Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kuşlar ölmesin diye ağaçlarını budamıyorlar

        Zeytini, zeytinyağı ve iyiliksever insanları ile meşhur Yörükali köyü Bursa'ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Birçok insan oraya gitmese ve hatta bir kez bile görmese de köyün yüzyıllardır sürengelenekleri adının duyulmasına yetiyor.

        İHA'nın haberine göre, geçiminin yüzde 90'ını zeytincilikten kazanan Yörükali halkı konu, hayvan sevgisi olunca rızkından bile vazgeçiyor. Köy halkı her yıl düzenli olarak mart ve nisan aylarında sahip oldukları tarlalardaki zeytinağaçlarınıbudamaya çıkıyor. Ancak aynı aylarda kilometrelerce mesafeden göç edip bu bölgeye gelen yabanikuşlaryuvalarını zeytin ağaçlarına yaparak yumurtluyorlar.

        REKLAM

        Yabanikuşların yuvalarına ve içinde bulunan yumurtalarına zarar vermemek için bu ağaçları zeytin alamamak pahasına budamayan üreticiler, yuvayı korumaya alıyor.

        Bu şekilde bu bölgedeki kuş türlerinin varlığının korumasına katkı sağlamış oluyorlar. Her yıl yapılan budama işlemi öncesinde ağaçlar yuva yapankuşların tespiti için tek tek kontrol ediliyor. Yabanikuşların yuva yaptığı ağaçlara işaret konuluyor. Hayvansever köylüler zeytin ağaçlarına yuva yapan yabanikuşların yumurtaları zarar görmesindiyemahsulden olmak pahasına ağaçları budamıyor.

        Büyüklerinden ve atalarından gördüğü hayvan dostu uygulamayı devam ettiren Burak Türker, yuva bulunan ağaçları budamayıp yumurtalardan yavrukuşların güvenli şekilde çıkıp büyümesine yardımcı olduklarını söyledi. Ağaç budarken kuş yuvasıyla karşılaştığını, yumurtaların zarar görmemesi için ağacı budamaktan vazgeçtiğini ifade eden Türker, “Bu uygulama burada yüzyıllardır devam eden bir uygulama. Yabankuşlarını türünü devam ettirebilmesi için bu şekilde koruyoruz" dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ