekte bu yaklaşımla İslami örgütlenme çalışmaları kuvvetlendirilmektedir.

        CEVAP: Doğrudur. Sadece ekonomik konularda değil, bazı radikal İslam ülkeleriyle savunma işbirliği anlaşması arayışları da sürdürülüyor. (Hiçbir işlem yapılmayacak.)

        54 MİT müsteşarlığı, halihazır durumuyla bu hayati görevi yeterince yerine getiremiyor. Bu göreve siyasi etkilerden uzak kalabilecek bir kişinin atanması milli menfaatlerimiz açısından önem taşıyor.

        CEVAP: Konunun değerlendirilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın tensiplerine maruzdur. (Hiçbir işlem yapılmayacak.)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ