Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Haftanın Kitapları
        1

        Dîvânu Lugâti’t-Türk

        VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) dilbilimci, etnograf ve Türkolog Kâşgarlı Mahmud’un “Dîvânu Lugâti’t-Türk: Türk Dilinin İlk Sözlüğü” eserini yayımladı. 11’inci yüzyılda Türklerin yaşadığı şehirleri gezerek karşılaştığı lehçeleri detaylı bir şekilde öğrenen Kâşgarlı Mahmud, öğrendiği kelimeleri ve atasözlerini karşılaştırmalı olarak bir sözlük altında topladı. Türkçenin kültürel derinliğinin en ince ayrıntısına kadar ortaya koyulduğu eser, bugüne kadar yapılan çevirilerden farklı olarak Kaşgarlı Mahmud’un belirlediği sıra yerine, Türk alfabesindeki sıraya göre hazırlandı. Kaşgarlı Mahmud tarafından Araplara Türkçeyi öğretmek ve Türkçe’nin Arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek amacıyla yazılan kitap, Mustafa Ç. Kaçalin tarafından Türkçeye kazandırıldı. Türklerin yaşadığı yerleri gösteren ilk Türk dünyası haritasının da yer verildiği eserde, 800 civarında kelime deyimler, atasözleri ve şiirlerden örneklerle ve Arapça çevirileriyle paylaşılıyor.

        2

        Hazreti Süleyman'ın Yüzüğün

        Karşılaştırmalı anatomi ve hayvan psikolojisi üzerine çalışmaları ile 1973'te Nobel Fizyoloji ve Tp ödülüne layık görülen Konrad Lorenz Hazreti Süleyman'ın Yüzüğü'nde hayvanlarla yaşadığı deneyimleri eğlenceli ve ironik bir dille anlatıyor. Alfa yayınları'ndan çıkan ve görsellerle zenginleşen bu kitapta, karşılaştırmalı davranışbilimin kurucularından Lorenz'den aynı zamanda hayvanların farklı yaşam alışkanlıkları ve davranış biçimleri üzerine çok değerli bilimsel bilgileri de bulacaksınız.

        3

        Bukowski

        Charles Bukowski’nin komik biyografisi… Roman, yazarın baskıcı babası ve ciddi özgüven sorunları olan eziyetli gençliğinden başlar ve farklı işlerle geçirdiği yılların ardından sadece yazarak yaşamasını mümkün kılan yayıncı John Martin ile kırk yaşının üzerinde tanışmasına kadar sürükler bizi. Michele Botton, olağanüstü bir dehanın samimi portresini, yazarın kendisinin birinci tekil şahıs ağzından, filtresiz, kendine has diliyle anlatır. Bu yüzden çizgi romanın senaryosu neredeyse Bukowski'nin kendisine aitmiş gibi görünüyor. Bukowski, Letizia Cadonici'nin çizimleri, Francesco Segala'nın parlak renkleriyle Karakarga Yayınları etiketiyle okuruyla buluşuyor.

        4

        Çütkafa'nın Kitabı

        2003 Cigerxun Şiir Ödülü’nü kazanan Ahmet Çakmak, bu kez bir romanla karşımızda: Çütkafa'nın Kitabı, nakış gibi işlenen karakterleri üzerinden Diyarbakır Suriçi’nin yüz yıllık hikâyesini bir solukta anlatıyor. Suriçi içten içe kaynıyor, memleketin başka her yerinden de daha fazla. Yan yana yaşayanlar bir kez daha ayrı yerlere savruluyor ve olan bitenle yüzleşmek, en büyük acıları yaşayanlara düşüyor gene. Everest Yyaınları'ndan çıkan Çütkafa'nın Kitabı, bizden önce yaşananlarla örülen kendi hayatımızın, hayatlarımızın hikâyesi: Nefeslerimizin destanı.

        5

        Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Türk Ordusu ve Milli Savunma

        VakıfBank Kültür Yayınları, Cumhuriyetin 100’üncü yılını “Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Türk Ordusu ve Milli Savunma” çalışmasıyla kutluyor. Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüne özel olarak Zekeriya Türkmen’in hazırladığı çalışma, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli birimlerinde kariyerlerinin bir döneminde çalışmış ve çalışmaya devam eden ya da onun eğitim kurumlarında tahsil görmüş 26 uzman araştırmacının makalelerinden oluşuyor. Çalışmada, “TBMM Ordularından, Cumhuriyet Ordusuna”, “NATO İttifakına Girişten 20. Yüzyılın Sonuna Türk Ordusu ve Milli Savunma”, “21. Yüzyılın Değişen Dünya Dengeleri ve Savaş Koşullarında Türk Ordusu ve Milli Savunma” başlıklı üç bölüm yer alıyor. Türk askeri kültürünün tarihsel gelişim sürecinin ele alındığı makalelerde, Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş evresine, Türk İstiklâl Harbi ve Atatürk Dönemi’ne, 2. Dünya Savaşı ve NATO ittifakı sonrası Türk ordusunun ve savunma sisteminin değişimi ve dönüşümü irdeleniyor.

        6

        Erkekler

        ABD’li ödüllü yazar Sandra Newman’dan, Y kromozomuna sahip tüm insanların ve hatta fetüslerin bile gizemli bir şekilde yeryüzünden kaybolduğu baş döndüren, akıllara durgunluk veren bir roman: Erkekler, Düşbaz Kitaplar’dan çıktı! Erkeklerin bir anda ortadan yok olmasıyla başlayan roman kayıp, keder ve manevi fedakârlıklar gibi konuları odağına alarak cinsiyet üzerinden bir felaket anlatıyor. Erkekler, kusursuz bir toplum hayalini, feminist ütopyaları ve imkânsız fedakârlıkları sürükleyici bir dille anlatırken bireysel arzu ile toplumun iyiliği arasındaki çatışmayı sorguluyor ve sorgulatıyor.

        7

        Umberto Arte ile Sanat

        Herkes için bir sanat okuyuculuğu rehberi olan Umberto Arte ile Sanat yeni kitabıyla okurlarla buluşuyor. Serinin beşinci ve son kitabı Van Gogh’un Rachel’e hediye ettiği kesik kulağı ve Dr. Félix Rey’e hediye ettiği portresi üzerinden gidip, bu sıra dışı hediyelerin izini sürüyor. Dünden bugüne Rachel’in kimliği üzerinden oluşturulan spekülatif bilgilere de açıklık getiriyor. Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla sanatseverlerin ilgisini çeken, sadık ve oldukça geniş bir takipçi kitlesi oluşturan Umberto Arte, eserleri herkes tarafından bilinen sanatçıların bilinmeyen yönlerini, sanat akımlarının herkesçe anlaşılabilir hallerini, çoğunu bildiğimiz resimlerin görünmeyen taraflarını dost sohbeti sıcaklığında anlatıyor. Destek Yayınları'ndan çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ