Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem OY KULLANMAMA CEZASI 2023 | YSK İkinci turda oy kullanmak zorunlu mu ve oy kullanmayan ceza ödeyecek mi? Oy kullanmama cezası ne kadar ve kaç para?
        1

        Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel seçimleri için sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan hiçbiri yüzde 50+1 salt oy çoğunluğunu sağlayamadığı için seçimler 2. tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek olan seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmayan ceza ödeyecek mi? soruları merak konusu oldu. İşte 2023 oy kullanmama cezasına ilişkin merak edilenler...

        2

        SEÇİMDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU?

        Bir vatandaşın seçme hakkını kullanması zorunludur, vatandaşlık görevidir. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir.

        3

        OY KULLANMAMA CEZASI 2023

        Seçimlerde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmadı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda oy kullanmama cezası belli olacak.

        2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti.

        4

        Oy kullanmayan kişiler için ceza tebligatı gönderilir. Ceza tebligatının elinize ulaşması ile birlikte pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir.

        5

        OY KULLANMAMA CEZASI NEREYE ÖDENİR?

        İkinci tur seçimlerin ardından oy kullanmayan seçmenlere ceza tebligatı gönderilir. Bu tebligatta oy kullanmama cezası ödeme bilgileri yer alır. Ödemeler Maliye Bakanlığı'na, PTT gibi belirlenen kurumlar aracılığıyla yapılabilmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ