Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kanser hastası profesörün pasaportunu alması için 2 yol var
        .png
        .png

        Habertürk’ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre, Prof. Dr. Haluk Savaş ve eşi 2016 yılında KHK ileçalıştığı Gaziantep Üniversitesi’den ihraç edildi. Savaş'ın pasaportu iptal edildive idari şerh konuldu. FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesiyle bir süre tutukluyargılandı. Hapiste hasta olduğu anlaşıldı. Daha sonra sağlık nedenleriyletahliye edildi. Yapılan yargılama sonucunda hakkında beraat kararı verildi.Mahkeme, yurt dışı çıkış yasağını da kaldırdı.

        BERAAT ETTİ, PASAPORT ALAMADI

        Kanser tedavisi gören Prof. Dr. Haluk Savaş, yurt dışında tedavi olabilmekiçin pasaport çıkarmak istedi. Ancak pasaport başvurusu ‘idari şerh’ olduğugerekçesiyle reddedildi. Beraat kararıyla birlikte yurt dışı çıkış yasağıda kaldırılan Prof. Dr. Savaş Adana Valiliği’ne yaptığı ve reddedilenbaşvurusunu sosyal medya hesabından paylaştı. Sosyal medyadan büyük destek

        gören Savaş, pasaportunu alıp tedavi için yurt dışına gitmek istiyor.

        İKİ YOLA BAŞVURABİLİR

        Prof. Dr. Haluk Savaş’ın pasaportunu alabilmesi için iki yol var. Birincisio dönem çalıştığı kurum olan Gaziantep Üniversitesi’nin disiplinsoruşturmasının sonuçlandığı ve ceza almadığı yönünde bir yazıyla şerhinkaldırılmasını istemesi gerekiyor. Ya da profesör Savaş’ın OHAL Komisyonuna başvurarak görevi iade edilmesini talep etmesi gerekiyor. Ancak Prof. Dr. Haluk Savaş’ın bu talepte bulundu ve göreve iade talebi reddedildi.

        BAŞVURUSU GAZİANTEP'E GÖNDERİLMİŞ

        Habertürk’ün resmi kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Prof Dr. Haluk Savaş’ın Adana Valiliği’ne verdiği dilekçe ve beraat ettiğine yönelik karar, pasaport iptal işlemlerin yapıldığı Gaziantep İl Nüfus Müdürlüğü’ne gönderildi.

        Valilik, ayrıca Savaş’ın hasta olduğu belirterek bakanlığa da görüş sordu. Valilik ayrıca İl Sağlık Sağlık Müdürlüğü’ne de hastalığın Türkiye’de tedavi olanağının olup olmadığı da sordu. Bakanlık ve sağlık müdürlüğünü yazılan yazılar da Gaziantep nüfus müdürlüğüne gönderilen evraka eklendi.

        PASAPORT İPTALİ İLE İLGİLİ KHK

        Profesör Savaş’ın pasaportu 6749 sayılı olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin KHK’nın 5’nci maddesine göre iptal edilmişti.Bu madde şu ifadeleri içeriyor.“Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veyagruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarlairtibatı nedeniyle haklarında idari işlem tesis edilenler ile aynı

        gerekçeyle haklarında suç soruşturması veya kovuşturması yürütülenler,işlemi yapan kurum ve kuruluşlarca ilgili pasaport birimine derhalbildirilir. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlariptal edilebilir.

        Birinci fıkraya göre ilgili pasaport birimine isimleri bildirilenkişilerin eşlerine ait pasaportlar da genel güvenlik açısından mahzurlugörülmesi halinde aynı tarihte İçişleri Bakanlığınca iptal edilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ