Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Burç sayıları 12 değil 13 olmalı,Dünyanın dönme hızının değiştiği iddalarıyla birlikte burçlar da kaydı mı?

        Şükran ÖZÇAKMAK / AHT Aykut YILMAZ / ANKARA

        Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri gökbilimcileri, geçen 2 bin yıl içinde dünyanın dönme ekseni hareketi nedeniyle ilk konuma kıyasla 30 derece batıya kaydığını savunarak, günümüzde burçların artık eski tarihlerine karşılık gelmediği ve bu nedenle de burçların değişmesi gerektiğini ileri sürdü.

        Gökbilimciler ayrıca, yıldızlarla gezegenlerin kişiliği ve duygusal durumu etkilemeyeceğine dikkat çektiler. Türk bilim insanlarının tartıştığı "burçların değişmesi gerektiği" ilk olarak Amerikalı Astrolog Parke Kukle tarafından Ocak 2011'de ortaya atıldı. "Burçlar değişti" diyen Astrolog Parke Kukle'ye göre burçların sayısı 12 değil 13... Ayrıca 29 Kasım – 17 Aralık tarihinde doğanlar artık Yay değil 13. burç olan Yılancı burcundan. Aslında bu bilgilerin yeni olmadığını, M.Ö. 130 yılından bu yana astrologlar tarafından izlendiğini ileri süren Kukle, burçların yeni tarih aralığını da veriyor.

        Uzmanlara sorduk. Burçların tarihleri kaydı? Burçların isimleri değişirse insanların kişilik ve duygusal durumu da değişir mi?

        Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Ethem Derman: "Gökyüzü kayar ama burç diye bir şey yok"

        "Bu dünyanın dönme ekseninin presesyon hareketi vardır ve bu nedenle gökyüzü kayar. Bugün kutup yıldızı kuzeyi tam gösteriyor ya, 2000 yıl sonra başka bir yıldız kuzeyi gösterecek. Dolayısıyla burçlar kayıyor. Doğrudur, burçlar değişmiştir. Aslında 12 burç diye bir şey yoktur. Milyarlarca uzaklıktaki yıldızın bize ne etkisi olacak. Hani derler ya 'fala inanma ama falsız da kalma' insanlar kendilerini eğlendiriyor. Bilim, böyle bir şeyin olmadığını milyonlarca kez kanıtladı ama insanlar inanmak istiyor. 12 burç diye bir şey yoktur. Bilimsel olmayan, tamamen arz talep meselesi. Yıldızname dediğimiz şeyler aslında yıldız kataloglarıdır. Eski Osmanlı'da müneccimbaşı vardı. Padişaha, bu savaşı kazanacaksın derdi. Kazanamayınca da müneccim başının kafası giderdi.

        İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Türker Özkan: "Tarih aralıklarını değiştirmek daha doğru"

        "Yıldızlar hareket etmiyor gibi görünse de hareket ediyor. Çok uzun sürelerde de yerleri değişiyor. Örneğin Koç artık marta gelmiyor, farklı zaman dilimlerine geliyor. Burç dediğimiz takım yıldızıdır. Belli tarih aralığında güneşle takım yıldızları aynı hizaya gelir. Burçlar da o tarih aralığında birtakım figürlere benzetilerek isimlendirilmiştir. Bu nedenle de burç isimlerini değiştirmeye gerek yok. Onların astronomik isimleri de Türkçe isimleri de zaten bellidir. Tarih aralıklarını değiştirmek daha doğru olur. Burçların isimleri, bir takım figürlere benzetilerek isimlendirilmiştir. Yeryüzünden milyarlarca yıl uzaktalar ve insanların karakterini belirleyemezler. Kişilik ve duygusal durumu belirlemeniz için o tarihte doğan insanlar üzerinde istatistik bir çalışma yapılması gerekir yoksa burçlarla belirlenir demek doğru değil."

        Astrolog Hakan Kırkoğlu: "Bu açıklamalar her yıl tekrarlanıyor"

        "Bu tür açıklamalar her yıl yapılıyor. Astrolojiyi kötülemek için her yıl çıkıp bir ya da birden fazla astronom bu tip bir açıklama yapıyor. Bize göre burçların tarihinde herhangi bir kayma söz konusu değil. Türkiye'de burçlar mevsimsel zodyaklara göre belirleniyor. Dünyanın dönme ekseni hareketi nedeniyle 30 derece batıya kaydığını belirtmiş gökbilimciler. Bu bilinen bir şeydi zaten. Türkiye'de Batı astrolojisi kullanılıyor. Bu astrolojiye göre de burçların tarihini takım yıldızları değil, 0 derece Koç Burcunu, baharın başlangıç noktasına eşitleyen ve tropikal zodyak adını verdiğimiz düzen belirliyor. Bu tropikal zodyakta herhangi bir kayma söz konusu değil. Dolayısıyla burçların tarihlerinin değişmesi mümkün değil.

        Astrolog Rezzan Kiraz: "Burç tarihlerini oluşturan zodyakta bir kayma yok"

        "Geçmiş dönemlerde de bu şekilde benzer açıklamalar yapılmıştı. Ne astronomlar astrologların, ne de astrologlar astronomların işine karışsın. Her yıl gökbilimcilerin canı sıkıldıkça astroloji ile ilgili açıklama yapıyorlar. Burçların değiştiğine, tarihlerinin kaydığına dair bilgiler aktarıyorlar. Burçların takım yıldızları ile ilgisi yoktur. Yıldızlar aslında semboliktir. Burçların tarihlerini oluşturan zodyakta bir kayma yok. Yani balık burcu olan bir kişi Kova burcunun karakterini taşımıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ