Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Nasreddin Hoca gerçekten var mı? Nasreddin Hoca kimdir, nerelidir ve kaç yaşındadır? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        İlginç mizah anlayışı ve verdiği mesajlarla hepimizin tanıdığı Nasreddin Hoca hakkında bugün bile birçok tartışma sürüyor. Varlığı ile sadece Türkler'de değil; Araplar, Bulgarlar, Çinliler, Farslar, Macarlar, Ruslar gibi farklı toplumlarda da yer edinen Nasreddin Hoca gerçekten var mı, yoksa bir efsane mi? İşte detaylar...

        2

        NASREDDİN HOCA GERÇEKTEN VAR MI?

        Nasreddin Hoca'nın varlığı hâlâ tartışılıyor. Bu zamana kadar varlığına dair bulunan bazı belgeler olsa da henüz uzlaşılmış bir görüş yok.

        Bulunan belgere göre; 1208 yılında Akşehir'in Hortu köyünde doğan Nasreddin Hoca, burada temel eğitimini aldıktan sonra Sivrihisar'da medresede eğitim görmüş ve babasının ölümü üzerine döndüğü memleketinde köy imamlığı görevini üstlenmiştir.

        3

        NASREDDİN HOCA KİMDİR?

        Nasreddin Hoca, bir süre sonra dönemin tasavvufi düşünce merkezlerinden olan Akşehir'e göç ile Mahmûd-ı Hayrânî'nin dervişi olarak Mevlevîlik, Yesevîlik veya Rufâilik yoluna mensup oldu.

        4

        Akşehir'de mülki görevler üstlenen ve aynı zamanda Akşehir çevresindeki yörelerde de kısa süreli bulunduğu düşünülen Nasreddin Hoca, 1284'te yine Akşehir'de ölerek günümüzdeki Nasreddin Hoca Türbesi'ne gömüldü.

        5

        NASREDDİN HOCA HİKÂYELERİ GERÇEK Mİ?

        Nasreddin Hoca'nın gerçek olduğu düşüncesi dışında başka görüşler de savunuluyor.

        Bunlardan birincisi; Nasreddin Hoca'nın gerçek kişiliğinin bir önemi olmadığını ve birçok millet için tarihi karakter olarak önem kazandığı görüşü.

        İkincisi görüş ise;kendisinin hiç var olmadığını ve zamanla halkın bir hayal ürünü olarak ortaya çıktığını savunuyor.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ