Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Pompeii'de 2 bin yıllık fast food dükkanı ortaya çıkarıldı...
        1

        İtalya'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla küle dönen antik kent Pompeii'de, 2 bin yıllık fast food dükkanı gün yüzüne çıkarıldı.

        2

        Latince sıcak yiyecek ve içeceklerin satıldığı tezgah anlamına gelen 'termopolium', arkeolojik kazı alanının Regio V bölgesinde, iki sokağın köşesinde bulundu.

        3

        Pompeii Arkeoloji Parkı'nın Direktörü olan Massimo Osanna, yaptığı açıklamada antik kentte bu türde 80 kadar dükkan bulunmasına rağmen ilk defa bir 'termopolium'un tamamen ortaya çıkarıldığını söyledi.

        4

        Dükkandaki tezgahta iki yaban ördeği ve bir horozun tasvir edildiği gözlendi. Başka bir freskte ise tasmalı bir köpeğin resmedildiği ortaya çıktı. Alanda yahni ve çorba pişirmek için kullanılan seramik kapların yanı sıra şarap şişeleri ve amforalar da bulundu.

        5

        Bitki ve hayvan uzmanlarının aralarında ata binen bir deniz altı perisi figürünün bulunduğu fresklerle, bölgedeki diğer kalıntıları analiz ettiği belirtildi.

        6

        Pompeii'de çalışan antropolog Valeria Amoretti, "İlk analizler, tezgahın önündeki çizimlerin, dükkanda satılan yiyecek ve içecekleri temsil ettiğini kısmen doğruladı" dedi.

        7

        Amoretti, dükkanda bulunan kaplardan birinde ördek kemiği parçası ile keçi, domuz, balık ve salyangoz kalıntılarının bulunduğunu belirtti. Antropolog, bir bardağın dibinde, şaraba lezzet vermek için eklenen bakla izlerinin bulunduğunu söyledi.

        8

        Arkeoloji parkının direktörü Osanna, Pompeii'nin, yanardağı patlamasından sonra milattan sonra 79'da yerle bir olduğu güne atıfta bulunarak, "O gün Pompeii'de yaşayan insanların ne yediklerini biliyoruz. Yiyecek kalıntıları halk arasında neyin popüler olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

        9

        Osanna, lokantanın hemen yanındaki küçük bir meydanda başka bir fast food dükkanının olduğunu kaydetti. Ossana, alanda en az iki kişinin kalıntılarını da bulduklarını söyleyerek, "Tezgah aceleyle kapatılmış ve sahipleri tarafından terk edilmiş görünüyor. Fakat bir kişinin, belki de oradaki en yaşlı erkeğin, geride kalıp patlamanın ilk aşamasında ölmüş olması muhtemel" diye konuştu.