Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan Ruj sürmek orucu bozar mı? Burun damlası orucu bozar mı?

        Makyaj yapmayı ve dolayısıyla ruj kullanmayı seven kadınların bu Ramazan başlangıcında en çok merak ettiği "Ruj orucu bozar mı?" sorusu akıllarda soru işareti bıraktı.

        PEKİ RUJ SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

        Bu konu günümüz yaşam biçimininbir unsuru olduğu için geçmişten bugüne sahabelere ait bir ibare yer almamaktadır. Fakat din alimlerinin belirttiği kadarıyla, dudağa sürülen rujun ağız içine temas etmesi durumunda orucun bozulması söz konusu olabilir.

        BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

        Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmaza (guslederken ağzı su ile çalkalamada) olduğu gibi affedilen miktar kapsamında değerlendirilebilir.

        NİKOTİN BANDI ORUCU BOZAR MI?

        Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz. Bu açıdan sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandığı nikotin bantları da orucu bozmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ