Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Pakistan: İran'dan resmi yanıt bekleniyor | Dış Haberler

        İRAN'DAN AÇIKLAMA

        İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran ile ABD arasında müzakerelerin ikinci turuna ilişkin, "Pakistan'daki görüşmelere katılıp katılmama konusunda henüz kesin bir karar alınmadı." dedi.

        İran devlet televizyonuna göre, Bekayi, İran ile ABD arasındaki olası müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

        "Pakistan'daki görüşmelere katılıp katılmama konusunda henüz kesin bir karar alınmadı." diyen Bekayi, şunları kaydetti:

        "Karar alınmamasının sebebi kararsızlık değil, ABD'nin çelişkili açıklamaları ve davranışlarıdır. Müzakereler sonuç eksenli olduğunda, İran katılma konusunda kararını verecektir."

        Bekayi ayrıca, İran bayraklı Touska adlı kargo gemisine yönelik ABD müdahalesi ile alakalı, "İran gemilerine saldırmak, uluslararası hukukun ihlali, deniz korsanlığı ve devlet terörizmidir. En başından beri ateşkes ihlalleri ile karşılaştık. Deniz ablukası da bunun bir örneği." ifadesini kullandı.

        "VANCE YOLA ÇIKMADI"

        Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in İran ile müzakereler için yola çıkmadığını ifade etti. Vance'in Beyaz Saray'da ek politika toplantılarına katıldığı belirtildi.

        DİPLOMASİYE ŞANS VERİLMESİ ÇAĞRISI

        Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, ABD ve İran'a geçici ateşkesi uzatmaları, diyalog ve diplomasiye şans vermeleri çağrısı yaptı.

        Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Bakan Dar, ABD'nin İslamabad Maslahatgüzarı Natalie Baker'ı kabul etti.

        İkili, görüşmede ABD ve İran arasında İslamabad'da yapılması beklenen olası ikinci tur görüşmelere yönelik fikir alışverişinde bulundu. Dar, görüşmede, Washington ve Tahran arasında diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, taraflara geçici ateşkesin uzatılması ile diyalog ve diplomasiye bir şans verilmesi çağrısı yaptı.

        Görüşmede Baker, Washington yönetiminin, "Pakistan'ın barışı teşvik ve diyaloğu kolaylaştırmadaki yapıcı ve olumlu rolüne duyduğu takdiri" iletti.

        PAKİSTAN'DAN AÇIKLAMA

        Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, İran ile ABD arasındaki müzakerelere dair önemli bir açıklamada bulundu.

        Tarar, İran tarafından resmi yanıt beklendiğini, İslamabad yönetiminin İran liderliğini müzakerelere katılmaya ikna etmek için samimi çabalar gösterdiğini belirtti.

        Tarar, arabulucu olarak İran ile temas hâlinde olduklarını ifade etti.

        TRUMP: ANLAŞMA YAPACAĞIZ, BAŞKA SEÇENEKLERİ YOK

        ABD Başkanı Donald Trump, İran'la müzakerelerin iyi geçeceğini düşündüğünü belirterek, "Bence (İran'la) sonunda çok iyi bir anlaşma yapacağız. Başka seçenekleri yok." dedi.

        Trump, CNBC kanalında yayımlanan Squawk Box programına telefonla bağlanarak İran'la ilgili son durumu değerlendirdi. İran ile yapılması beklenen ikinci tur müzakerelerine dikkati çeken Trump, bu görüşmelerin iyi geçeceğine inandığını kaydetti. Tahran'ın söz konusu müzakerelere temsilcilerini göndermekten başka seçeneği olmadığını savunan ABD Başkanı, şu anda kendilerinin ateşkes öncesine göre çok daha güçlü bir pozisyonda olduğunu ifade etti.

        Trump, "İyi bir anlaşma yapmak istiyorum. Zamanım bol. Sadece iyi bir anlaşma değil, harika bir anlaşma yapmak istiyorum. Bence (İran'la) sonunda çok iyi bir anlaşma yapacağız. Başka seçenekleri yok." değerlendirmesini yaptı.

        REKLAM
        ÖNERİLEN VİDEO

        Sevgililerin öldüğü kundaklamaya ilişkin 2 ağırlaştırılmış müebbet talebi

        ANTALYA'da 3 yıl önce Muharrem Barış (56) ve kız arkadaşı Berna Shermetova'nın (44) yaşamını yitirdiği yangında evin perdelerini dışarıdan tutuşturduğu belirlenin tutuklu İsmail Özgünlü (27) ile ona yardım ettiği öne sürülen Mehmet Uslu (47) hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle ...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ