Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sosyal Güvenlik Kovid-19 için işyerinde karantina uygulanabilir mi? - Sosyal Güvenlik Haberleri

        Kovid-19 salgını devam ederken gündeme gelen kapalı çalışma sistemi İş Yasası'nda yer alıyor mu? Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca gerektiğinde bulaşıcı hastalıklarla ilgili karantina tedbirleri alınabiliyor. Ancak, tecrit altındaki kişilerin iş yerinde kapalı sistem çalıştırılabileceğine dair bir düzenleme bulunmuyor.

        Kanunda, hastaların tecrit ve tedavisine mahsus vasıf ve şartlara haiz özel yerleri olmayan mektep, fabrika ve imalathanelerle çok sayıda kişinin birarada bulunduğu umumi müesseselerde hastalığa yakalanmış kişilerin alıkonulamayacağı öngörülüyor.

        REKLAM

        İş Kanunu’na tabi çalışanların çalışma koşulları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile düzenlenir. İşçinin yazılı rızası alınmadan çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapılamaz. Rızası olmadan çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılan işçi bu durumu 6 iş günü içinde haklı fesih sebebi yaparsa, kıdem tazminatını talep ederek iş akdini feshedebilir. İşveren tazminatını ödemezse işçi önce arabulucuya gider, burada sonuç alamadığı takdirde dava açabilir.

        İş yerinde kapalı sistem çalışma için yazılı rızası alınmayanlar da 6 iş günü içinde ihtar çekerek haklı fesih sebebi yapabilirler.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ