Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İş dünyasından büyüme açıklaması - haberler - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 1.8 oranında büyümesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

        Covid-19 pandemisi nedeniyle zorlu ekonomik faaliyet koşullarının yaşandığı 2020 yılında Türkiye'nin büyüme performansının, beklentilerin aksine pozitif bantta gerçekleşmiş olmasını değerli bulduğunu kaydeden Bahçıvan, "Bu büyüme ile ilgili dikkat çekmek istediğim nokta, sanayimizdeki büyümenin, Türkiye büyümesinden de öte bir başarı hikayesi olduğu gerçeğidir.

        Ülkemizin, ekonomisini pozitif büyümeyle kapattığı bir yılda en güçlü desteği imalat sanayiinden almış olması, biz sanayiciler için tek kelimeyle ifade edecek olursam gurur vericidir. Sanayimizin bu performansına, en zorlu ekonomik faaliyet koşullarında dahi ülke ekonomisinin en değerli teminatı ve omurgası olduğunun bir göstergesi olarak bakmalıyız" dedi.

        REKLAM

        Bahçıvan, Türkiye sanayisinin, pandemi koşullarının yaşamımızda ve çalışma koşullarında yarattığı bütün zorlu koşullara rağmen, başta çalışanlarıyla ve yöneticileriyle olmak üzere iş ve tedarik ortaklarıyla dünyaya örnek olacak bir başarı hikayesi yazdığını belirterek, "Sanayimiz bu başarısıyla, bundan önce oluğu gibi, zorlu koşulların üstesinden gelme yeteneğini ve deneyimini değerlendirerek Türkiye ekonomisin 2020 yılını pozitif kapatmasına güç veren, destek veren bir onuru elde etmiştir. Bu gerçek bize şunu söylemektedir, gerek 2021, gerekse önümüzdeki yıllarda, sanayinin bu başarısını sürdürülebilir kılmamız bir zorunluluktur. Başarıyı istikrarlı bir neticeye kavuşturmaya çalışırken, başarının başta finans, maliye, hukuk, vergi ve eğitim politikaları olmak üzere yapısal desteklerle taçlandırılması temel argümanımız olmalıdır" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: 'NORMALLEŞME BİZE İYİ GELİYOR'

        İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 1.8 büyümesine ilişkin, olarak, "OECD’de birinci sıradayız. Büyümede lokomotif imalat sanayii oldu. Korona yılında ekonomisi de diri çıkan ülke olmak ne kolay ne de azımsanacak bir başarıdır” değerlendirmesinde bulundu.

        Avdagiç, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gösterdiği canlı büyüme performansının herkesi sevindirdiğini kaydetti. Türkiye’nin 2020 yılında Çin ile birlikte, G-20 ülkeleri içinde büyüme gösterebilen iki ülkeden biri olduğunu belirten Avdagiç, “İmalat sanayi ürünlerine tüm dünyada artan talebi Türk iş dünyası iyi değerlendirdi. Bu süreç gösterdi ki, özel sektörümüz Türkiye için çok önemlidir. Özel sektörün ayakta kalması, Türkiye’nin ayakta kalması demektir” dedi.

        Avdagiç, Türkiye ekonomisinin Kovid’in başlangıç yılı 2020’de bile yüzde 1.8 büyüyerek, 1 Haziran’da başlayan normalleşme adımlarını katma değere çevirebildiğini ispat ettiğini kaydetti. Şekib Avdagiç, “Normalleşme bize iyi geliyor. Türkiye, 2021’de de güçlü büyümesini sürdürmek için bugün Bakanlar Kurulu’ndan gelecek yeni normalleşme adımlarını can kulağıyla dinleyecektir” diye konuştu.

        Dördüncü çeyrekteki yüzde 5,9’luk yüksek büyümenin çok değerli olduğunu kaydeden İTO Başkanı Avdagiç, “Faizlerin yükselmeye başladığı, salgın tedbirlerinin sıkılaştığı bir dönemde Türkiye üretimden vazgeçmedi. İmalatçılarımız var güçleriyle, fedakarca çalıştı. Perakendecilerimiz hizmet vermeye devam etti. İş insanlarımız ve girişimcilerimiz hızla duruma uyum göstererek e-ticarette de dünyadaki en hızlı büyümelerden birine imza attılar. Öte yandan 1.219 ürünün daha, öncelikli yatırım listesine alınmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu düzenleme önümüzdeki dönemde yatırım şevkini artıracaktır” ifadelerini kulandı.

        'KAPALI İŞ YERLERİNİN AÇILMASI UMUTLARI ARTIRACAK'

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, 2021 ve sonrasında büyümenin sürdürülebilir olması için var güçleriyle çalışacaklarını bildirdi.

        Twitter hesabından 2020 yılı büyüme rakamlarına ilişkin paylaşımda bulunan Hisarcıklıoğlu, "G-20'de Çin'den sonra ikinci sıradayız. 2021 ve sonrasında büyümenin sürdürülebilir olması için de var gücümüzle çalışacağız. Kapalı iş yerlerinin açılmasına yönelik müjdeler de iş dünyasının umutlarını artıracaktır" dedi.

        'PANDEMİYE RAĞMEN YÜZDE 1.8 BÜYÜME BAŞARIDIR'

        İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz da, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan dördüncü çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamlarına ilişkin, "Pandeminin yıkıcı etkisine rağmen 2020 yılının 4. çeyreğinde yüzde 5.9, 2020 yılının genelinde ise 1.8 büyüme başarıdır ve bu başarı Türkiye’ye inananlar ile devam edecektir" açıklamasında bulundu.

        Küresel bir tehdit olarak ortaya çıkan koronavirüs salgınının ekonomileri etkisi altına almasına rağmen Türkiye’nin 2020 yılını pozitif büyümeyle kapatacağını söylediğini aktaran Kopuz, "Nitekim 3'üncü çeyrekte gerçekleşen yüzde 6.7’lik büyüme ekonomimizin toparlandığının göstergesi olmuştu. Hükümetimizin son dönemde de gelir kaybı, kira ve ciro kaybı destekleri gibi uygulamalarla esnaf ve tacirlerimizi desteklemesi ve iş dünyamızın özverisi sayesinde yapılan çalışmaların meyvelerini son çeyrekte de aldık. Böylece 2020 yılında sanayide yüzde 2 ve tarımda yüzde 4,8’lik bir büyüme gerçekleşti. Pandeminin yıkıcı etkisine rağmen 2020 yılının 4. çeyreğinde yüzde 5,9, 2020 yılının genelinde ise 1,8 büyüme başarıdır ve bu başarı Türkiye’ye inananlar ile devam edecektir" ifadelerini kullandı.

        'EKONOMİK CANLILIĞI MUHAFAZA ETMELİYİZ'

        MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, TÜİK’in açıkladığı 2020’nin tamamı ve dördüncü çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

        Kaan, "Yakın tarihin en zorlu ekonomik süreci olarak Covid-19, 2020 yılı genelinde küresel ekonominin daha önce yaşadığı hiçbir krizle kıyaslanamayacak kadar büyük bir belirsizlik ortamı oluşturmuştu. Böylesi zorlu bir dönemde Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme trendini sürdürerek yıl genelinde yüzde 1,8 oranında büyümesini, takdire şayan bir performans olarak değerlendiriyoruz. Aynı zamanda yılın son çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, G20 ülkeleri içerisinde 2020 genelinde Çin’le birlikte pozitif büyümeyi başaran tek ülke olmuş ve bu zorlu süreci en az hafif hasarla atlatan ülkelerin başında yer almaktadır" dedi.

        Söz konusu büyüme performansımızın sürdürülebilir bir niteliğe kavuşabilmesi için uzun ve zorlu bir yol bulunduğuna dikkat çeken Kaan, "Bu süreçte Covid-19’la mücadeleyi oldukça dikkatli bir biçimde sürdürerek, ekonomik aktivitedeki canlılığı muhafaza etmeliyiz. MÜSİAD olarak önümüzdeki dönemde, bugüne kadar üretim-ticaret-yatırım üçgeninde göstermiş olduğumuz çabanın üzerine çıkmamız gerektiğine inanıyoruz. Bununla birlikte 2021 yılında net dış talebin büyümeye daha fazla katkı verebilmesi için, ihracata yönelik imalat üretimine mutlaka ağırlık vermemiz gerektiğini yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

        '2021'DE YÜZDE 5 BÜYÜME BEKLİYORUZ'

        Büyüme rakamlarına ilişkin bir değerlendirmede Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak'tan geldi.

        Olpak, Türkiye'nin pandemi sürecinde büyüyen nadir ülkelerden biri olduğunu belirterek, "2020 yılı büyüme verileri pandemiye rağmen büyüdüğümüzü ortaya koydu. 2020 büyümesi, gelecek için pozitif sinyal verdi" ifadelerini kullandı.

        .png
        .png

        Nail Olpak, 2021 beklentilerini de paylaşarak, "Dengeli iç talep ve güçlü dış talep katkısıyla büyümenin 2021 yılında iyi bir sıçrama yapması beklenmektedir. Bu çerçevede 2021 yılı büyümesinin dünya çapında olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa yüzde 5 seviyesinin üstünde olabileceğini öngörüyorum. Ekonomik aktivite üzerindeki en büyük risk hiç kuşkusuz salgının seyri ve buna ilişkin alınan tedbirler olacak. 2020'nin son ayında aşı ile ilgili umutların artmış olması, 2021 yılına daha olumlu bakmamızı sağlıyor. 2020 büyümesi, gelecek için pozitif sinyal verdi" ifadelerini kullandı.

        'HEDEF YÜKSEK KALİTELİ BÜYÜME'

        Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 6.7’lik büyüme oranıyla G20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu bildirdi.

        Eskinazi, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir araya geldiği G20 ülkeleri arasında sadece Türkiye yüzde 1,8’lik ve Çin yüzde 2,3’lük büyüme oranıyla diğer ülkeler arasında pozitif olarak öne çıktı. Ülkemiz 2020 yılında Çin’in ardından dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi oldu. Büyümenin gerçekleştiği kalemler de önemli. Tarım sektöründe yüzde 4,8, sanayi de yüzde 2 artış söz konusu. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisini analizine göre beklentiler de büyümenin 2020 ve önümüzdeki yıllar için hız kazanacağı yönündeydi" dedi.

        Eskinazi, "Hedefimiz yüksek hızlı büyüme değil, yüksek kaliteli sürdürülebilir bir ekonomik büyüme. Türkiye, fiyat istikrarı ve finansal istikrar mücadelesini sürdürürken, üretim ve ihracatı arttırmaya dayalı büyüme stratejilerini, reform adımlarıyla destekledikçe önümüzdeki dönemde bu standardı yakalayabilir. Böylelikle doğrudan yatırımlar ve uluslararası ticaretteki gelişimin önünü daha da açılacak ve artacaktır" görüşünü paylaştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ